kisminkelt ember fejhallgatóval

Ideje alkotni

Mathias Kniepeiss

„Amit imádok ezekben a fotózásokban, hogy nem figyelem az órát” – mondja mosolyogva Mathias Kniepeiss. „Ez a nap a közös munkáról, a tanulásról, az új ötletekről és arról szól, hogy a lehető legjobb képeket készítsem el!”

Legújabb projektje, a ‘Csend hangjai’ során értük utol Mathiast, melyhez a Sony Alpha 7R IV-et használja, és a boxquadrat nevű médiaszolgáltatóval közösen figyelemfelkeltő, reklám stílusú képeket készít.

sötét sminket és aranyat viselő, mosolygó hölgy fejhallgatóval

© Mathias Kniepeiss | Sony α7R IV + FE 85mm f/1.8 | 1/160s @ f/7.1, ISO 100

„Csapattal dolgozni, mindig ösztönzően hat, ha pedig egy ingyenes projekten dolgozol olyan tehetséges barátokkal, mint Philipp Schulz a boxquadrattól, Jasmin Simak a tehetséges sminkmester, a modellek és a videós Lauren Klocker, az nagyon szórakoztató. A cél az volt, hogy kiváló minőségű portrékat készítsünk, melyeken figyelemfelkeltő kapcsolat van az emberi arc és a termék között, ami a jelen esetben egy Sony fejhallgató.”

A fotózáshoz szükséges kifinomult smink mellett a projekt életre keltésének egyik fő eleme a stúdió okos megvilágítása volt, különösen a fekete-arany képsorozat esetében. „Nagy kihívást jelentett számunkra a szükséges gyér megvilágítás megteremtése, mely a fejhallgatót és a modell arcát is egyaránt jól kiemeli” – mondja Mathias.

A Lis O modellel végzett munka során Mathias és a csapata két stripboxba helyezett Profoto vakut használt, a modell mindkét oldalán egyet-egyet, és egy harmadik vakut egy nagy softboxban, mely fent volt. „Addig változtattuk a stripboxok pozícióját, amíg készen nem álltunk a fotózásra. Forgattuk őket, majd odébb tettük őket kb. 5 cm-rel, hogy a fény csak a modellt és a fejhallgatót emelje ki, és semmi mást.”

sötét sminket és aranyat viselő hölgy fejhallgatóval

© Mathias Kniepeiss | Sony α7R IV + FE 85mm f/1.8 | 1/160s @ f/8.0, ISO 100

„A másik modellről, Alexander Cohenről készült fotók más szempontból jelentettek kihívást, mivel a kiemelő hatás és a fehér hátteret, valamint a témát megvilágító fények mellett meg kell őrizni az arc mélységeit, hogy az ne tűnjön túl laposnak. Ezenkívül nagyon könnyű túlexponálni, és akkor elvesznek a részletek a csúcsfényeknél. Itt szerettük volna megőrizni a bőrének a textúráját, és elkapni néhány érdekes fényt a szemében. Ha közelebbről megnézed, akkor látni fogod a stripboxok tükröződését, mintha egy állat szeme lenne. Ezért is volt előnyös, hogy volt időnk játszani a világítás elrendezésével.”

kisminkelt ember fejhallgatóval

© Mathias Kniepeiss | Sony α7R IV + FE 85mm f/1.8 | 1/160s @ f/7.1, ISO 100

Mathias a Csend hangjai projekt során is tudott kísérletezni az Alpha 7R IV vázzal és az FE 85 mm f/1.8 objektívvel a stúdióban: „Egészen kiváló minőségű portrékat akartam készíteni, és az Alpha 7R IV tökéletes erre. A 60 megapixeles felbontás lenyűgöző, melynek minden részletét élvezheted az olyan funkcióknak hála, mint a Szem AF és a vázba épített képstabilizálás. Ha teljesen rázoomolsz, akkor láthatod a bőr textúráját, a sminkes által végzett munkát, és még az írisz finom struktúráját is.”

A jól kidolgozott smink ellenére az Alpha 7R IV számára nem jelentett problémát a szem követése. „Elképesztően jól teljesített, és a valós idejű AF-fel a szemhéjon tartotta a pozíciót akkor is, amikor a modell szeme csukva volt. És mindezt egy fotóstúdió sötétjében! Ami még nagyon tetszett, hogy egyszerű átváltani más fókuszmódokra, például amikor gyorsan a fejhallgató logójára szeretnék fókuszálni a szem helyett. A kezelésnek köszönhetően nagyon könnyű kiválasztani a megfelelő módot és gyorsan átváltani.”

sötét sminket és aranyat viselő, oldalra néző hölgy fejhallgatóval

© Mathias Kniepeiss | Sony α7R IV + FE 85mm f/1.8 | 1/160s @ f/8.0, ISO 100

A lesötétített stúdióban Mathias a fényképezőgép elektronikus képkeresőjének rugalmasságát is megtapasztalta.

„Hatalmas előnye a tükör nélküli fényképezőgéppel és stúdióvakuval végzett munkának a DSLR-hez képest, hogy az elektronikus képkereső átkapcsolható az élő és nem élő nézetek között. Ezzel szuper volt dolgozni, különösen a gyér megvilágításnál. Ez azt jelenti, hogy egy adott módban láthatom a vakuk hatását, és azt, hogy milyen megvilágítást kínálnak, majd átkapcsolhatok más módba, ahol megfelelően látom az arckifejezéseket és a kompozíciót.”
oldalra néző kisminkelt ember fejhallgatóval

© Mathias Kniepeiss | Sony α7R IV + FE 85mm f/1.8 | 1/160s @ f/7.1, ISO 100

Mathias így foglalta össze mosolyogva legutóbbi szabadnapos projektjét: „Nagyon elégedett voltam, mivel az elkészült képek nagyon közel voltak ahhoz, mint amit az elején elképzeltem. Ha egy fotózás elején kitalálok valamit, akkor megpróbálok a lehető legközelebb kerülni ahhoz. Nagyon sok kihívás merülhet fel a nap során, de ilyenkor alkalmazkodsz és tanulsz. Ebben a csapat és a rendelkezésre álló technológia segít, ami az én esetemben az Alpha 7R IV volt. Nagyon sokat tanultam ezen a napon, és elkészítettem néhány remek képet – és ez mindig nagyon boldoggá tesz!”

 

 

Kiemelt termékek

Mathias Kniepeiss

Mathias Kniepeiss | Austria

„A fényképezésben nincs lehetetlen, legyen szó a történetek megörökítéséről vagy új világok teremtéséről.”

Kapcsolódó történetek

Regisztrálj az α Universe hírlevelére

Gratulálunk! Sikerült feliratkoznod az α Universe hírlevélre.

Kérjük, adj meg érvényes e-mail-címet.

Elnézést! Valami elromlott.

Gratulálunk! Sikerült feliratkoznod.