jégmadár ül egy ágon, csőrében halat tartva

A vadvilág bemutatása az FE 70-200 mm f/2.8 GM OSS II objektívvel

Petar Sabol

Mindenki, aki követi Petar Sabol munkásságát, tudja, hogy a jégmadarak a gyengéi, és fáradhatatlanul fotózza őket, mióta 2013-ban először felfedezte a szépségüket. Így amikor megkértük, hogy próbálja ki az új FE 70-200 mm f/2.8 GM OSS II objektívet, nem volt kétsége a fotózandó témát illetően.

jégmadár a vízbe merül

© Petar Sabol | Sony α1 + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS II + 2x teleconverter | 1/4000s @ f/5.6, ISO 2500

 

Mik voltak az első benyomásaid az objektívről?

„Ez egy zoomobjektív, amely egy prímobjektív teljesítményét nyújtja! Az első dolog, ami leginkább meglepett, az az objektív tömege és általános kompaktsága volt. A súlykülönbség az elődjéhez képest hatalmas – olyannyira, hogy eleinte azt hittem, nincs is benne üveg! Nagyszerűen ki tudtam használni ezt a napot fáradtság nélkül, még állvány használata nélkül is.”

jégmadár repül, hallal a csőrében

© Petar Sabol | Sony α1 + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS II | 1/10000s @ f/4.0, ISO 2000

 

Mi a véleményed a termék és a fényképezőgép együtteséről?

Nemrég váltottam az Alpha 1 gépre, és a váz és az új 70-200 mm objektív kombinációja fenomenális; nagyon jól kiegyensúlyozott, és tökéletesen illeszkedik a kézbe. A zoomgyűrű sima és érzékeny, csakúgy, mint a fókuszgyűrű, amely remekül működik a fókusz közvetlen beállításakor. A fókuszálás és a stabilizálási módok kapcsolói, valamint az új manuális blendegyűrű jó helyen vannak; már néhány perc után anélkül használtam őket, hogy ellenőriznem kellett volna, melyik-melyik, ami azt mutatja, hogy sok gondot fordítottak ennek az objektívnek a tervezésére.

jégmadár kitárt szárnyakkal

© Petar Sabol | Sony α1 + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS II + 1.4x teleconverter | 1/6400s @ f/4.0, ISO 800

 

Milyennek találtad az AF sebességét az eredeti 70-200 mm GM-hez képest?

Az élességállítási sebesség teljesen elképesztő! Az Alpha 1 géppel kombinálva azonnal fókuszál, a minimális fókusztávolságtól a végtelenig, és fordítva. A vízbe merülő jégmadarak követésével nagyszerűen lehet tesztelni minden autofókuszos rendszert, és minden alkalommal, amikor a madarak előbukkantak a vízből, az AF azonnal követni kezdte a témát.

két kép vízből előbukkanó jégmadárról a zsákmányával együtt

© Petar Sabol | Sony α1 + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS II + 1.4x teleconverter | 1/10000s @ f/4.0, ISO 2000

 

Bevezettünk egy új stabilizálási módot, amelyet kifejezetten a pásztázó felvételekhez terveztünk. Milyennek találtad ezt a funkciót?

Követtem a jégmadarat, amikor az a vízbe csapódott, majd előbukkant a zsákmányával. A stabilizálás remek munkát végez, mert figyelembe kell vennünk, hogy rendkívül gyors és kicsi madárról van szó, amely a másodperc tört része alatt ugrik ki a vízből halászás közben, és hirtelen tud irányt változtatni. Az új, 3. mód beállítását használtam, és minden alkalommal tökéletesen megtartotta a témakövetés jelzőkeretét.

Az új objektívet telekonverterrel használtad? Ha igen, milyennek találtad a teljesítményét?

Különösen lenyűgözött a teljesítménye a telekonverterek használatakor! Mind az 1,4-szeres, mind a 2-szeres konverteremet használtam, és egyáltalán nem vettem észre élesség- vagy kontrasztvesztést, az élességállítási sebesség pedig majdnem ugyanolyan volt, mint nélkülük. Ezzel az objektívvel lényegében 3 objektívem van, ha telekonvertereket használok. Ez egy igazán fenomenális berendezés, amely nagyban kitolta a határokat az eddigi lehetőségekhez képest.

vízből kiemelkedő jégmadár

© Petar Sabol | Sony α1 + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS II | 1/1250s @ f/2.8, ISO 2500

 

Van bármilyen végső gondolatod az objektívvel kapcsolatban?

Nagyon tetszik, hogy ha ezt az objektívet az 1,4-szeres és a 2-szeres telekonverterrel vásárolod meg, akkor tulajdonképpen 3 nagyszerű zoomobjektívet kapsz a G Master teljesítményével, amely ugyanolyan jó, mint egy prímobjektív.

„Ez a legjobb 70-200 mm f/2.8 objektív, amit valaha használtam, és őszintén szólva nem vártam ekkora javulást ennyi területen.”

Kiemelt termékek

Petar Sabol

Petar Sabol | Croatia

„Mindig törekszem szebbé tenni a fotóimat – mindegy, meddig tart, és mennyi erőfeszítést igényel.”

Kapcsolódó történetek

Regisztrálj az α Universe hírlevelére

Gratulálunk! Sikerült feliratkoznod az α Universe hírlevélre.

Kérjük, adj meg érvényes e-mail-címet.

Elnézést! Valami elromlott.

Gratulálunk! Sikerült feliratkoznod.