fagyott virág jégbe burkolva

Apró csodák

Albert Dros

Az emberek általában Albert Dros fagyott virágokról készült igényes képeit látva arra gondolnak, milyen szépek. Miért is lenne ez másként? A tavasz hírére nyíló bimbók és élénk virágok tökéletesen áttetsző jégbe burkolóznak, mintha megállt volna az idő. Elegáns kompozíció és finom részletek jellemzik a képeket, ezzel a makrófotózás legművészibb és legelragadóbb formáját képviselik. De nem mindenkinek a szépség jut róluk az eszébe.

„Sokan egészen elszomorodnak – jegyzi meg Albert nevetve –, mert azt hiszik, hogy a virágok elhervadnak. De ez egyáltalán nem így van, mert valójában a jég megvédi őket.” Igaza van, hiszen a holland Neder-Betuwe régió gyümölcsfarmjain megörökített virágoknak alapos gondját viselik. „Tavasszal, amikor először virágoznak, a hőmérséklet nagyon hirtelen csökken egyetlen éjszaka alatt – mondja Albert. – A virágtermesztéssel foglalkozók készülnek erre, és ha komoly lehűlés várható, akkor vizet permeteznek a növényekre, hogy jégréteg képződjön rajtuk. Ha nem védi őket a jég, akkor a fagy töri meg őket.”

fagyott virág jégbe burkolva

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 90mm f/2.8 Macro G OSS | 1/640s @ f/2.8, ISO 400

Így tulajdonképpen a növényápolás a fotózás javára szolgál. Különösen igaz ez Albertre, aki bár nagy tiszteletben áll gyönyörű tájképei és természetfotói miatt, csak nemrég kezdett ismerkedni a makró fotózással. „A COVID-lezárások alatt új témákat kerestem, az otthonom közelében – meséli – így a Sony FE 90mm f/2.8 Macro G OSS objektívet választottam az Alpha 7R IV készülékem mellé. Itt kezdődött a felfedezőút, és bár csak egy gyors utazás volt pár lépésnyire a saját kertemben, minden fotósnak ajánlanám.”

fagyott vízcseppek egy növényen

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 90mm f/2.8 Macro G OSS | 1/2500s @ f/2.8, ISO 800

Ám a virágok nem jelentenek teljesen új terepet a számára. „A szélesebb látószögű tájképeim előterében, illetve a teleobjektívem segítségével előszeretettel fotóztam őket – mondja – de ilyen közel még nem merészkedtem, és teljesen magával ragadott. Így amikor az egyik barátom a betuwe-i fagyott virágokról beszélt, rögtön ott termettem.”

Fagyott virágokat azonban sosem egyszerű vagy gyors találni. „Mint a makró fotózás általában, okkal lassú a folyamat a gondos válogatás és komponálás miatt – meséli Albert. – Ehhez hozzáadódik, hogy a fagyos reggelek és a fák növekedésének együttállása miatt csak néhány hétig megy ez végbe évente. Amikor ott vagyok, akkor pedig meg kell találni a megfelelőt, mert a makróobjektívnek hála minden apró tökéletlenség óriásinak tűnik.”

Fegyelmet gyakorolva Albert sok időt fordít a tökéletes téma megtalálására, de ezzel koránt sincs vége a folyamatnak. „Majd körülbelül 20 percet szánok a megfelelő szög megtalálására, melynek nagy részében a hátteret keresem, amely legalább annyira, ha nem fontosabb, mint maga a téma. A megfelelő háttérnek köszönhetően tűnik ki egy szál virág.”

fehér virágok egy fehér, fagyos háttér előtt

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 90mm f/2.8 Macro G OSS | 1/2500s @ f/2.8, ISO 200

Albert folyamatosan kísérletezik a kompozíciókkal, ám gyakran fotózik úgy, hogy a hajnali fény a téma mögé kerül, hogy „elérje azt a gyönyörű, lágy, fénylő megvilágítást – mondja. – De az egyik kedvenc képemet körülbelül napfelkelte után három órával készítettem, mert így kontraszt jött létre a sárga virágok és a tiszta, kék ég közt. Nem lehet sokáig várni, mert a jég teljesen elolvad.”

fagyott bimbók kék háttér előtt

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 90mm f/2.8 Macro G OSS | 1/500s @ f/13, ISO 200

fehér tavaszi virág jégbe burkolva

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 90mm f/2.8 Macro G OSS | 1/3200s @ f/3.5, ISO 400

„Az FE 90mm Macro objektívvel elképesztően izgalmas, hogy milyen részletesen meg tudom örökíteni ezeket az összetett témákat. Addiktív, hisz egyre többet és többet szeretném fotózni őket.”  Mint bármely makrótémával, a részletesség a precíz élességállítástól függ, amelyre különleges módszert talált ki az Alpha készülékén.

„Azt szoktam csinálni – magyarázza –, hogy az érintőképernyőn beállítom a nagyjábóli fókuszpontot, majd van egy gomb a vázon, amely előhívja az Alpha 7R IV Fókusznagyítóját. Ez egy célkeresztet jelenít meg, akár egy fegyvernél egy videojátékban, amelyet pontosan a legélesebbnek szánt pontra irányítok – ez virágoknál általában a porzó. Egy lenyűgözően egyszerű és hatékony funkciója ez a kamerának.”

sárga hegyű virág jeges bimbókkal

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 90mm f/2.8 Macro G OSS | 1/3200s @ f/2.8, ISO 800

A kézből fotózott képek élességéhez ezenkívül a Sony SteadyShot technológiája járul nagyban hozzá, amely az Alpha 7R IV érzékelőjéhez kapcsolva, de a 90 mm-es makróobjektívben is megtalálható. „Ez az objektív gyönyörűen lágy és álomszerű, életlen részeket ad, míg minden más, ami fókuszban van, ultraéles. Az optikai SteadyShot és az öttengelyes, beépített képstabilizálás nagyban hozzájárul ehhez – mondja. – Próbáltam nélküle is fotózni, és hű, elképesztő volt a különbség” – folytatja Albert.

vörös bogyókról lógó fagyott vízcseppek

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 90mm f/2.8 Macro G OSS | 1/800s @ f/2.8, ISO 400

„Órákat el lehet tölteni egy-egy virágágyás fotózásával, kísérletezve, a kompozíciót tökéletesítve, és tudva, hogy az eredményért megéri majd. A makró objektív az átlagost rendkívülivé varázsolja, ám ha rossz minőségű felszerelést használsz, a folyamat épp annyira lehet frusztráló, mint amennyi élvezetet okoz. Hálás vagyok, hogy az Alpha 7R IV segít nekem a megvalósításban.”

Kiemelt termékek

Albert Dros

Albert Dros | Netherlands

„A tökéletes kép elkészítésének megszállottja vagyok.”

Kapcsolódó történetek

Regisztrálj az α Universe hírlevelére

Gratulálunk! Sikerült feliratkoznod az α Universe hírlevélre.

Kérjük, adj meg érvényes e-mail-címet.

Elnézést! Valami elromlott.

Gratulálunk! Sikerült feliratkoznod.