szárnyra kapó ludak

Kalandozások a vadonban az Alpha 7S III társaságában

Tomasz Gladys

Minden természetfilm-készítő igyekszik beleolvadni a környezetébe – a lengyel származású Tomasz Gladys esetében sincs ez másképp. A lenyűgöző képek elkészítése mellett Tomasz számára fontos, hogy elmerülhessen a pillanatban, így kiélvezheti a fényképein szereplő állatok közelségét. „Életem egyik legcsodásabb élménye az volt, amikor egy talán negyven- vagy ötvenezer lúdból álló csoportról készítettem képeket. Testközelből láthattam őket” – emlékszik vissza Tomasz.

Tomasz valóban szemtől szembe kerül a fotóalanyaival. Különböző készen vásárolt és saját készítésű felszerelésekkel éri el, hogy Sony Alpha 7S III fényképezőgépe és Cinema FX3 kamerája, sőt, ő maga is minél közelebb kerülhessen a témához.

„A Sony Alpha 7S III fényképezőgépemet és az FE 200-600mm f/5.6-6.3 objektívemet egy vízfelszínen úszó lessátorban helyezem el. Én búvárruhában a víz alá merülök, és csak a fejem látszik ki. A lessátor terepmintás, a fényképezőgépet és az objektívet pedig egy úszó platform tartja. Az Alpha 7S III forgatható LCD-kijelzőjének köszönhetően tisztán látom, ami körülöttem történik.”

a víz felszínén lebegő terepmintás lessátor

Tomasz így érte el, hogy a vízből szemlélhette, amint a vándorló vadludak útnak indultak.

„Óvatosan mozogtam a vízben. A tó vízállása alacsony volt, és több ezer lúd várta az indulást. Egyszer csak hirtelen felrepültek, és több ezren verdestek alig egy méterrel a fejem felett. Éreztem a szárnycsapásaik szelét. Elképesztő élmény volt.”

Tomasz készségesen elismeri, hogy ilyesmi ritkán fordul elő. „Régebben megterveztem, milyen felvételeket szeretnék készíteni. Naphosszat várakoztam hiába, aztán csalódottan távoztam. Most már értékelem a spontán eseményeket, és a jelenre koncentrálok. A természet kreativitása határtalan – nekünk csak az a dolgunk, hogy türelmesen várjunk, hiszen idővel busásan megtérül a befektetett idő.”

Az emlősök népszerűsége töretlen a fotósok körében, Tomasz mégis a madarakért rajong – különösen a darvakért és a ludakért. „A darvak a boldogság hírnökei, és Lengyelországban a reményt is ők jelképezik. A tavasz közeledtével érkeznek meg hozzánk, ezzel is jelezve, hogy a természet ébredezik.”

Tomasz általában két Sony készüléket használ: a Cinema sorozatba tartozó FX3 kamerát és a Sony Alpha 7S III fényképezőgépet. A két eszköz tökéletes párost alkot, így Tomasz olyan pillanatokat is lencsevégre kaphat, amelyek felett mások elsiklanak. „A magas ISO-értékek számtalan lehetőséget tesznek elérhetővé, így ezek a készülékek új távlatokat nyitnak a természetfilm-készítők számára.”

Mivel a készülékek érzékelői az egészen magas ISO-értékeket is képesek kezelni, a természetfilm-készítők és természetfotósok hosszabb ideig készíthetnek kiváló minőségű felvételeket.

Emlékszem, egyszer az éjszaka közepén a vízből szemléltem, ahogy a ludak a felszínen ringatózva alszanak. Gyönyörű látvány volt, de a sötétség miatt nem tudtam megörökíteni. Az Alpha 7S III fényképezőgéppel ilyen helyzetben akár 12 000-es vagy magasabb ISO-értékkel is dolgozhatok, az így készített felvételeimet pedig a National Geographic, illetve a BBC is előszeretettel használja a természetfilmjeikben.

A vadregényes tájakon hosszasan barangoló fotósok és filmesek jól tudják, milyen fontos a fényképezőgép és az objektív mérete és súlya, hiszen minden gramm számít. Tomasz épp ezért részesíti előnyben a zoomobjektíveket a fix objektívekkel szemben, ugyanis képesek anélkül alkalmazkodni a témához és a környezethez, hogy cserét igényelnének – ez a művelet a vízben félig elmerülve egyébként is lehetetlen kihívás elé állítaná a fotóst.

„Tudom, hogy a 200-600mm objektív blendéje csupán f/5.6-6.3, de ez nem zavar, ugyanis az Alpha 7S III és az FX3 magas ISO-értékeivel a kép minőségének romlása nélkül is képes vagyok ellensúlyozni ezt a hiányosságot. Az Alpha 7S III fényképezőgép és az FE 200-600mm f/5.6-6.3 objektív kombinációja tökéletes megoldást kínál számomra, hiszen kompakt kivitelben tartalmaznak mindent, amire szükségem lehet.”

Tomasz kedvencei közé tartozik még az FE 28-135mm f/4 PZ objektív. A nagy teljesítményű zoomobjektív beépített motorjai lehetővé teszik, hogy Tomasz a távolból is vezérelhesse a zoomot.

távirányítós autóra szerelt sony alpha 7sm3 készülék

„A rendszerem segítségével akár egy kilométerről is vezérelhetem az Alpha 7S III működését. Kifejlesztettem egy távvezérlésű úszó lessátrat – ez leginkább egy távirányítós, terepmintás hajóra hasonlít, amelynek háromtengelyes stabilizátora gondoskodik az Alpha 7S III egyensúlyáról. A hajót, a stabilizátor mozgását, a fényképezőt és az objektívet is képes vagyok irányítani. Hasonló megoldást alkalmazok egy nagy méretű távirányítós autó esetében is, amely lassan és halkan mozog. Ki kellett kísérleteznem, hogyan kerülhetek közelebb a témához az eszközök használatával. Ha például egyenes vonalban haladok egy élőlény felé, biztosan észrevesz. Emiatt a felvétel elindítása előtt lassan, cikkcakkban, meg-megállva kell megközelítenem az alanyt.”

„A kiegészítőknek köszönhetően a Sony Alpha 7S III készülékemmel közelebb kerülhetek az állatokhoz. Nagyra értékelem, hogy a Sony külső gyártók számára is lehetővé teszi az ilyen jellegű termékek előállítását, így számomra is több fotózási lehetőség nyílik meg.”

Kiemelt termékek

Kapcsolódó történetek

Regisztrálj az α Universe hírlevelére

Gratulálunk! Sikerült feliratkoznod az α Universe hírlevélre.

Kérjük, adj meg érvényes e-mail-címet.

Elnézést! Valami elromlott.

Gratulálunk! Sikerült feliratkoznod.