vízgyűjtőből ivó hiúz

Hiúz-hatás

Antonio Liebana

Több évszázada már, hogy az emberi társadalom szép lassan a kihalás szélére sodorja az Európában honos csúcsragadozókat, és bármilyen ijesztőnek is tűnik néhány közülük, a valódi ragadozó nem más, mint az ember.

réten átsétáló hiúz © Antonio Liebana | Sony α1 + FE 600mm f/4 GM OSS | 1/80s @ f/4.0, ISO 2500

Napjainkban azonban – legalábbis bizonyos területeken – az emberiség már az egyensúly helyreállításában segédkezik. A kontinensen innen és túl teljes erőbedobással dolgoznak azon, hogy a csúcsragadozók visszakerüljenek az őket megillető helyre, mindezt az élőhelyeikhez kapcsolódó előnyökkel együtt. A sasok, barnamedvék, farkasok és vadmacskák visszatelepítését és támogatását célzó tervek egyre gyorsabb ütemben haladnak. Az Ibériai-félsziget spanyolországi területén az ibériai hiúz az a szerencsés, amely profitál abból a megközelítésből, hogy az ember inkább őrző, mint hódító.

céltudatosan sétáló fiatal hiúz © Antonio Liebana | Sony α1 + FE 600mm f/4 GM OSS | 1/800s @ f/4.0, ISO 1600

„Az ibériai hiúz a bolygó legveszélyeztetettebb macskái közé tartozik, de például a Castilla la Manchában található Peñalajóban zajló kezdeményezésnek köszönhetően a legutóbbi számbavételük csodálatos eredménnyel zárult: e szerint 1668 példány található a félsziget területén, ami az elmúlt 10 évet tekintve exponenciális növekedést jelent!” – lelkendezik a természetvédőként és fotósként tevékenykedő Antonio Liebana.

Amint az egyre ismertebbé válik szerte a világon, a helyi önkormányzat, a WWF Spanyolország és Antonio saját fotós szervezete, a Wildwatching Spain közös együttműködéséből létrejött projekt ugyanannyira szól az emberek képzéséről és az újravadonosítás előnyeinek ismertetéséről, mint amennyire a rendészeti vagy büntető intézkedésekről.

légi felvétel egy spanyolországi füves területről

„A Peñalajo farmprojekt kísérleti vállalkozásként indult még 2016-ban, előtte pedig foglyok és nyulak vadászata zajlott ezen a 2500 hektáros területen. Hét évvel ezelőtt azonban mindez megváltozott, amikor a farm elfogadta az ibériai hiúzok védelmét szolgáló természetvédelmi programot. Én két évvel később szálltam be a Wildwatchinggal, azóta pedig a birtok olyan hellyé vált, ahová nemzetközi fotósok látogathatnak el, hogy lenyűgöző felvételeket készítsenek.

A fényképészetnek köszönhetően a peñalajói modell kétségtelenül nagyot változott, és már fotós leshelyeink is vannak, ahonnan az emberek testközelből, tiszteletteljes módon élvezhetik ezeknek a csodálatos állatoknak a szépségét. 2022-ben több mint 1300 fotós látogatott el a farmra a világ minden tájáról, és a helyi gazdaság számára ez sokkal jelentősebb előnyöket biztosított, mint amelyek a vadászattal járnak. Ez a bizonyíték arra, hogy a fenntarthatóság a magán- és közterületeken egyaránt létezhet.”
vízgyűjtő éjjeli látképe, a háttérben leshelyekkel

A leshelyek – amelyek elkészítésében Antonio is segédkezett – a macskák víz iránti igényén alapulnak. „Kihasználtuk a peñalajói félszáraz élőhely adottságait, ahol a víz szűkös erőforrás: összesen hat vízgyűjtő pontot hoztunk létre a birtokon, amelyek mindegyike nyolc méterre található egy-egy leshelytől. Ez azt jelenti, hogy a fotósok feltűnésmentesen, távolról figyelhetik az állatokat, mindezt olyan nézőpontból, amely egyedülálló Spanyolországban.”

