kölykét mosdató nőstény oroszlán

A Vadvilág Káprázatos Pillanatainak Megörökítése

Merche Llobera

Merche Llobera portfóliója épp olyan sokszínű és lélegzetelállító, mint az élővilág, amelynek megörökítése magával ragadta. Munkái között egyaránt szerepelnek természetfotók és művészi arcképek, és a bohókás vagy humoros pillanatokat ábrázoló felvételek remekül megférnek a vadonban való túlélés valóságát bemutató fotók mellett. Olyan keverék ez, amely hűen tükrözi élethosszig tartó szenvedélyét.

szavannán játszadozó oroszlánkölykök csoportja

© Merche Llobera | Sony α7R III + FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS | 1/2000s @ f/5.6, ISO 1250

„Kislánykorom óta rajongok az állatokért, állandóan dokumentumfilmeket néztem, és a National Geographicot olvastam – mosolyog a fotós. – Profi természetfotósi karrierem 2019-ben, egy Sony Alpha 7 III fényképezőgéppel kezdődött, amelyet víz alatti fotózáshoz használtam. Ezután a Sony Alpha 7R III készülékkel dolgoztam, most pedig a Sony Alpha 7R V a hű társam a Kenyában, Tanzániában, Ugandában és Botswanában tartott szafarik fotózásán. Miután hosszú évekig nézegettem ezeket a különleges helyeket a könyvekben és a tévében, egy álom vált valóra, amikor végre élőben is megcsodálhattam őket!”

ezüstös halak csoportjával úszó kardhal az óceánban

© Merche Llobera | Sony α7 III + FE 16-35mm f/4 ZA OSS | 1/320s @ f/7.1, ISO 800

„Minden állat más és más, ami a viselkedésükre is igaz, én pedig ezt igyekszem visszaadni a képeimen – mondja Merche. – Egy átlagos fotózáson rengeteg időm van erre. Tegyük fel, hogy éppen zsiráfokat fotózunk. Ilyenkor igyekszem őket a saját környezetükben és közelről is lefotózni, mivel maga a szavanna is végtelen sok szépséget rejt.”

két zsiráf, amint átsétálnak egy síkságon

© Merche Llobera | Sony α7R III + FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS | 1/640s @ f/5.6, ISO 200

Ahogy az a síkságon átsétáló zsiráfokat megörökítő egyszerű és elegáns felvételéből egyértelműen látható, Merche képei érzelmi reakciót váltanak ki a nézőből. Ez az érzelem pedig akár az is lehet, hogy egy jót nevetünk, mint ennek a „fellegekben járó” zsiráfnak a portréjánál.

felhős égbolt előtt álló zsiráf

© Merche Llobera | Sony α7R III + FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS | 1/500s @ f/16, ISO 500

Teljesen más stílust képvisel az a felvétel, amely egy fiatal oroszlán és egy bivaly élet-halál harcát örökíti meg. „Sokan kényelmetlenül érzik magukat, amikor meglátják ezt a képet, azonban ez mindennapos dolognak számít a természetben – ismeri be a fotós. – A képen valódi élőlények láthatók, amelyek viselkedését a túlélés határozza meg, nem olyanok, mint a rajzfilmszereplők.”

egy oroszlán és egy bivaly harca a vízben

© Merche Llobera | Sony α7 III + FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS | 1/1600s @ f/6.3, ISO 640

„A jó hír az, hogy egyikük sem pusztult el – folytatja Merche. – Láthatjuk, hogy a bivaly szarva az oroszlán oldalában van, így 50-50% volt az esély. Másnap láttuk az oroszlánt, és bár megsérült, életben volt.”

