petar sabol sony alpha 7RIII két pillangó egy növény szárán

Ahogy én fotózok | Szuperközeli makró

Petar Sabol

A természet és az élőlények, főleg a szabad szemmel nem látható, apró részletek mindig lenyűgöztek. Természetfotósként az egyik specialitásom a szuperközeli makrófelvételek készítése. Elég nehéz területe ez a fényképezésnek. Rengeteg eltökéltséget és türelmet követel az embertől, de el akarom magyarázni, hogy mit és hogyan csinálok.

petar sabol a Sony alpha 7RIII fényképezőgépével

Terepismeret

A leggyakoribb probléma az időjárás. Ezért mindig tudom, hogy éppen mi várható az időjárásban. A szuperközeli makró felvételeimhez egy focus stacking (fókuszsorozat) nevű technikát használok, amelynek lényege, hogy ugyanarról a témáról több fotót is készítek. Mivel itt a legenyhébb elmozdulásnak is hatása lehet a végeredményre, a szél az én legfőbb ellenségem. Egyszerűen nem tudok fotózni, ha fúj.

petar sabol sony alpha 99II virágra telepedett pillangó ragyogó háttérfényben

© Petar Sabol | Sony α99 II + 100mm f/2.8 Macro | 1/15s @ f/9.0, ISO 200

Mindig korán reggel megyek fényképezni. Az éjszaka során a rovarok a hibernációhoz közeli állapotba kerülnek. Nem is kelnek életre egészen addig, amíg a kelő nap sugaraitól kellően át nem melegedtek. Úgyhogy ez az ideális napszak, ha az ember lencsevégre akarja kapni őket – ilyenkor annak is kicsi a valószínűsége, hogy egyáltalán megmozdulnak, ami az én céljaimhoz tökéletes.

petar sabol sony alpha 99II virág szárán pihenő pillangó gyűrű alakú fényekkel a háttérben

© Petar Sabol | Sony α99 II + 100mm f/2.8 Macro | 1/640s @ f/2.8, ISO 100

Időt kell szánnom arra is, hogy megtaláljam a megfelelő kompozíciót és hátteret, és ez mind a helyszínen lévő színek függvénye. Olyasmiket keresek, mint a hajnali harmatcseppek a fűszálakon. Amikor süt a nap, az apró vízcseppecskék gyönyörű, kör alakú bokeh-val gazdagítják a hátteret.

petar sabol sony alpha 7RIII virág szárába kapaszkodó szitakötő és csiga

© Petar Sabol | Sony α7R III + 1:1 Macro | 1/30s @ f/13, ISO 400

Felszerelés

A hihetetlen, 42,4 megapixeles felbontású Sony α7R III fényképezőgépet használom. A felbontáson kívül α7R III nagy előnye, hogy nincs benne tükör, de van opcionális elektronikus zár, így teljesen kiküszöbölhető vele a mozgó alkatrészek által okozott vibráció. A vibráció a makrófotós számára olyan probléma, ami a legrosszabb rémálmaiban jön elő.

petar sabol sony alpha 7RIII szuperközeli kép egy rovar fejéről

© Petar Sabol | Sony α7R III + 2.5 – 5x Macro Zoom | 1/6s @ f/4.0, ISO 200

Ami a világítást illeti, csak nagyon ritkán használok vakut. Jobban szeretek a természetes fénnyel dolgozni, és előfordul, hogy reflektort is használok, csak hogy az árnyékokat kiemeljem egy kicsit.

Mindig manuálisan állítom be a fókuszt, és használom az α7R III Focus Peaking (fókusz csúcsérték) funkcióját is. Ez hangsúlyosabbá teszi a fókuszban lévő éleket a képen. Különböző színek csúcsértékeit állíthatom be – sárgát, pirosat vagy fehéret –, hogy ezeket kiemeljem a kép témájának a színei közül.

petar sabol sony alpha 7RIII pillangó széttárt szárnyakkal, amint egy növény szárába kapaszkodik

© Petar Sabol | Sony α7R III + 1:1 Macro | 1/20s @ f/10, ISO 400

Ami az expozíciót illeti, amennyire csak tudom, próbálom kiegyensúlyozni a zársebesség, a blende és az érzékenység expozíciós háromszögét. Ha a körülmények megengedik, hogy alacsony zársebességgel fotózzak, akkor a legjobb képminőség kedvéért ISO 100-at próbálok használni. Nagy előny, hogy az α7R III szükség esetén lehetővé teszi az érzékenység magasabb ISO-ra állítását, és a kép a részletekben még így is igen gazdag marad. A blende beállításában rugalmas vagyok, de általában f/8 és f/13 közötti értéket használok. Néha viszont közgyűrűket is szoktam használni, hogy még jobban lecsökkentsem a bejutó fény mennyiségét, és még nagyobb nagyítást érjek el.

Fókuszsorozat

A makrófotózáshoz – mivel a mélységélesség nagyon csekély, még egész kis blendenyílásnál is – a fókuszsorozat technikáját alkalmazom. Ez azt jelenti, hogy a témáról különböző fókuszpontokkal készített képek sorozatát egyesítem. Így a téma teljes mélységében éles lesz.

Ehhez elektronikus makrósíneket és egy rendkívül robusztus fotóállványt használok. Ezek a motoros sínek mikronos lépésközzel mozgatják a fényképezőgépem. Egy vezérlőn határozom meg a mozgás teljes terjedelmét és a lépések számát. A fényképezőgép minden lépés vagy mozdulat után készít egy fotót.

petar sabol sony alpha 7RIII szuperközeli kép egy lódarázs fejéről

© Petar Sabol | Sony α7R III + 2.5 – 5x Macro Zoom | 1/13s @ f/4.0, ISO 100

Előfordul, hogy 100 vagy 200 fotót is elkészítek így, ezért fontos a kép témájának tökéletes mozdulatlansága és a szélcsend. A legkisebb mozdulat is tönkreteheti az egész sorozatot. Ezért a tekintetem állandóan az α7R III előnézet képernyőjén van, hogy ellenőrizzem, nem történt-e akár a legkisebb elmozdulás is a képek között. Ehhez nagy türelemre van szükség, mert – ráadásul – mindig egynél több sorozatot készítek. Az egyik trükk a kép tárgyának a széltől való óvása, egy kisméretű sátor vagy valami hasonló segítségével.

Amint a képek elkészülnek, szoftvert használok a sorozat egyetlen képbe gyúrásához. Egy speciális szoftvert, a Zerene Stackert használom, de a képek egymásra pakolhatók a legszélesebb körben elterjedt szerkesztő programmal is.

Néhány további tipp:

Kiemelt termékek

Petar Sabol

Petar Sabol | Croatia

„Mindig törekszem szebbé tenni a fotóimat – mindegy, meddig tart, és mennyi erőfeszítést igényel.”

Regisztrálj az α Universe hírlevelére

Gratulálunk! Sikerült feliratkoznod az α Universe hírlevélre.

Kérjük, adj meg érvényes e-mail-címet.

Elnézést! Valami elromlott.

Gratulálunk! Sikerült feliratkoznod.