nézelődők egy nagy jéghegy mellett elúszó hajón

Pillanatfelvételek: Izland az Alpha 7 IV lencséjén keresztül

Marcel Siebert

Számíthatsz a váratlan dolgokra, ha egy olyan országban vagy, ahol manók élnek, és két ház között egy kősziklának is van saját házszáma. Marcel Siebert fotós valószínűleg nem találkozott trollokkal Izlandon. Vagy ha igen, nem sikerült lekapnia őket. De elvarázsolta őt Izland természeti tájainak sokszínűsége. Ez a természetimádó világjáró ugyanis, bár Allgäu városában él, rengeteg időt tölt a természetben és a hegyekben, és most velünk is megosztja az emlékezetes pillanatait.

„Ami engem lenyűgöz Izlandban, az nem is csak az atlanti-óceáni, északi sziget rendkívül változatos tájainak szépsége és sokszínűsége. Hanem a keveredésük: néha bizarr, néha mitológiai hangulatú, és ez megragadja a szemlélőt” – magyarázza Marcel. „Ez az az érzés, amit át szeretnék adni a fotóimmal az embereknek. És ennek az az egyetlen módja, hogy megbízható, csúcsminőségű felszerelést használok.”

A Sony Alpha 7 IV fényképezőgép, valamint az FE 24-70mm f/2.8 GM II és az FE 70-200mm f/2.8 GM OSS II objektív mindig ott van a csomagjában, így ideális volt a felszerelése egy ilyen ambiciózus célhoz.

magányos autó egy elhagyatott izlandi úton

© Marcel Siebert | Sony α7 IV + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS II | 1/800s @ f/6.3, ISO 250

A Sony új, FE 70-200mm f/2.8 GM OSS II telefotó-zoomobjektívje kompakt, és alig több mint egy kilós, így a legkönnyebb a kategóriájában: az elődjénél csaknem 30%-kal könnyebb. Csekély tömege észrevehetően megkönnyíti a hegyeken és gleccsereken folytatott túrázást. Ugyanakkor a továbbfejlesztett G Master telefotó-zoomobjektív képminőség területén rendkívül jól teljesít itt. Ez jól látszik a gleccserexpedíció résztvevőiről készült fotón is.

túrázók csoportja úton felfelé a hegyre

© Marcel Siebert | Sony α7 IV + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS II | 1/1000s @ f/4.5, ISO 320

A Sony új, továbbfejlesztett FE 24-70 mm f/2.8 GM II standard zoomobjektívje szintén kiválóan alkalmas a táj grandiózus mivoltának megörökítésére. Kategóriájában ez a legkisebb és legkönnyebb objektív: csak 695 grammos, azaz jóval könnyebb az elődjénél. Hossza 16 mm-rel, térfogata pedig mintegy 18%-kal csökkent. Így hát nem meglepő, hogy ez az objektív hamar Marcel új kedvencévé vált az izlandi utazáson. „Majdnem végig az új 24-70mm volt a fényképezőgépemen az izlandi út alatt. Kivételesen könnyű, és bármilyen időjárási körülmény között megbízható: a kiváló minősége abszolút meggyőzött, mind állóképek, mind videók tekintetében” – meséli Marcel. A fentiek tökéletesen összefoglalják, hogy miért alkalmas a mindennapi univerzális használatra is, miközben a legszigorúbb elvárásoknak is megfelel használhatóságát és képminőségét tekintve.

izlandi vízesés lélegzetelállító tájjal

© Marcel Siebert | Sony α7 IV + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/1250s @ f/5.6, ISO 500

„Teljesen lenyűgözött, hogy hogyan változtatják Izland tájai a hangulatukat és az atmoszférájukat” – áradozik Marcel az Izlandon eltöltött időről. „Egyrészt ott van a csupasz, göröngyös táj a lélegzetelállító vízeséseivel. Másrészt ott van a bizarr partvidék a csodás partszakaszaival. Izland olyan sokszínűséget kínál egymáshoz nagyon közel, ami egészen kivételes a bolygón. Aki járt már ott, gyorsan megérti, miért tisztelik annyira a manókat és a trollokat ezen a varázslatos vidéken” – mondja Marcel, aztán vigyorogva hozzáteszi: „Mint Allgäu régiójának szülötte, nem állnak tőlem távol a mítoszok és legendák. Ki tudja? Lehet, hogy van egyfajta lelki rokonság Allgäu és Izland szelleme között.”

túrázók csoportja tart egy gleccser felé

© Marcel Siebert | Sony α7 IV + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS II | 1/1000s @ f/4.5, ISO 320

A manóktól és trolloktól visszatérünk a civilizációba. Legalábbis egy cseppnyi civilizációba, ahogy azt a gyakran kilométeres hosszúságú utak jelzik, amelyek egyenesen keresztülszelik a tájat. A múlt és a jelen itt összeér, és egy nagyon különleges pillanatot hoz létre, amelyet Marcel megoszt velünk.

„Pár gyönyörű képet készítettem Izlandon az új 24-70mm GM II objektívvel. A Sony kompatibilis E-mount rendszerének köszönhetően ezeket az objektíveket számos fényképezőgéphez használatod, így persze tovább tudod használni akkor is, ha lecseréled a fényképezőgéped” – fejezi be Marcel, rámutatva a Sony felszerelés egyik számára lényeges pontjára. Már csak az hiányzik az utazás körképének befejezéséhez, hogy megcsodáljuk a vadpónikat, amelyekről Izland többek között olyan híres. Marcel őket is lekapta a tökéletes pillanatban, amelyet most megoszt velünk.

izlandi lovak csoportja egy mezőn

© Marcel Siebert | Sony α7 IV + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS II | 1/1250s @ f/3.5, ISO 200

Kiemelt termékek

Kapcsolódó történetek

Regisztrálj az α Universe hírlevelére

Gratulálunk! Sikerült feliratkoznod az α Universe hírlevélre.

Kérjük, adj meg érvényes e-mail-címet.

Elnézést! Valami elromlott.

Gratulálunk! Sikerült feliratkoznod.