leshelyen rejtőzködő férfi, amint egy hiúzról készít felvételt © Antonio Liebana | Sony α1 + FE 24-70mm f/2.8 GM II | 1/10000s @ f/2.8, ISO 1250

Jelenleg a leshelyek elhelyezése és karbantartása a feladat. „Ezen a téren a fény és az állatfaj jelenléte alapján döntünk” – folytatja Antonio. „Fantasztikus érzés, hogy olyan munkám van, amely izgalommal tölt el, és amelynek során arra fordíthatom minden tudásomat, hogy tegyek valamit a vadvilágért, valamint hogy a segítségemmel más fotósok is élvezhessék annak szépségét. Először viszont úgy éreztem, komoly kihívás vár rám, mivel még sosem dolgoztam hiúzokkal. Részt vettem azonban több mint 60 szafarin szerte Afrikában, így bizonyos döntéseket a leopárdokkal való munka során szerzett tapasztalataim alapján hoztam meg.”

A madridi születésű Antoniót mindig is vonzotta a vadvilág. Az ő szavait idézve, „sok spanyol gyerekhez hasonlóan velem is a spanyol természettudós, Felix Rodriguez de la Fuente és az általa vezetett tévéműsor, »Az ember és a Föld« szerettette meg a természetet. Megtanultam felismerni és tisztelni az ibériai vadvilágot, majd kamaszként már egy kisebb fényképezőgépet is magammal vittem a hegyi túrákra. Azonnal megláttam a természetfotózásban rejlő lehetőségeket, és éreztem, hogy ha másoknak is adhatok egy kis ízelítőt ebből a látványból (még ha csak szerény felszereléssel is), akkor idővel profi fotóssá válhatok.”

közeli felvétel egy nyitott szájú hiúzról © Antonio Liebana | Sony α1 + FE 600mm f/4 GM OSS + 1.4x Teleconverter | 1/320s @ f/5.6, ISO 4000

Sok más fotóshoz hasonlóan Antonio is felismerte azt, hogy sikerének kulcsát a témában való tökéletes elmerülés jelenti. „A legnagyobb motiváció (még fényképezőgép nélkül is) kétségtelenül az, hogy közel kerüljek az állatokhoz. Ez is egy módja annak, hogy megértsük az élet fontosságát. Az hajt előre, hogy megismételhetetlen pillanatok szemtanúja lehetek, és ha ezeket megörökítem, akkor másokat is ráébreszthetek a természet szépségére, valamint az egyes állatfajokat veszélyeztető problémákra.”

A Peñalajóhoz hasonló helyeken elhelyezett leshelyek tehát nem csak azt bizonyítják, hogy a fenntarthatóság nyereséges is lehet, hanem arra is alkalmasak, hogy szélesebb körben terjesszék az üzenetet. „A fényképészet egy rendkívül erőteljes fegyver, mert amit nem látunk, azt nem értékeljük” – magyarázza a fotós. „Egyetlen kép számtalan dolgot közölhet, a legegyszerűbb és legerőteljesebb hatása mégis az, hogy elmondjuk a családunknak és a barátainknak, hogy habár a világ gyönyörű hely, csak akkor marad az, ha harcolunk is érte. Lépéseket kell tennünk a minket inspiráló dolgok védelméért, különben hamarosan eltűnnek a Föld színéről.”

fiatal hiúz, amint száját eltátva a fotóst bámulja © Antonio Liebana | Sony α1 + FE 600mm f/4 GM OSS | 1/800s @ f/4.0, ISO 1600

Peñalajóhoz visszatérve a projektből nem csak az ibériai hiúzok húznak hasznot. „Most már a teljes birtok a természetvédelem szolgálatában áll, ez pedig azt jelenti, hogy számos egyéb faj, többek között a fotósok körében igen népszerű ikonikus madarak, például a parlagi sasok és a reznekek száma is növekedésnek indult.”

falkivágásban megbúvó hiúzcsalád © Antonio Liebana | Sony α1 + FE 600mm f/4 GM OSS | 1/30s @ f/4.0, ISO 3200

