kezekről készült kép hangulatvilágításban

Legjobb tippek: Gyenge megvilágítású portrék

Adrienne Surprenant

A portrésorozatom a Le Devoir nevű kanadai újságnak készült, kipsigisekről szóló riportprojekt részeként valósult meg, amelyen Anne-Marie Provost újságíróval dolgoztunk együtt. Inspirált az, hogy olyan személyekről készíthetek portrét, akik végtelenül elkötelezettek a közösségükért való harcban és a történelmi igazságosság mellett.

a kamerától eltérő irányba néző férfi visszafogott portréja

© Adrienne Surprenant | Sony α7 IV + FE 55mm f/1.8 ZA | 1/200s @ f/6.3, ISO 1600

Használd ki a természetes fényt

Amikor déltájt fotózik az ember Afrikában vagy bárhol máshol, a Nap magasan jár az égen, és nagyon erőteljesen süt. Ez a fentről jövő fény erős kontrasztot képez, és előnytelen portrékat eredményez, ezért amikor csak lehet, beltérbe viszem a portréalanyaimat. Ahelyett, hogy a közvetlenül a Napból érkező fényre hagyatkoznék, az ablakon átszűrődő fényt használom, és így a fény-árnyék hatást hangsúlyozó, klasszikusabb, festőibb, clair-obscur stílusú képeket tudok készíteni.

Szeretem azt, ahogyan ez a lágyabb, de direkt fény ki tudja emelni, de el is tudja rejteni az adott személy arcvonásait és karakterjegyeit, ezzel rejtélyessé téve őt és történetet mesélve; így nő a kép érzelmi hatása.

a kamerától eltérő irányba néző szakállas férfi portréja

© Adrienne Surprenant | Sony α7 IV + FE 55mm f/1.8 ZA | 1/200s @ f/6.3, ISO 1600

Használj fix objektívet

Az Alpha 7 IV vázamra a Sony Sonnar T* FE 55mm f/1.8 ZA vagy az FE 35mm f/1.4 G Master objektívet erősítem. A 35 mm-es objektívet leginkább a riportokhoz használom, az 55 mm-eset pedig a portrékhoz és a részletek megörökítéséhez. Azáltal, hogy zoomobjektív helyett fix objektívet használok, minden új helyzetben szem előtt kell tartanom a képet és az saját elhelyezkedésemet. Ez a látszólagos korlátozás természetessé teszi a készülék használatát, és lehetővé teszi, hogy a pillanatra, az érzésre, a történetre és arra az emberre fókuszáljak, akivel vagyok.

A többféle objektív, illetve a nagyobb és nehezebb felszerelések akadályt képeznének köztem és a fotóalanyok közt.

a kamerától eltérő irányba néző nő hangulatos portréja

© Adrienne Surprenant | Sony α7 IV + FE 55mm f/1.8 ZA | 1/50s @ f/6.3, ISO 1600

Használj folyamatos autofókuszt az átkeretezéshez

Az Alpha 7 IV és minden Sony Alpha kamera autofókusza gyenge megvilágítás mellett is annyira pontos, hogy elképesztően könnyű velük olyan képeket készíteni, amelyeken az alany szeme van fókuszban. A folyamatos fókusznak köszönhetően az objektív fókusza az alanyra rögzül, így többféle irányból kipróbálhatom, hogyan esik a fény az arcára, és megtalálhatom a legjobb kompozíciót.

fenséges megjelenésű férfiról készült kép

© Adrienne Surprenant | Sony α7 IV + FE 55mm f/1.8 ZA | 1/200s @ f/6.3, ISO 1600

Kézileg exponálj a csúcsfényekhez

Mióta fényképezőgépet fogtam a kezembe, mindig is teljesen kézi módban fotóztam. Idővel teljesen ösztönösen és gyorsan ráéreztem a blende, a zársebesség és az ISO megfelelő értékeire.

Az olyan helyzetekben, ahol nagy a kontraszt a fény-árnyék közt, a kép legvilágosabb részeire exponálok, így nem égnek ki és lesznek hófehérek a csúcsfények, ám mindenhol megmaradnak a részletek és a textúrák. Az ilyen benti fotózásnál szeretem f/5.6-nál nagyobb értéken hagyni a blendét, és ehhez igazítom a többi beállítást. Beállított portréknál a zársebesség viszonylag lassú lehet, hiszen nem fog elmosódni a kép amiatt, hogy az alany bemozdul.

v-kivágású pulóvert viselő férfi portréja

© Adrienne Surprenant | Sony α7 IV + FE 55mm f/1.8 ZA | 1/320s @ f/5.0, ISO 2500

Ne használj állványt. Használj SteadyShotot

Fotóriporterként létfontosságú, hogy a lehető legkönnyebb felszereléssel menjek terepre. A két Sony Alpha kamerámat és a laptopomat viszem, állványt és egyéb stabilizátort azonban nem. Gyakran fotózom sátrakban és hasonlóan szűk belső terekben, ahol az állvány felesleges akadályt képezne. Ilyenkor a fényképezőgép Steady Shot képstabilizációjára hagyatkozom, amely semlegesíti a rázkódást. A Sony kamera érzékelőjében is bízom, amellyel magas ISO-értékkel tudok fotózni minőségromlás és a részletek elvesztése nélkül. Az Alpha 7 IV ezen két funkciója teszi lehetővé, hogy ne kelljen állványt cipelnem.

élénk színű felsőt viselő nő portréja

© Adrienne Surprenant | Sony α7 IV + FE 55mm f/1.8 ZA | 1/60s @ f/6.3, ISO 1600

A történet a részletekben rejlik

Amikor először láttam a képeket nagy formátumban kinyomtatva, le voltam nyűgözve, hogy mennyi részlet vehető ki az árnyékban is, és a legvilágosabb részeken sem veszett el semmi. A nyomatok méretének köszönhetően az arcok élethű nagyságúak voltak. Látszott rajtuk minden apró részlet, így a bőr pórusai is. Az érzékelő által megörökített részletesség élővé tette a portrékat, és segített abban, hogy el tudjam mesélni az adott személy történetét.

Kiemelt termékek

Kapcsolódó történetek

Regisztrálj az α Universe hírlevelére

Gratulálunk! Sikerült feliratkoznod az α Universe hírlevélre.

Kérjük, adj meg érvényes e-mail-címet.

Elnézést! Valami elromlott.

Gratulálunk! Sikerült feliratkoznod.