ole salomonsen sony alpha 7RM3 sarki fény a tromsoi hegyek felett

Ahogy én fotózok | Az északi fény fotózása

Ole Christian Salomonsen

Számomra semmi sem fogható ahhoz, amikor egy hideg és sötét, téli sarkvidéki éjszakán egy csodálatos sarki fény megjelenését nézhetem és örökíthetem meg. Az északi fények nagyon kiszámíthatatlanok, amely a „vadászatot” és a várakozást ugyanolyan izgalmassá teszi. Ahhoz, hogy jól látszódjon a jelenség, nagyon sok mindennek kell történnie, és amilyen gyorsan megjelenik, ugyanolyan gyorsan el is tűnhet. A sarki fények soha nem egyformák, így bármikor, amikor jó előrejelzés van velük kapcsolatban, még mindig izgatott leszek, hogy azon a napon tökéletesen fognak-e megjelenni.

ole salomonsen sony alpha 7RM3 a tromsoi eget megvilágító, zöld északi fény

© Ole Salomonsen | Sony α7R III + FE 16-35mm f/2.8 GM | 2s @ f/2.8, ISO 2500

Mit és hol érdemes fotózni?

Az északi fény fotózása a fényképezés két típusa, a tájkép- és az asztrofotózás közé esik. Mint minden tájképen, így a sarki fényesen is lennie kell vonzó előtérnek és háttérnek. A kép történetének a helyszínről és a fénybe boruló égbolt drámaiságáról kell szólnia.

Az impozáns háttér érdekében hegyeket szoktam keresni, valamint tavat vagy folyót az érdekes előtérhez. Ez arra is lehetőséget nyújt, hogy megörökítsem a sarki fény tükröződését a vízen, ezért nem mindig kell erős jelenség ahhoz, hogy pazar képet készítsen az ember.

ole salomonsen sony alpha 7RM3 sarki fény egy fagyos út felett

© Ole Salomonsen | Sony α7R III | 6s @ f/2.8, ISO 3200

A fotó exponálása

Mint a fényképezés minden fajtájánál, az északi fények megörökítésekor az expozícióbeállítások az adott szituációtól függnek.

Ha az északi fények gyengék, akkor egy hosszabb zársebességet kell használni ahhoz, hogy láthatóbbak legyenek a fények, de szinte biztos, hogy f/2.8-es vagy nagyobb blendenyílású objektívre lesz szükség, amely lehetővé teszi, hogy a lehető legtöbb fényt lehessen megörökíteni. A jelenet terjedelmének megörökítése érdekében én általában egy nagyon nagylátószögű objektívet használok: vagy a Sony FE 16-35mm f/2.8 GM, vagy pedig a legújabb FE 12-24mm f/2.8 GM modellt.

Mivel a jelenség gyakran nagyon gyengén látszódik először, fontos szemmel tartani az expozícióbeállításaidat, valamint rugalmasnak kell maradni. Ha a sarki fények erősek, lehetőleg olyan gyors zársebességgel fotózok, amilyennel csak lehetséges. Ez arra szolgál, hogy a sarki fényeken belüli történéseket kimerevítsem, és láthatóbbá tegyem a sugarakat, így nem egy elmosódott zöld masszát fogok kapni, mint ahogy azt a hosszú expozíciós képeknél gyakran láthatjuk.

ole salomonsen sony alpha 7RM3 híd felett kígyózó sarki fény tromso közelében

© Ole Salomonsen | Sony α7R III + FE 16-35mm f/2.8 GM | 4s @ f/2.8, ISO 3200

Ez azt jelenti, hogy magasabbra kell állítani a fényképezőgép érzékenységét. A Sony Alpha 7R sorozat fényképezőgépeivel szerencsére olyan magasra húzhatom az ISO-érzékenységet, amilyenre csak szükséges, annak tudatában, hogy a zaj minimális lesz, és az árnyékos helyeken vissza tudom állítani a részleteket.

Élességállítás

A sarki fények fotózása során legtöbbször a csillagokra érdemes fókuszálni. Egy hideg és sötét téli éjszakán ez nagy kihívást jelenthet egy normál DSLR-rel. Azonban a Sony fényképezőgépeken használhatom a beépített Fókuszkiemelés funkciót, amely kiemeli a fókuszban lévő területeket. A manuális fókuszbeállítási segédet is aktiválom, így a fényképezőgép automatikusan ráközelít a képre, ha elfordítom az objektív fókuszgyűrűjét. Így még könnyebben meg lehet találni a csillagokat, és rájuk lehet fókuszálni.

ole salomonsen sony alpha 7RM2 északi fény sátorral és kenuval az előtérben

© Ole Salomonsen | Sony α7R II + FE 16-35mm f/2.8 GM | 3.2s @ f/2.8, ISO 3200

Egy dolgot kell szem előtt tartani, amikor nagyméretű blendét (például f/2.8-as) használsz: az előtérbe helyezett elemek nem lesznek olyan élesek, ha a fókusz a csillagokon van. Általános szabály, hogy ha 16 mm széles objektívet használsz f/2.8-as blendével egy Full-Frame fényképezőgép esetén, akkor a legtöbb előtérbe helyezett elem a fényképezőgéptől 3-4 méteren belül elfogadhatóan éles lesz, akkor is, ha a csillagokon van a fókusz. De ha azt szeretnéd, hogy az előtér éles legyen, akkor több fotót kell készítened különböző pontokra fókuszálva, majd kombinálni kell azokat a Fókuszsorozat funkció használatával.

ole salomonsen sony alpha 7R kiterjedt sarki fény fenyők felett a havas tájban

© Ole Salomonsen | Sony α7R | 3.2s @ f/2.8, ISO 2500

Ne felejtsd el, hogy nem te irányítasz, hanem a sarki fények, főleg akkor, amikor gyorsan mozognak. Célozd meg a rövid expozíciós időt (lehetőleg 1 másodperc alatti legyen), és bátran emeld meg az ISO-érzékenységet.

Ezenkívül készülj fel minden olyan lehetőségre is, amivel meglephet téged a környezet. Fotóztam már probléma nélkül sarki fényeket −35C°-ban az Alpha felszereléssel, de mint minden elektromos eszköznél, így itt is kihívást jelenthet ilyen alacsony hőmérséklet az akkumulátor számára. Mindig a belső kabátzsebeimbe teszem az akkumulátorokat, hogy melegen tartsam őket, és így tovább bírják. A rendkívül alacsony hőmérséklet hatással lehet az LCD-kijelzőre is, így egy ruhadarabot helyezek a fényképezőgépre, hogy egy kicsit melegebben tartsam, amíg a tökéletes pillanatra várok.

De ha van valami, amit nem szabad elfelejteni, az az, hogy mindig engedd, hogy az előtér belevezessen téged a képbe, ahhoz a lenyűgöző hegyhez a háttérben, a csodálatos sarki fényekkel felette. És ha szerencsés vagy, vagy ügyesen megtervezted, a sarki fények tükröződhetnek az előtérben lévő folyóban.

Kiemelt termékek

Regisztrálj az α Universe hírlevelére

Gratulálunk! Sikerült feliratkoznod az α Universe hírlevélre.

Kérjük, adj meg érvényes e-mail-címet.

Elnézést! Valami elromlott.

Gratulálunk! Sikerült feliratkoznod.