egymás felé forduló, széken ülő pár fehér háttér előtt

Egyszerűség és érzelem

Nemanja Maraš

Talán ez a portréfotózás legtisztább formája – egy egyszerű téma sima, fehér háttér előtt megörökítve. A legnevezetesebb portrék között is akadnak olyan alkotások, amelyek éppen ezzel a letisztult technikával készültek. Az egyszerűségnek köszönhetően a néző figyelme nem a környezetre vagy a háttérre, hanem magára a témára irányul.

napszemüveget viselő férfi portréja

© Nemanja Maraš | Sony α7C + FE 55mm f/1.8 ZA | 1/125s @ f/3.2, ISO 400

„Jelenleg úgy érzem, a fekete-fehér az én kifejezőeszközöm” – mondja a szerb fotós, Nemanja Maraš. „Öt-hat évvel ezelőtt még utáltam fehér háttér előtt fotózni. Ha azt mondták nekem, hogy stúdióban kell dolgoznom, biztos voltam benne, hogy unatkozni fogok. Utólag meggondolva inkább maga a projekt igényelt volna valami pluszt, és nem a fehér háttérrel volt a baj.”

napszemüveget viselő nő profilból készült portréja

© Nemanja Maraš | Sony α7C + FE 55mm f/1.8 ZA | 1/250s @ f/2.5, ISO 500

Nemanja ma már másképpen vélekedik a stúdióban való munkáról és a fehér háttérről, nemrégiben pedig az ismerőseiről kezdett portrékat készíteni Sony Alpha 7C fényképezőgépével. Témaként olyan fotóalanyokat válogat, akikben lát valami érdekeset. „Ha portrét szeretnék készíteni, ahhoz az adott személy szépségének vagy ruháinak nincs semmi köze – van bennük valami, amit érdekesnek találok, és ezt szeretném megörökíteni a fényképezőgépemmel.”

két egymás mellett álló férfi portréja

© Nemanja Maraš | Sony α7C + FE 85mm f/1.8 | 1/100s @ f/11, ISO 1250

A fehér háttér előtt készített fekete-fehér képek egyszerűsége tökéletes Nemanja számára ahhoz, hogy a témája karakterére és érzelmeire összpontosítson. „Szeretem a minimalizmust és a tisztaságot, amit a fehér háttér és a fekete-fehér képek kombinációja nyújt – ez minden egyéb zavaró tényezőt kizár.”

Az egyszerűség filozófiája Nemanja fényképezőgépeire, objektívjeire és a megvilágításra is kiterjed. A témája arcát általában egyetlen vakuval világítja meg egy nagy fehér ernyőn keresztül. „Van, hogy két háttérvilágítást használok egyszerre a makulátlanul fehér környezetért, néha viszont nincs türelmem ezzel babrálni” – vallja be a fotós. „Szeretem, ha a fény lágy és egyszerű, így ugyanis az adott személyre tudok koncentrálni. Azt szeretném, hogy a témám arca elmesélje a történetét” – folytatja Nemanja.

egy idősebb, hátrafésült hajú férfi portréja

© Nemanja Maraš | Sony α7C + FE 85mm f/1.8 | 1/100s @ f/11, ISO 1250

Nemanja a Sony Alpha 7C fényképezőgépet használja, amelyet monokróm üzemmódra állít be, hogy már a zár megnyomása előtt láthassa, hogyan is fog kinézni a felvétel. Az Alpha 7C furcsa választásnak tűnhet a stúdióban készült portrékhoz, Nemanja azonban rajong a fényképezőgép karcsú, távolságmérőt idéző stílusáért.

„Ehhez a gyerekkori álmaimnak lehet köze: amíg mások mondjuk Rolex karóráról álmodoznak, én mindig is szerettem volna egy drága távolságmérős fényképezőgépet. Szeretem, ahogy az Alpha 7C a kezembe simul. Olyan, mint egy kis kompakt fényképezőgép, amellyel szabadon mozoghatok” – folytatja a fényképész.