„A türelem ebben az esetben is kulcsfontosságú volt ahhoz, hogy elkaphassam ezt a lélegzetelállító pillanatot – magyarázza a fotós. – Aznap, amikor a bivaly és az oroszlán küzdelmének szemtanúja voltam, nem sok minden történt. De akkor is készen kell állnom. Egyszerűen el kell fogadni, hogy ez egy türelemjáték – az oroszlánok és a gepárdok is gyakran vannak így vele!”

fiatal kölykét mosdató gepárd

© Merche Llobera | Sony α7R III + FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS | 1/500s @ f/11, ISO 2000

„Ez alatt az idő alatt is rengeteg felvételt készíthetsz, én például, ha jól emlékszem, az első szafarimról 20 000 képpel tértem haza! – folytatja Merche. – Hiába biztosít az Alpha 7R V fényképezőgépem 7 fps és 10 fps képkockasebességet, nem szeretnék 2000 fotót ugyanarról a dologról! Így tehát szigorúnak kell lennem: a nap végén át kell néznem a képeket, és törölnöm kell, amire nincs szükségem.”

„A baj csak az, hogy az MI-alapú autofókusz annyira jól működik ezeknél a Sony fényképezőgépeknél, hogy nem lesz automatikusan több száz olyan felvételed, amit csak úgy leselejtezhetsz, mivel szinte nincs is köztük olyan, amely ne lenne fókuszban, vagy ne lenne éles! – árulja el a fotós. – Minden fantasztikusan néz ki! Az új követési módok különösen elképesztőek, mivel a mozgó állatok addig maradnak fókuszban, ameddig csak szeretnénk.”

pelikánok nagy csoportja a vízben

© Merche Llobera | Sony α7R V + FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS | 1/2000s @ f/6.3, ISO 1000

Merche az Alpha 7R V nagy teljesítményű 61 megapixeles felbontásának is nagy rajongója – ez a felbontás az elképesztő részletgazdagság mellett azt is jelenti, hogy az 1,5×-es ASP-C vágómódban 26 megapixeles állóképeket készíthet. „Gyakran használom az FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS objektívet, de ha ennél is közelebb kell kerülnöm, akkor a vágómód egy igen hatékony 300–900 mm-es objektívvé alakítja át” – magyarázza a fotós.

Az Alpha 7R V tulajdonságai közül Merche az érzékelővédőt is nagyon hasznosnak találta az objektívcserénél. „Az ilyen típusú környezetekben szeretem, ha az objektív a fényképezőgépen marad, és nem kell túl sokszor cserélgetnem, mivel minden csupa por és piszok, az érzékelőtisztítás pedig az egyik fóbiám! – nevet a fotós. – Az Alpha 7R V fényképezőgépen azonban van egy okos kis függöny, amely rázáródik az érzékelőre, amikor az ki van kapcsolva, így sokkal magabiztosabb lettem ezen a téren.”

közeli felvétel pelikánok egy csoportjáról

© Merche Llobera | Sony α7R V + FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS | 1/2000s @ f/6.3, ISO 1000

Merche úgy érzi, hogy az Alpha fényképezőgépek használatának egyszerűsége és az általuk nyújtott minőség révén lényegében közvetlenebb kapcsolatba került a természettel. „Ha csak egyetlen tippet adhatnék a természetfotózáshoz, az az lenne, hogy minden pillanatát élvezd ki ezeknek az élményeknek – összegzi a fotós. – Az Alpha fényképezőgépeknek köszönhetően pedig van is erre lehetőségem, mivel nem kell a felszerelésemmel bajlódom ahhoz, hogy elkészíthessem az áhított felvételeket.”

„Akár szafarira mész, akár búvárkodni készülsz, néha egy egész nap is eltelhet anélkül, hogy bármit is látnál. Ettől függetlenül mindig hatalmas élmény, hogy olyan emberekkel találkozhatsz, akik úgy szeretik a természetet, mint te, és persze az, hogy a szabadban lehetsz. Ha pedig elérkezik az a bizonyos pillanat, akkor az Alpha fényképezőgépek megkönnyítik a megörökítését – így teljes mértékben elmerülhetsz a természet csodáiban, és le is fotózhatod őket. Ez egy káprázatos világ tele változatossággal, és a megfelelő felszerelés birtokában a fotózás is kéz a kézben járhat ezzel.”

Kiemelt termékek

Kapcsolódó történetek

Regisztrálj az α Universe hírlevelére

Gratulálunk! Sikerült feliratkoznod az α Universe hírlevélre.

Kérjük, adj meg érvényes e-mail-címet.

Elnézést! Valami elromlott.

Gratulálunk! Sikerült feliratkoznod.