Fókuszban a kép

Thodoris Markou | Vonalak

Ha akad némi szabadidőm, szeretem szabadjára engedni a fantáziámat. Ilyenkor csak felkapom a Sony Alpha 1 fényképezőgépemet, bemegyek a stúdióba, meghívok pár modellt és stylistot, majd együtt szabadon alkotunk. Ez az arckép is egy ilyen kreatív kísérletezés eredménye.

Folyton keresem az új inspirációt, és elmentem a fényképeket, amelyek megihletnek. A fotózások előtt ezeket a fotókat mutatom meg a stylistoknak, így közösen ötletelhetünk. Ezen a képen éppen csak néhány sminkcsíkot terveztem a modell arcára, hogy a fekete vonalak és a ruha geometrikus mintája játékos összhatást keltsen.

A felvételhez a Sony Alpha 1 készüléket használtam az FE 135mm f/1.8 G Master objektívvel. Eleinte a kedvenc FE 50mm f/1.2 GM objektívemmel kísérleteztem, de az inkább az egész alakos beállításokhoz illik. A 135mm f/1.8 objektív azonban tökéletes a közeli felvételekhez, ugyanis kisimítja a perspektívát, és ezzel természetes hatású arcképet eredményez.

Általában a lehető legnagyobb blendét alkalmazom, viszont ebben az esetben f/2.2-es blendeértékkel dolgoztam. A beállítás megnövelte a mélységélességet, így az arcnak a szemeken kívüli része is fókuszban maradt.

arckép egy nőről, akinek sminkcsíkok keresztezik az arcát

© Thodoris Markou | Sony α1 + FE 135mm f/1.8 GM | 1/160s @ f/2.2, ISO 100

A Sony Alpha fényképezőgépek Szem AF és fókuszkövetés funkciójához semmi sem fogható. Az AF gombot lenyomva biztos lehetek abban, hogy a fényképezőgép a szemekre fókuszál, és tökéletesen követi a témát. Manuális fókuszbeállítás vagy régebbi típusú autofókusz esetén másra sem tudtam gondolni, csak a fókuszra. Folyton az járt a fejemben, hogy vajon sikerült-e a témára fókuszálni, vagy megfelelő helyre került-e a fókusz. Most már azonban fellélegezhetek, és arra koncentrálhatok, ami igazán számít: a modell beállítására és a fényekre.

A lehető legegyszerűbb fénymegoldások híve vagyok. Szinte az összes kiváló portréfotós egy vagy két fényforrással dolgozott. A modell arcát egy stúdiólámpával világítottam meg, és a fényből a fehér háttérre is jutott, amely így világosszürkének látszik. A modell alá fehér szivacstáblát helyeztem, amely visszaveri a fényt, és tompítja az arc árnyékait. Végül pedig egy ráccsal bevont kis lámpával hátulról világítottam meg a modell haját, így a téma kevésbé olvad bele a háttérbe.

Minden területen az egyszerűségre törekszem – ez a pózokra is vonatkozik. Talán régimódi vagyok, de úgy vélem, az egyszerűségtől lesz egy fénykép tökéletesen letisztult. Olyan felvételeket szeretnék készíteni, amelyen a szemek, az arckifejezés, a smink és a fények ötvözetéből diszkrét, mégis lélegzetelállító arckép születik, és ezt a célt csak az Alpha 1 segítségével érhetem el.

Kiemelt termékek

Thodoris Markou

Thodoris Markou | Greece

„Az a szőnyeg tényleg összetartotta a szobát”

Kapcsolódó történetek

Regisztrálj az α Universe hírlevelére

Gratulálunk! Sikerült feliratkoznod az α Universe hírlevélre.

Kérjük, adj meg érvényes e-mail-címet.

Elnézést! Valami elromlott.

Gratulálunk! Sikerült feliratkoznod.