Ami a hiúzokat illeti, ez a biztonságos környezet új viselkedésformák dokumentálását teszi lehetővé, Antonio pedig ennek köszönheti a kedvenc felvételeit, amelyeket ezen a területen készített. „Volt az erdőben egy elhagyatott szénakazal, egy hiúz pedig itt húzta meg magát, hogy világra hozza a kicsinyeit – és szokatlan módon két anyamacskát is megfigyeltünk ugyanabban a vacokban” – mondja a fotós. „Ilyesmiről eddig nem voltak feljegyzések, ez tehát kétségtelenül azt jelzi, hogy jól érzik itt magukat. És persze lehetőségünk nyílt arra, hogy lefotózzuk a kölyköket! Annyira gyönyörűek, a legcsodálatosabb az egészben mégis az, hogy mindez bizonyíték arra, hogy a példányok száma növekszik.”

antonio liebana, kezében a sony alpha fényképezőgépével

Antonio jelenleg két Sony Alpha 1 vázzal dolgozik. „Ezek a fényképezőgépek páratlan fókuszálási sebességet és 50 megapixeles fájlokat biztosítanak, ráadásul másodpercenként akár 30 fénykép elkészítését teszik lehetővé” – mondja a fotós. „Az ilyen típusú fotózáshoz kétségtelenül ezek a legideálisabb vázak, míg az FE 600mm f/4 GM OSS az én univerzális objektívem ennél a projektnél. A hatótávolsága, a fényereje és az élessége minden természetfotós álmait valóra váltja, és tökéletesen kombinálható az 1,4-szeres telekonverterrel – ami különösen akkor hasznos, amikor a kölykök előbújnak!

A fényképezőgépek és az objektív mindemellett rendkívül ellenálló a porral szemben is, ami a nyári hónapokban állandó vendég errefelé – a Sony pedig tevékenyen biztosít kölcsönözhető felszerelést azok számára, akik részt vesznek a Peñalajóban rendezett fotós workshopokon. Folyamatos támogatásával és a természet megörökítése iránt lelkesedő alkotóknak biztosított felszerelésekkel a Sony komoly segítséget nyújt a fotósoknak, hogy terjeszthessék az itt zajló csodálatos munka hírét, ezáltal pedig ahhoz is hozzájárul, hogy a fotózást egyfajta eszközként használhassuk a veszélyeztetett fajok, ez esetben az ibériai hiúz fontosságának kihangsúlyozására.”

apró hiúz a bozótosban © Antonio Liebana | Sony α1 + FE 600mm f/4 GM OSS | 1/200s @ f/4.0, ISO 2500

A jövőt illetően Antonio abban reménykedik, hogy további területek követik majd Peñalajo példáját, amelyek a fotózást használják fel a természetvédelem ösztönzésére. „Fantasztikus látni, hogy milyen irányváltást sikerült itt megvalósítanunk a természetvédelmet illetően, ezzel hozzásegítve a hiúzokat és más fajokat a szaporodáshoz. És ebben a fotósoknak is komoly szerepe volt” – összegzi Antonio. „Pár évvel ezelőtt az ilyesmi még elképzelhetetlen volt az ehhez hasonló spanyolországi farmokon. A projektünk a fenntarthatóság és a fejlesztés kiváló példája, és nem csupán a farm, hanem a helyi éttermek, szállodák és egyéb szolgáltatások számára is. Jól szemlélteti, hogy ha mindnyájan együttműködünk, akkor a természet valódi őrzőivé válhatunk.”

Kiemelt termékek

Antonio Liebana

Antonio Liebana | Spain

„A fényképészet egy rendkívül erőteljes fegyver, mert amit nem látunk, azt nem értékeljük."

Kapcsolódó történetek

Regisztrálj az α Universe hírlevelére

Gratulálunk! Sikerült feliratkoznod az α Universe hírlevélre.

Kérjük, adj meg érvényes e-mail-címet.

Elnézést! Valami elromlott.

Gratulálunk! Sikerült feliratkoznod.