aranyszínű levelek egy folyóban

Találd meg a Flow-t

İlhan Eroğlu

Világszerte a folyók, torkolatok és öblözetek alakítják a tájat, és a víz által életet hoznak. Lehetővé teszik a gazdálkodást, az utazást és a kereskedelmet. Nekünk és történetünknek is részei. „Mindig is lenyűgöztek a folyók” – visszhangozza İlhan Eroğlu utazó és tájfotós – „és mindezen okok miatt pályafutásom kezdete óta szívesen fotózom őket”.

egy hölgy, aki egy dombtetőn áll, és a folyót bámulja

© İlhan Eroğlu | Sony α7R II + FE 16-35mm f/2.8 GM | 1/80s @ f/11, ISO 200

„A folyók valóban a fotósok játszóterei” – mosolyog İlhan – „mert a kompozíciós előnyeiken túl a vizük is rengeteg fotózási lehetőséget kínál. Ha a tájképek rajongója vagy, egyszerűen nem kerülheted el a fotózásukat!”

Olyan fotósként, aki beutazta a világot, és többet is megörökített a világ leglenyűgözőbb helyszínei közül, egyértelmű, hogy nagyra értékeli azt az egyszerű egyensúlyt, amelyet a folyók adnak egy képkockához. „Egy folyó mélységet adhat és gazdagíthatja szinte bármilyen fotó kompozícióját, és ahogy egy történelmi városon vagy egy tájképen keresztül vezet, kanyarulatai vonzzák a tekintetet, akár az ember alkotta építményekre, akár azon túl a hegyekre vagy a tengerre.”

egy hölgy áll a folyó mellett és felnéz egy hegyre

© İlhan Eroğlu | Sony α1 + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/125s @ f/8.0, ISO 400

„Az expozíciót illetően” – válaszol İlhan – „azt mondanám, hogy a folyami képeim 80%-ánál inkább a lassabb zársebességet használom. Ez nem azt jelenti, hogy a leghosszabb expozíciót választom, hanem azt, hogy megtalálom a folyó áramlásának megfelelő időzítést. Ha túl lassú zársebességet használsz, elveszíted a mozgás és az energia minden érzetét, ezért addig kísérletezem különböző beállításokkal, amíg nem találom megfelelőnek.”

„Ezen a képen például, amelyet megbízható Sony Alpha 7R II fényképezőgépemmel készítettem Csehországban, a víz szinte mozdulatlan volt, így csak 1/60 mp-es sebességre volt szükségem, hogy elmosódjanak a felszínén lévő tükröződések. Az ősz színeibe burkolózó hely békéjét akartam közvetíteni, ezért az élesség kivétele a vízből fontos szerepet játszott. Nagyobb sebességgel, például 1/250 mp vagy 1/500 mp sebességgel túlságosan éles lenne, és nem lenne ugyanolyan nyugtató hatása.”

egy őszi fa tükröződik egy nyugodt folyóban

© İlhan Eroğlu | Sony α7R II + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/60s @ f/8.0, ISO 100

Ha a zársebességnek tovább kell csökkennie, „semleges fénysűrűségű szűrőket használok, és többnyire az ND0.6 vagy ND1.2 erősségűeket részesítem előnyben, amelyek két, illetve négy fokozatot vágnak ki a fényből, de ez attól függ, hogy milyen intenzitású fényben fotózok, és mennyire szeretném, ha a zársebesség csökkenne. A polarizációs szűrők szintén nagyon hasznosak lehetnek a víz tükröződésének eltávolításában, de természetesen ez attól függ, hogy az a tükröződés fontos-e vagy sem!”

