Fókuszban a kép

Brendan de Clercq | Steven Oprinsen

Ő itt Steven Oprinsen, egy híres holland festő, aki számos egyéb területen is alkot. Steven a világ tetejére jutott, és nagyon sikeres a saját területén, de neki is megvoltak a küzdelmei. Rock and roll életmódot folytatott, komoly veszteségek érték, és egy ideig még hajléktalan is volt. De megküzdött ezekkel, és visszajutott a csúcsra.

Steven a barátom (volt), aki 2020 novemberében egy szívroham következtében váratlanul meghalt. Ezért ez a portré kiemelkedik az összes többi közül, és különös jelentéssel bír a számomra.

Amikor ránézel erre a képre, minden benne van. Ez egy nehéz kép; látod a küzdelmeit, de az eredményei felett érzett büszkeséget is.

a kockás inget viselő steven oprinsen portréja

© Brendan de Clercq | Sony α7R III

A képet a Sony Alpha 7R III-mal és egy tilt-shift adapteres objektívvel készítettem. Normál esetben azért használsz ilyen adaptert, hogy kiegyenesítsd a függőleges vonalakat, amikor épületeket vagy termékeket fotózol, de itt a mélységélesség megváltoztatásához használtam.

Számomra Steven egy nagyon titokzatos fickó volt. Ha Stevennel beszéltél, utána azt gondoltad, „mi történt ezzel az emberrel?” Akkora mélysége volt a karakterének, és ezen a képen ezt próbáltam megragadni. Arra használtam a tilt-shift adaptert, hogy csak a szemeire és az arcára fókuszáljak; a testének többi része életlen, ez pedig titokzatos, szokatlan mélységélességet ad. Ezt mind a fényképezővel csináltam, nincs Photoshop vagy módosítás a képen.

Általában a fényképezőgép elektronikus képkeresőjén keresztül fotózok, de ebben a szituációban nem tudtam használni a kiváló Szem AF funkciót, amit a portréknál használok. Ez az elmúlt néhány év legjobb funkciója. A tilt-shift adapter miatt azonban manuálisan kellett élességet állítanom, ezért a fókuszkiemelést és a hátsó kijelzőt használtam a kívánt fókusz beállításához, hogy a mélységélesség csak Steven szemén legyen.

Az eredmény egy olyan kép, amely szerintem az igazi Steven Oprinsen. A portrén ott van a valódi sebezhetőség. Normál esetben elviccelné a dolgokat, feltenné ezt az álarcot, és megvédené önmagát. Senkit nem engedett be 100%-ban. De ennél a felvételnél olyan kapcsolatunk volt, hogy sikerült leszednem róla ezt az álarcot, és lebontani a falat.

Ezért vagyok büszke arra, hogy portréfotós vagyok. Az emberek beengednek az életükbe, a saját világukba, hogy elkészíthessem ezeket a portrékat.

Kiemelt termékek

Brendan de Clercq

Brendan de Clercq | Netherlands

„Egy napon el fogom készíteni a legtökéletesebb portrét. Azt, amelyik teljes mértékben megragadja az érzelmeket. Ezért veszem elő a fényképezőgépemet mindennap.”

Kapcsolódó történetek

Regisztrálj az α Universe hírlevelére

Gratulálunk! Sikerült feliratkoznod az α Universe hírlevélre.

Kérjük, adj meg érvényes e-mail-címet.

Elnézést! Valami elromlott.

Gratulálunk! Sikerült feliratkoznod.