Félhold sötétben

Hogyan fényképezek | A Hold fotózása

Peter Neill

A lezárások idején otthon ragadtam, nem tudtam kültérben fotózni. Sony Alpha 7R IV gépemnek köszönhetően, ennek ellenére, sikerült egy olyan tárgyat lencsevégre kapnom, amely tőlem rendkívül távol esik, ez pedig lenyűgözött engem fotósként. Mindig is érdekelt a Hold fotózása, azonban ezúttal különösen kecsegtetőnek mutatkozott, hiszen általa eltávolodhattam a lezárások valóságától.

Telihold tiszta képe

© Peter Neill | Sony α7R IV + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/2000s @ f/3.2, ISO 160

Fényképezőgépek és objektívek
A gép, amelyet a Hold fotózására használok, mindig a Sony Alpha 7R IV. Elég szerencsés voltam ahhoz, hogy egy FE 400mm f/2.8 G Master objektívet kapjak hozzá kölcsön. Rájöttem, hogy a 200mm gyújtótávolság bőven elég a szuperéles FE 70-200mm f/2.8 G Master objektíven. Egy olyan minőségi objektívről van szó, amelynek köszönhetően valóban nagyszerű képeket készíthetsz.

A kedvenc képeimet részben ezzel fotóztam, például rendszeresen használom koncerteken a zenészek fényképezésére. Pontosan a Hold fotózása mutatja meg, mennyire sokoldalú ez az objektív. 200Mm-es gyújtótávolságával könnyedén adhatsz egy kis kontextust is a képnek.

Telihold, felhőkkel körülvéve

© Peter Neill | Sony α7R IV + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/6400s @ f/3.5, ISO 320

Éles és valósághű képek, folyamatosan
A felszerelés elsődlegesen fontos eleme a tripod állvány. Nem szükséges, hogy a legdrágábbat vegyük, azonban fontos, hogy strapabíró, lehetőség szerint nehéz legyen stabil fejjel, amely nem csúszik el rögzítés után. A legtöbb tripodon van egy kampó, amire súlyt akaszthatsz a fényképezőgéptáskáddal, ami praktikus tud lenni. Bizonyosodj meg arról, hogy a táska kissé érinti a talajt, hiszen nem akarod, hogy exponálás közben lengjen.

Utoljára pedig, szinte lehetetlen teljesen éles képek készíteni a Holdról a Föld és a Hold közötti atmoszféra miatt. Viszont van néhány alapdolog, amelyet figyelembe véve, részletes fotót készíthetünk az égitestről.

Ha az objektív rendelkezik napellenzővel, használd bátran. Megakadályozza a kóbor fények objektívbe kerülését nemkívánt szögekből. Ezt a képet délnyugat Londonban készítettem egy városi helyszínen, ami bizonyítja, hogy nem feltétlenül van teljesen sötét égre szükségünk, ennek ellenére, természetesen ez utóbbi is segítene.

A telihold tiszta képe, körülötte sötét égbolttal

© Peter Neill | Sony α7R IV + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/1000s @ f/4.0, ISO 125

Amikor a fényképezőgéphez érsz, hogy exponálj, szükségszerűen bemozdítod a kamerát, ezért hasznos a géped önkioldójával megismerkedni. Az önkioldó révén beindíthatod a rekeszt és adhatsz pár másodpercet a gépednek exponálás előtt. Bluetooth-al is indíthatod a Sony Imaging Edge mobilalkalmazásban, hogy távolról irányíthasd a kamerát. Megoldás lehet az is, ha az elektronikus zársebesség módot választod, amennyiben elérhető. Ez minimalizálja a fényképezőgép mechanikus rekeszének legkisebb mozgását is, ezáltal tökéletesen mozdulatlanul tartja exponálás alatt.

A fókuszáláshoz mindig a manuális állást használom. Gyakran használom az Imaging Edge mobilalkalmazást, hogy a telefonom nagyméretű kijelzőjén ellenőrizhessem a pontos fókuszt. Alkalmazhatod a fényképezőgép hátoldali keresőjét is. Ezáltal, a fókusznagyítást kihasználva, a kép tetszőleges területének élességét pontosíthatod.

Expozíció
A képkeretben a Holddal középen, a középpontos fénymérést alkalmazom. Mindig raw fájlban fényképezek, az expozíció jellegét pedig aszerint ítélem meg, hogy marad-e terem az árnyékok kivilágosítására vagy a felhők jobb láttatására. Kísérletezés révén felfedezem, hogy csak a Holdat fotózzam-e, vagy a Holdat kicsit túlexponálva jobban láttassam a felhőket.

Nagyon csábító a Hold esetében a legnagyobb blendenyílással fotózni, és minél több fényt beengedni. Viszont tudni kell, hogy nem ez a blendenyílás adja a legélesebb képet. Meg kell találnod az objektíved legélesebb pontját. Lehetséges, hogy f/4-en vagy f/5.6-on kell majd fotóznod, de kísérletezz az objektíveiddel fotózás közben és találd meg, a legélesebb pontot.

Félhold sötétben

© Peter Neill | Sony α7R IV + FE 400mm f/2.8 GM OSS + 1.4x teleconverter | 1/1600s @ f/4.5, ISO 320

Zársebesség
A zársebességet illetően arra jöttem rá, hogy az abszolút legkisebb 1/5 mp lehet. Az ennél hosszabb sebesség esetén a Hold elmosódik. Használhatsz gyorsabbat, mégis próbáld minél lassabra venni annak érdekében, hogy a lehető legtöbb fényt engedd be a gépbe, miközben az ISO érzékenységet is a minimumon tartod.

Az alacsony érzékenység minimalizálja a zajszintet. Ennek ellenére, még a nagy felbontású Alpha 7R IV modellel is kényelmesen növelem az ISO-t 800-ra vagy 1000-re úgy, hogy a zaj meg sem jelenik. Lehetővé teszi, hogy könnyedén kapjam lencsevégre a Föld bolygó szomszédját.

Kiemelt termékek

Peter Neill

Peter Neill | UK

„Peter Neill a legkifejezőbb fotós, akivel valaha találkoztunk. Egyszerűen nem dolgozunk senki mással többé.” – Mark Sheehan, The Script

Kapcsolódó történetek

Regisztrálj az α Universe hírlevelére

Gratulálunk! Sikerült feliratkoznod az α Universe hírlevélre.

Kérjük, adj meg érvényes e-mail-címet.

Elnézést! Valami elromlott.

Gratulálunk! Sikerült feliratkoznod.