A fény is létfontosságú, és életet lehel egy jelenetbe. „A napfelkelte, a napnyugta és a kék órák a kedvenc időszakaim a folyók fotózásához” – magyarázza İlhan – „és bár a folyókon mindig jobban szeretem a természetes fényt a mesterséges fénynél, az ember alkotta fény is csodálatos lehet. Ez a kép a franciaországi Annecy-ben, napfelkelte előtt készült. A folyón tükröződő, négy másodperces záridővel kisimított tükröződés misztikus hangulatot kölcsönöz a történelmi városnak.”

lágy ködös fény egy híd felett hajnalban

© İlhan Eroğlu | Sony α7R IV + FE 24-70mm f/2.8 GM | 4s @ f/11, ISO 100

İlhan a Sony Alpha 7R IV felbontását és élességét dicséri, mert életre kelti jeleneteit. „Az Alpha 7R IV 60 MP felbontása elképesztő” – mondja – „és az érzékelő előtti optikai aluláteresztő szűrő eltávolításával kombinálva, ahogyan azt néhány alacsonyabb felbontású fényképezőgépnél tapasztaltam, meg tudom örökíteni a jelenetek minden részletgazdagságát, amelyekért keményen dolgoztam, hogy megtaláljam és bekeretezzem őket. Gyakran használom a fókusz egymásra helyezését is, hogy a legtöbbet hozzam ki ebből. Ennél a prágai felvételnél 1/60 mp-es expozíciót használtam f/11 és ISO 100 beállítások mellett. A közelitől a távoliig több képkockán keresztül fókuszáltam, és ezeket a szerkesztés során kombináltam. Ezzel tökéletes élességet kaptam az objektív előtti tértől egészen a távoli épületekig.”

aranyszínű levelek egy folyóban

© İlhan Eroğlu | Sony α7R III + FE 16-35mm f/2.8 GM | 1/60s @ f/11, ISO 100

A Sony Alpha 7R IV kiváló részletgazdagságát és élességét kihasználva İlhan a folyó partján történő komponáláshoz erős és stabil állványt használ. „Bár ezek az Alpha fényképezőgépek és objektívek csodálatosan könnyűek – magyarázza –, én mégis szeretek jó minőségű állványt használni. Néha azonban be kell mennem a vízbe a tökéletes felvételhez, így a hosszú csizma nagyon jól jöhet!”

Ami pedig az objektíveket illeti, két fő optikája van, az FE 12-24 mm f/2.8 GM és az FE 24-70 mm f/2.8 GM. „Ha nem akarok túl nagy hangsúlyt fektetni az előtérre, akkor a 24-70 mm-es objektívet használom, amely egy ragyogóan sokoldalú tájképobjektív – magyarázza –, de ha a jelenetben erős az előtér, akkor inkább az ultraszéles látószögű 12-24 mm-t választom. Széles látómezeje és közeli fókuszálása lehetővé teszi, hogy a kamera közelében kiemeljem a részleteket. Ez látható a Provence-i folyóparti virágokról készült felvételemen.”

színes virágok a folyó partján

© İlhan Eroğlu | Sony α7R III + FE 16-35mm f/2.8 GM | 1/200s @ f/18, ISO 100

Előre tekintve mit gondol İlhan, hová viszi őt legközelebb a folyók iránti szenvedélye?

„Szeretném az izlandi Fjaðrárgljúfur-kanyonban lévő folyót fotózni a Sony-fényképezőgépemmel” – fejezi be. „Ez egy természeti csoda. A folyó folyása állandóan változik és a kanyon beburkolja, ami nagyon túlvilági hatást kelt. De bárhol is fotózok legközelebb, biztos lehetsz benne, hogy az Alpha felszerelésem ott lesz a segítségemre.”

Kiemelt termékek

İlhan Eroğlu

İlhan Eroğlu | Turkey

„A világ számomra egy nagy vászon. Minden országban, ahol megfordulok, fotózással megfestem a saját képeimet.”

Kapcsolódó történetek

Regisztrálj az α Universe hírlevelére

Gratulálunk! Sikerült feliratkoznod az α Universe hírlevélre.

Kérjük, adj meg érvényes e-mail-címet.

Elnézést! Valami elromlott.

Gratulálunk! Sikerült feliratkoznod.