Fókuszban a kép

Kaupo Kikkas | Az esküdtek

A fotó alapja az a régóta bennem élő álmom, hogy végigmenjek az úton, amelyet Ansel Adams néhány ikonikus fényképe készítése közben végigjárt. Szerettem volna saját értelmezésemben megörökíteni ezeket a látképeket. 8 év elteltével ez az álom „Ansel” néven hosszú távú projektként vált valósággá, amelynek betetőzése a kedvenc fényképeimből rendezett kiállítás volt.

Ahogy a projekt fejlődött, úgy távolodott el az eredeti, egyszerű elképzelésemtől. Sokkal inkább önmagamba tekintő, személyes és komor történet lett belőle, de a természet és a fotográfia iránti tiszteletem végig megmaradt, mintha végig velem lett volna Ansel Adams szelleme.

meztelen férfi áll a sivatagban, kövek ölelésében

© Kaupo Kikkas | Sony α7R III + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/400s @ f/11, ISO 640

A fénykép címe „Az esküdtek”. Ez egy önarckép, amelyet Új-Mexikóban készítettem Sony Alpha 7R III fényképezőgéppel és FE 24-70mm f/2.8 GM objektívvel. Amikor a munkáimból kiállítást szervezek, főleg, ha ehhez hasonló grandiózus tájképet fotózok, mindig lényeges a nagyfokú részletesség és az élesség. Csak így tudok ugyanis a fényképekből nagyobb, kiállításhoz megfelelő méretű nyomatot készíteni. Ez hatványozottan fontos, ha kiváló minőségű fekete-fehér fényképeket készítek: a RAW-fájlnak a kép szerkesztéséhez megfelelő dinamikatartománnyal és részletességgel kell rendelkeznie, szerkesztéskor ugyanis nagyon könnyű rontani a kép minőségén, különösen, ha nagy kontrasztú, monokróm képpel dolgozunk. Ebben a tekintetben a Sony A7R III érzékelője valóságos műalkotás. Biztos lehetek benne, hogy a részletesség és a dinamikatartomány is tökéletes ahhoz, hogy a képet tetszésem szerint szerkesszem, akárcsak Ansel Adams, aki órákat töltött a sötétkamrában képei megalkotásával.

Ezt a fotót sokféleképpen lehet értelmezni; számos metaforát és mitikus elemet tartalmaz. Esztétikailag Dürer fametszeteire vagy Hieronymus Bosch festményeire emlékeztet. Számomra ez a kép egyértelmű bizonyítéka annak, hogy a fotográfia metafizikai művészeti forma lehet, a képeket pedig nagyon különböző módokon láthatjuk és értelmezhetjük. Túl sokat beszélünk a blendékről, objektívekről és a szerkesztésről, de gyakran elfelejtjük a legfontosabbat: a képzeletünket.

Kiemelt termékek

Kaupo Kikkas

Kaupo Kikkas | Estonia

„Dolgozz keményen, és szeresd, amit csinálsz – a többi jön magától.”

Kapcsolódó történetek

Regisztrálj az α Universe hírlevelére

Gratulálunk! Sikerült feliratkoznod az α Universe hírlevélre.

Kérjük, adj meg érvényes e-mail-címet.

Elnézést! Valami elromlott.

Gratulálunk! Sikerült feliratkoznod.