Egy másfajta tájkép

Páll Stefánsson

„A tájfotózás teljes mértékben a fényről szól, és a legdrámaibb és legfurcsább fényeket azt időjárás ereje produkálja”, mondja az izlandi fotós, Páll Stefánsson. Az évek során Páll megszerette Izland folyton változó időjárását, talán még jobban is, mint az a sok ezernyi fotós, akik évről évre hazájába zarándokolnak.

„Érdekes, hogy amikor rossz az idő, Izland legnépszerűbb fotós helyszínein sem látni egyetlen fotóst sem. De amikor a legszebbek a fényviszonyok, több száz fotós igyekszik megörökíteni ugyanazt a képet. Ilyenkor legszívesebben azt mondanám nekik: ’gyertek vissza holnap, mert akkor rossz idő lesz’. De őrültnek tartanának.”

pall stefansson sony RX1RII izlandi vulkán látképe
© Páll Stefánsson | Sony α7R II + 90mm f/2.8 Macro G| 1/640s @ f/6.3, ISO 100

Izlandon az időjárás és a fényviszonyok nagyon gyorsan változnak, de Páll számára ez nem akadály, hanem izgalmas lehetőség. A változó idő és fényviszonyok folyamatosan változtatják a táj látványát, és ebből ihletet merít: „Soha nem tervezem meg a felvételt, mert a tájképek elém jönnek. A tájfotózást csak szabadon lehet csinálni, mert a fény a legfontosabb tényező. Állandóan mozgok, gyaloglok, vándorlok, vezetek, és mindig résen vagyok – Ha egy érdekes látvány tárul elém, megállok.”

pall stefansson sony alpha 7RII izlandi tájon legelő lovak
© Páll Stefánsson | Sony α7R II + 90mm f/2.8 Macro G| 1/640s @ f/6.3, ISO 100

Páll arra is rájött, hogy a napok hossza Izlandon jelentősen befolyásolja a képeit: „A nyári napok nagyon hosszúra tudnak nyúlni, mert mindig van látnivaló, és érdekes a fény. De decemberre már csak három órán át van világos. Ez igazi kihívás, ha 500 km-t kell utaznom, és csak nagyon kevés időm marad a képek elkészítésére.” 

pall stefansson sony alpha 99II izlandi vulkán látképe a levegőből

© Páll Stefánsson | Sony α99 II + 135mm f/1.8| 1/2000s @ f/4.0, ISO 100

Bár a tájfotózáshoz egy Sony α7R III-at használ, stílusán meglátszik az a 30 év, melyben hagyományos filmre fényképezett főként közepes formátumú fényképezőgépekkel. 

„Szinte sosem nézek a fényképezőgépre. Még mindig úgy fotózom, mintha egy filmes gépet tartanék a kezemben – sosem készítek expozíciósorozatot HDR képekhez. És nem készítek sok képet – a legutóbb megjelent könyvemben látható első kép az első és egyetlen volt, amit készítettem. Tudtam, hogy olyan képet csináltam, amilyet akartam, hát miért ismételtem volna meg?”

Páll izlandi tájképeket ábrázoló könyvének képei két év alatt készültek. „Nem szeretek visszatekinteni, mert szerintem a fotósnak mindig új és eltérő dolgokat kell látnia és alkotnia. Szeretek előre nézni, és azt hiszem, fotósként még mindig fejlődöm.”

pall stefansson sony RX1RII kikötő vizén tükröződő csónakok izlandon
© Páll Stefánsson | Sony RX1R II| 1/160s @ f/6.3, ISO 200

„Soha életemben nem használtam zoomobjektívet. A képeim 95%-át mindössze három fókusztávolsággal készítem: 35 mm, 50 mm és 85 mm. Azt hiszem, ha az ember a felszerelését csak néhány objektívre korlátozza, élesedik a szeme, és megtanulja, melyik objektívet használja, és hogyan közelítse meg a jelenetet.”

Páll elmagyarázza, hogy az általa használt mindhárom objektív maximálisan kihasználja fényképezőgépének teljes képkocka méretű érzékelőjét, így csak minimális felszerelésre van szüksége, mégis számos különböző típusú felvételt tud készíteni: „Az objektívek minősége és bokeh-ja ugyanaz, mint amihez hozzászoktam a közepes formátumú fényképezőgépeknél és lencséknél – és azért is jók, mert tájképhez és portrékhoz is használhatók. f/1,4-gyel készíthetek portrékat gyönyörű háttérbokeh-kal és tűéles szemekkel, f/8-cal pedig tájképeket, amelyeken az előtértől a háttérig minden éles. Az objektív ugyanaz, de a képek egészen máshogy néznek ki, és más érzetet keltenek – mintha két objektívem lenne egyben.”

pall stefansson sony alpha 7RII hófödte izlandi hegyek

© Páll Stefánsson | Sony α7R II + 85mm f/1.4 GM| 1/1250s @ f/5.6, ISO 100

Páll fényképezőgép-táskájának másik tartozéka a Sony RX1R II kompakt fényképezőgép, amely dinamikusabbá teszi fotózási tevékenységét. „Szeretem a közepes formátumú fényképezőgépek négyzet alakú képeit, ezért amikor megláttam, hogy a fényképezőgép rendelkezik négyzet alakú kép móddal, azt mondtam: ’wow!’ Szeretek négyzet alakú képeket komponálni – kihívást jelent, de ha az ember jól csinálja, nagyszerű képeket kap.” 

pall stefansson sony alpha 7RII izlandi folyódelta látképe

© Páll Stefánsson | Sony α7R II + 90mm f2.8 Macro G| 1/1250s @ f/8.0, ISO 200

Tippek egyedülálló tájképekhez

Próbálja egy vagy két fix objektívre korlátozni magát. Így élesebb lesz a szeme a képekhez, és jobb fotóssá válik.

Ne féljen a rossz időjárástól. Ilyenkor kevés kép készül, így az Ön képei egyediek lesznek, és egy vihar után gyönyörűek a fények és az égbolt.

Készítsen négyzet alakú képeket. Kísérletezzen a négyzet alakú képekkel; jelenítsen meg egy kis négyzetet a kamera képernyőjén, majd a felvétel után vágja le a négyzeten kívüli részeket.

 A cikkben bemutatott termékek 
ILCE-7RM2
α7R II hátulról megvilágított Full Frame képérzékelővel
ILCA-99M2
α99 II hátulról megvilágított Full Frame képérzékelővel
DSC-RX1RM2
RX1R II professzionális kompakt fényképezőgép 35 mm-es érzékelővel
TEST
SEL90M28G
FE 90 mm F2.8 makró G OSS
SEL85F14GM
FE 85 mm F1.4 GM
SAL135F18Z
Sonnar T* 135 mm F1.8 ZA
Alejandro Ceresuela
Alpha Universe

Páll Stefansson

Izland

„A fényképészetem kicsit olyan, mint a szél, attól függ, hogy melyik irányból fúj. Legjobban a kihívásokat szeretem, még a kicsiket is.”


x