vörös-fából-készült-fészer-egy-behavazott-tájon-2000x700

Fagyos felvételek | Téli tájképek

İlhan Eroğlu

Tájképfotósként İlhan Eroğlu a bolygónk igazán lenyűgöző helyeit fedezheti fel. De ahogy azzal minden tájéképfotós tisztában van, a képet nagyszerűvé varázsoló fényeket az időjárás és az határozza meg, hogy az év melyik szakában járunk.

„A tél olyan, mint egy tündérmese – kezdi İlhan – van valami csodálatos a még lábnyomoktól mentes, szűz hóban, és ezért ez a kedvenc évszakom a fotózásra.”

behavazott sziget narancssárga kunyhókkal egy hegy előterében

© İlhan Eroğlu | Sony α7R III + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/8s @ f/11, ISO 100

İlhannal együtt utazza be a világot hű társa, egy Sony α7R III. Ez a gép a méret és súly tökéletes kombinációját biztosítja, miközben a 42,4 megapixeles BSI-érzékelő akár 15 Fé dinamikatartomány mellett is képes a felvételkészítésre, ez pedig lehetővé teszi, hogy İlhan az adott jelenet minden apró részletét megörökítse. Ami az objektíveket illeti, İlhan hármat visz magával, amelyek a 12 mm és 200 mm közötti teljes tartományt lefedik – egy FE 12-24 mm f/4 G, egy FE 24-70 mm f/2.8 és egy FE 70-200 mm f/2.8 G Master objektívet.

A távkioldó használata lehetővé teszi, hogy İlhan keze ne legyen a gépen, és ne okozzon még egy apró bemozdulást se. A Sony RM-VPR1 kioldóval ráadásul İlhan zsebre tett kézzel tudja kioldani a kamera zárját, miközben a kezét melegen tartja. „Mindig kesztyű van rajtam, de amikor fényképeket készítek és beállítom a gépet, akkor inkább leveszem, és a zsebemben lévő kézmelegítőket használom.”

hófödte kunyhók, háttérben narancsszínű naplementével

© İlhan Eroğlu | Sony α7R II + FE 24-70mm f/2.8 GM | 0.3s @ f/8.0, ISO 100

Könnyű meglátni a téli tájképek vonzerejét, hiszen ahogy İlhan is mondja, „a téli fényeknek varázslatos hatásuk van! Napfelkelte közben meg lehet örökíteni az élénk tündöklést, ahogy a nap fénye megcsillan a havon. Ezek a körülmények pedig azt is lehetővé teszik, hogy hasonló témát fotózzak napközben is, mivel a nap fénye nem olyan ragyogó, és a napkorong nincs annyira a fejünk felett. Szeretem a kávét – viccelődik İlhan – szóval mindig van nálam egy termosz kávé, hogy inni tudjak belőle, miközben élvezem a tájat és melegedek egy kicsit, amíg a tökéletes fényre várok.”

fakunyhók egy hólepte hegy előterében

© İlhan Eroğlu | Sony α6600 + E 16-55mm f/2.8 G | 1/50s @ f/7.1, ISO 100

Miközben a ragyogó napsütésről beszélgetünk, könnyű megfeledkezni arról, hogy bizony a téli tájak képei mostoha környezetet jelentenek a munkához. A fagyos hőmérséklet, a szél és az eső is komoly kihívást jelent. Ráadásul az időjárási körülmények gyorsan változnak, ezért İlhan azt tanácsolja, hogy a fotósok tájékozódjanak előre a várható körülményekről és a tájképfotózás feltételeiről, és készüljenek is fel azokra.

fatemplom egy behavazott tájon

© İlhan Eroğlu | Sony α7R II + FE 70-200mm f/4 G OSS | 1/250s @ f/9.0, ISO 100

„Egyszer Bajorországban elmentünk megörökíteni a gyönyörű napfelkeltét egy csodálatos helyen, ahol a nap egy hegy mögött kel fel, az előtérben pedig egy tó és több fakunyhó is látható” – meséli İlhan. „Borult és felhős volt az idő, de a lehető legközelebb mentünk autóval a helyszínhez. A sötétség és a hóesés miatt úgy döntöttünk, hogy várunk az autóban, mert hiába közelgett a napfelkelte, a sűrű felhők miatt úgy tűnt, hogy esély se lesz jó képre. Aztán, ahogy az már gondolom sejthető, a felhők hirtelen eltűntek, nekünk pedig gyorsan át kellett rohannunk a havon. A végén meglett a kép, amit akartam, de még fontosabb, hogy egy életre megtanultam: légy a megfelelő helyen, a felvételre készen, akkor is, ha az időjárás nem tűnik jónak.”

sarki fény egy téli partszakasz felett

© İlhan Eroğlu | Sony α7R III + FE 16-35mm f/2.8 GM | 20s @ f/2.8, ISO 3200

İlhan az eredeti Alpha 7R megjelenése óta Sony-felhasználó, és azt mondja, a kamerával együtt fejlődött ő is: „Úgy érzem, a kamera mostanra a részemmé vált.” Az akkumulátor megnövekedett élettartama az egyik olyan fejlesztés, amely feltűnt neki a hideg időben. A jelenlegi Sony Alpha 7 és Alpha 9 kamerák NP-FZ1000 akkumulátorainak köszönhetően İlhan gond nélkül készíthet több száz képet a fagyos környezetben is. „A kamera nagyszerűen teljesít a hidegben” – szögezi le.

a parton megtörő hullámok, háttérben a sarki fénnyel

© İlhan Eroğlu | Sony α7R III + FE 16-35mm f/2.8 GM | 1.3s @ f/13, ISO 100

„Emlékszem, amikor a Lofoten-szigeteken fotóztam Norvégiában – meséli İlhan – és megpróbáltam a sarki fényeket megörökíteni a part felett egy kifejezetten hideg és szeles éjszakán. Már 9 napja fotóztam ilyen körülmények között, de ezen az éjszakán a dagály másként viselkedett, és hirtelen betakartak a hullámok. Miután már olyan régóta próbáltam elkészíteni azt a képet, az utolsó, ami miatt aggódtam, az a kamera volt, szóval folytattam a fotózást, és eltökélem, hogy meglesz az a kép. Természetesen meglett, és a kamerának se lett semmi baja.”

Ha a hideg időjárás ilyen élethű bemutatása se vette el a kedved a téli tájképek készítésétől, akkor megfogadhatod İlhan legjobb tanácsát: „élvezd a szabadban töltött kalandokat. A téli tájképfotózás része, hogy az ember sok időt tölt a hidegben, szóval értékeljétek a titeket körülvevő világot legalább annyira, amennyire a felvétel készítésére koncentráltok.”

Kiemelt termékek

İlhan Eroğlu

İlhan Eroğlu | Turkey

„A világ számomra egy nagy vászon. Minden országban, ahol megfordulok, fotózással megfestem a saját képeimet.”

Kapcsolódó történetek

Regisztrálj az α Universe hírlevelére

Gratulálunk! Sikerült feliratkoznod az α Universe hírlevélre.

Kérjük, adj meg érvényes e-mail-címet.

Elnézést! Valami elromlott.

Gratulálunk! Sikerült feliratkoznod.