Fókuszban a kép

Chris Schmid | Arany édenkert

A vad vágtázás sűrű porfelhőt vert fel, a fények pedig tökéletesek voltak. A nagy vándorlásuk közben követtem egy gnúcsordát a Mara folyó mellett, a tanzániai Serengeti-síkságon. Miközben azt vártam, hogy átkeljenek a folyón, ők hirtelen irányt váltottak, és megindultak nyugat felé.

Ez a váltás hirtelen jött, de nem váratlanul. A gnúk az esőt követik, hogy zöldebb legelőket találjanak. Rendületlenül futnak és futnak, anélkül, hogy a fáradtság legkisebb jelét is mutatnák; ez a természet csodáinak egyike.

Gyorsan megfordultam, és irányba állítottam az autót, hogy ellenfényes képeket tudja készíteni. Már mielőtt a zárkioldót megnyomnám, tudom, hogy milyen képet szeretnék készíteni. Meg akartam örökíteni a kavargó por, a fények és a forróság által keltett hangulatot. Számomra nagyon fontos, hogy az egész helyszínt be tudjam mutatni a képeimen. Drámai, titokzatos, de mégis melegséggel teli képet akartam létrehozni, amely tükrözi Afrika egyedülálló hangulatát. Az állatok vándorlásáról nagyszabású méretei miatt néha nehéz jó képet készíteni, ezért úgy döntöttem, hogy a kép két szélén végighúzódó fákat fogom keretként használni, hogy lezárják a képkockát, a gnúk pedig ezek között rohannak.

narancssárga fényben fürdőző gnúcsorda a serengetin

© Chris Schmid | Sony α7R IV + FE 400mm f/2.8 GM OSS + 1.4x converter | 1/400s @ f/5.0, ISO 250

Ha tudod, hogy milyen képet szeretnél készíteni, akkor lehetőséged van a kamera megfelelő beállítására. Ehhez a felvételhez a Sony Alpha 7R IV gépet használtam FE 400 mm f/2.8 objektívvel és 1,4-szeres telekonverterrel. Így a gyújtótávolság 560 mm lett, tehát igazán jól össze tudtam tömöríteni a képet, hogy megadjam a mélység érzetét.

Szeretek ellenfényben fotózni. Szeretem még magasztosabbá tenni a képeimet, hogy még különlegesebbé váljanak. Ha a fény a kép alanya mögött van, akkor az érzékelőnek nagyon jó dinamikatartománnyal kell rendelkeznie, hogy képes legyen megőrizni a fények és árnyékok minden kis részletét. Ezért fotózok a Sony Alpha 7R IV fényképezőgéppel. A dinamikatartomány egyszerűen elképesztő, és lehetővé teszi, hogy minden jelenetet, aminek szemtanúja voltam, a lehető legjobban tudjak visszaadni.

A vadvilág fotózásakor a dolgok csak egyszer történnek meg, tehát biztosra kell mennem a kívánt kép elkészítésekor. A Sony Alpha 7R IV autofókusza ehhez elengedhetetlenül fontos, még a nehezen fotózható ellenfényes helyzetekben is. Emellett az elektronikus képkeresőt is használom, hogy valós időben tudjam ellenőrizni az expozíciót és a színeket. A képkeresőben majdnem ugyanazt látom, mint a végső képen, tehát több időt tudok a fényképezéssel tölteni, és nem kell annyi időt elvesztegetnem a fényképek utólagos ellenőrzésével.

Szeretem a fénykép egyedi hangulatát, és az érzéseket, amelyeket kelt. Bennem egy elveszett paradicsom érzetét kelti. Ez egy békés kép, mégis kaotikus hangulatot áraszt a rengeteg por és a gnú sziluettje. Boldog vagyok, hogy sikerült mindezt egyetlen képen megörökíteni, de igazából a gnúk vándorlása olyan élmény, amelyet egyszer az életben mindenkinek meg kellene tapasztalnia.

Kiemelt termékek

Chris Schmid

Chris Schmid | Switzerland

„A látványnak hatalma van. Egyetlen felvétel is képes megörökíteni egy érzelmet, vagy kiváltani érzést legbelül.”

Kapcsolódó történetek

Regisztrálj az α Universe hírlevelére

Gratulálunk! Sikerült feliratkoznod az α Universe hírlevélre.

Kérjük, adj meg érvényes e-mail-címet.

Elnézést! Valami elromlott.

Gratulálunk! Sikerült feliratkoznod.