víz felett felrobbanó tűzijáték

Legjobb tippek: Ünnepi tűzijátékok fotózása

a Sony Alpha fényképezőgépeddel

Tervezz előre

A tűzijáték-bemutatók általában nem tartanak hosszú ideig, így érdemes előre tervezni. Legyél tisztában azzal, hogy milyen fotókat szeretnél készíteni, és ha teheted, látogass el a fotózási helyszínre napközben, hogy megtervezhesd, hol lesz érdemes állnod, és milyen objektívekre lesz szükséged; így felkészülten ér majd, amikor először fénybe borul az ég.

Az éjszaka sötétjében dolgozva gyakran nehéz lehet megtalálni a táskádban, amit keresel, így érdemes a bepakolást rendezetten elvégezni. Érdemes magadnál tartani egy kisméretű zseblámpát, hogy szükség szerint segítsen a keresésben, vagy akár csak a lábad elé világításban.

tűzijátékot néző emberek csoportja

© Arthur Chauvineau

Fotózási beállítások

A lehető legnagyobb rugalmasság érdekében fotózz RAW formátumban JPEG helyett. Így a fényképezőgép több adatot rögzít majd, és képes leszel az expozíciót akár az utómunka során is finomhangolni.

Objektívválasztás és képbeállítás

Ha a tűzijáték a fejed felett lesz, széles látószögű objektívre lesz szükséged. A Sony felhasználóinak szerencséjére sokféle széles látószögű objektív érhető el, például az FE 14mm f/1.8 GM, az FE 20mm f/1.8 G vagy akár a rugalmas FE 12-24mm f/2.8 GM zoomobjektív. Az FE 12-24mm f/4 G zoomobjektív pedig egy megfizethetőbb opció.

Ha távolabb vagy a tűzijátéktól, például a város melletti dombokról fényképezel, akkor fel kell mérned a megfelelő gyújtótávolságot, de a zoomobjektívek, például az FE 24-70mm f/2.8 GM II vagy az FE 24-105mm f/4 G OSS objektív megfelelő választás lehet, mivel ráközelíthetsz a témádra, hogy elkészíthesd a kívánt képeket.

tűzijátékok előtt csókolózó pár

© Davide Monteleone | Sony α7R III + FE 16-35mm f/2.8 GM | 1/80s @ f/2.8, ISO 6400

Stabilizálás és zársebesség

Az egyes tűzijáték-elemek megörökítéséhez megfelelő zársebességre lesz szükség, hogy elkaphasd a pillanatot, de a sebesség nem lehet túl nagy sem, hogy jusson fény a fényképezőgépbe. Kézből fényképezve a legalacsonyabb zársebesség értékét több tényező befolyásolja, például, hogy milyen stabilan tudod tartani a fényképezőgépet, vagy hogy milyen az objektíved gyújtótávolsága. Ne feledd el bekapcsolni a SteadyShot funkciót a fényképezőgépben és/vagy az objektívben, hogy kiiktasd az apróbb bemozdulásokat. Először próbálkozz 1/10 és 1/30 másodperc közötti zársebességgel, és nézd meg a képeidet, hogy megállapítsd, kell-e állítanod az értékeken.

Fénycsíkok vagy több tűzijáték-elem megörökítéséhez hosszabb expozíciós időre lesz szükséged. A legjobb eredmény érdekében használj állványt, hogy a fényképezőgép teljesen mozdulatlan legyen. A zársebesség pontos értéke egyéni preferencia kérdése: például beállíthatsz egy értéket 1 és 30 másodperc között, de nyugodtan kísérletezz a környezettel, és engedd szabadjára a kreativitásodat.

Sorozatfelvétel

Az egyes tűzijáték-elemek megörökítéséhez hosszú expozíciós idő helyett próbálkozz a sorozatfelvétellel, hogy több fényképet is készíts, és több esélyed legyen elkapni egy remek felvételt. Egy 3-5 képkocka/másodperc körüli érték valószínűleg megfelelő lesz.

Blende és ISO-érzékenység

Míg a zársebesség attól függ, hogy milyen jellegű képeket szeretnél készíteni, az ISO-érzékenységet olyan, megfelelően alacsony értékre állítsd be, hogy minimalizálhasd a zajt. A blendét először érdemes középértékre állítani – az f/8 egy jó kiindulási pont. A tűzijáték-fotózás természetéből fakadóan az élmény része a kísérletezés is, így készülj fel rá, hogy módosítanod kell majd az expozícióbeállításokat, hogy megtaláld a számodra megfelelőt.

A háttér kibővítésével, például egy embercsoport vagy egy fa sziluettjének hozzáadásával további rétegeket adhatsz a képedhez. Ha az előtérben szeretnél valamit megörökíteni, valószínűleg csökkentened kell majd a blende méretét, hogy a nagyobb mélységélességgel fókuszban legyen a témád. Ebben az esetben az ISO-érzékenység növelésével ellensúlyozhatod az expozíció csökkenését. Ne feledd, hogy a kísérletezés az élmény részét képezi, és biztosan ki kell majd próbálnod többféle beállítást, míg megtalálod az adott környezetnek megfelelőt.

színes tűzijáték az éjszakai égen

© Elisha Terada

Zajcsökkentés hosszú expozíció mellett

Ha egy másodpercesnél hosszabb expozícióval dolgozol, mindenképp kapcsold be a Sony fényképezőgéped menüjében a Hosszú exp.z.cs (zajcsökkentés) funkciót. Ez a beállítás a zársebességnek megfelelő ideig tartja bekapcsolva a zajcsökkentést is a kép elkészültét követően. 10 másodperces expozíció esetén például a fényképezőgép további 10 másodpercig bekapcsolva tartja a zajcsökkentést.

Élességállítás

Ha csak a sötét ég látszik a tűzijátékok hátterében, érdemes lehet manuális fókuszbeállításra váltanod. Ha az ég fekete, a fényképezőgép nem tud mire fókuszálni, így érdemes manuális fókuszbeállítással dolgozni, és végtelenre állítani a fókuszt – ez a lehető legtávolabbi érték, amivel dolgozni tudsz. A végtelen fókuszt a fényképezőgépen a ∞ jel jelöli. Ne feledd azonban, hogy néhány objektív fókuszértéke a végtelenen túl is állítható – erről mindenképp tájékozódj előre. Ha látszódik a hold vagy a csillagok, ezeket referenciaként használhatod.

Kiemelt termékek

Kapcsolódó történetek

Regisztrálj az α Universe hírlevelére

Gratulálunk! Sikerült feliratkoznod az α Universe hírlevélre.

Kérjük, adj meg érvényes e-mail-címet.

Elnézést! Valami elromlott.

Gratulálunk! Sikerült feliratkoznod.