Köztudott, hogy a legtöbb fotós a 85 mm-es gyújtótávolságot preferálja a portrék készítéséhez, Nemanja azonban a Sony FE 55mm f/1.8 ZA objektív látószögére esküszik. Ez az objektív sokkal meghittebb közeget teremt a stúdióban, hiszen a fotós jobban megközelítheti a témát, és harmonikus kapcsolatot építhet ki vele. A kommunikáció elengedhetetlen a végleges kép megszületéséhez.

bárszéken ülő férfi portréja

© Nemanja Maraš | Sony α7C + FE 55mm f/1.8 ZA | 1/250s @ f/2.5, ISO 500

„Ha nincs világos elképzelésem az adott képhez, egyszerűen csak együtt dolgozom a témámmal, és megkérem, hogy mozogjon, amíg én fotózok. Ezután ha valami olyat látok, ami tetszik, szólok neki, hogy jól csinálta, és megkérem, hogy ismételje meg vagy tartsa ki a pózt, miközben apróbb beállításokat végzek. Olyan ez, mint amikor egy festő vázlatot készít” – magyarázza a fotós.

Nemanja emellett a 24mm f/2.8 G objektívet is gyakran használja Sony Alpha 7C fényképezőgépével. Ez az objektív kis méretének köszönhetően tökéletes párost alkot az Alpha 7C készülékkel, a nagy látószögű gyújtótávolság pedig lehetővé teszi, hogy a perspektíva terén is kiélhesse kreativitását.

bárszéken ülő, napszemüveget viselő nő

© Nemanja Maraš | Sony α7C + FE 24mm f/2.8 G | 1/320s @ f/2.8, ISO 640

„Van egy képem egy fekete ruhát viselő lányról, aki egy széken ül. A felvételt a 24 mm-es objektívvel készítettem – ez érdekes vezérvonalakat kölcsönöz neki, amelyek egyenesen az arcára irányítják a figyelmet. A kép így anélkül sugall kreativitást, hogy a téma teste teljesen eltorzulna.”

Az egyes képeken megfigyelhető szokatlan kompozíció nagyon is szándékos. Nemanja felrúgja a szabályokat – inkább az ösztöneire támaszkodik, azaz arra, hogy véleménye szerint mi néz ki jól.

fehér felsőt viselő nő

© Nemanja Maraš | Sony α7C + FE 55mm f/1.8 ZA | 1/125s @ f/2.8, ISO 400

„Azt mondják, először meg kell tanulnod a szabályokat, hogy azután megszeghesd őket. Néha szeretem megvágni a képet, hogy kényelmetlen érzetet keltsen, persze jó értelemben. Ez a legjobb módja annak, hogy a művészet önmagáért beszéljen” – magyarázza Nemanja. „A művészet célja, hogy kényelmetlen helyzetbe hozza az embereket, mivel megmozdít valamit bennünk. Máskor viszont épp az tűnik szimpatikusabbnak, ha a témám kényelmesen, a keret közepén helyezkedik el – minden attól függ, hogy mit súgnak a megérzéseim.”

kalapot viselő, idősebb hölgy

© Nemanja Maraš | Sony α7C + FE 55mm f/1.8 ZA | 1/250s @ f/2.8, ISO 640

Az ösztöneire hagyatkozva Nemanja a saját stílusában készíthet fekete-fehér portrékat, és nem kell aggódnia amiatt, hogy mások mit gondolnak a képeiről. „Szerintem életében legalább egyszer mindenki fotózott már fekete-fehérben, de ha hallgatunk a megérzéseinkre, és új ötleteket próbálunk ki, azzal megtalálhatjuk a módját, hogy a saját kifejezésmódunk szerint alkossunk ebben a stílusban.”

Kiemelt termékek

Nemanja Maraš

Nemanja Maraš | Serbia

„Számomra az emberi tudatalatti, az álarc mögött rejtőző arc a legérdekesebb.”

Kapcsolódó történetek

Regisztrálj az α Universe hírlevelére

Gratulálunk! Sikerült feliratkoznod az α Universe hírlevélre.

Kérjük, adj meg érvényes e-mail-címet.

Elnézést! Valami elromlott.

Gratulálunk! Sikerült feliratkoznod.