ember áll a felhők felett, és nézi a napfelkeltét

Időjárástól függetlenül

Mickaël Peralta

Az óceán közepén, Portugáliától több mint 600 mérföldre található Madeira szigetvilágát gyakran nevezik az ‘Atlanti-óceán kertjének’. A partjait körbeölelő Golf-áramlat szubtrópusi növényeket és virágokat táplál, torkolatai és kanyonjai pedig zöldellenek. A hegyvidékei azonban már egy másik történet. A csúcsokat az Atlanti-óceán sűrű ködbe burkolja, elfátyolozza az ősi babérerdőket, ezek felett pedig télen hó borítja a hegycsúcsokat.

„Ez a változatos időjárás nagyon vonzó számomra” – mondja mosolyogva Mickaël Peralta. Az éghajlathoz és a helyszínhez vonzódva „mindig olyan úti célt választok, ahol megtalálom a ‘zord időt’, mert ez valami különleges hangulatot kölcsönöz a fotóimnak. Gyakran télen utazom ezekre a helyekre, amikor a legtöbb turista az ellenkező irányba indul! Számomra az időjárás is része egy hely karakterének, és ettől lesznek jók az úti fotók. Ez mind része az érzelmet kiváltásának és a hangulat megteremtésének.”

csendes tóban tükröződő hegy

© Mickaël Peralta | Sony α7C + FE 24mm f/2.8 G | 1/320s @ f/2.8, ISO 800

„Noha az időjárás a barátom, természetesen nem tudom szabályozni” – folytatja Mickaël. „Szóval, mint minden más esetben is, megfelelő útvonaltervet készítettem a madeirai kirándulásra, ahol először fotóztam a Sony Alpha 7 IV és Alpha 7C fényképezőkkel. Megkerestem a leglátványosabb helyeket, mert tudtam, hogy ha jó helyen vagyok, akkor a megfelelő pillanat is rám talál. Szerencsére Madeirán ez egyszerű. Csúcsok, óceánok és vízesések alkotják ezt a csodás vulkanikus tájat, így az is élvezetet jelent, amikor az egyik helyről a másikra túrázol.”

Miután megtalálta a tökéletes kilátópontot és a lenyűgöző időjárást, Mickaël az egyensúlyt keresi a képeiben. A fény, a fókusz és a képkivágás szinkronban hozzák létre az ehhez a portréhoz hasonló képeket, mely egy halott fáról készült egy gyönyörű pillanatban. „A nap lemenőben volt, és a felhők táncoltak a hegyek körül, ami varázslatos érzést keltett.” A Sony Alpha 7 IV fényképezővel és FE 24 mm f/1.4 GM objektívvel, f/1.4-es beállításnál készült kép azt is megmutatja, hogy Mickaël szereti a témára szűkíteni a fókuszt, hogy mélységet teremtsen és még inkább intim perspektívát nyújtson.

csupasz fa egy ködös hegyoldalon

© Mickaël Peralta | Sony α7 IV + FE 24mm f/1.4 GM | 1/8000s @ f/1.4, ISO 100

Természetesen az időjárással végzett munka nem azt jelenti, hogy csak a röpke naplementéket várjuk. „A Madeirán készült képeim közül a másik kedvencemen egy barátom látható egy megcsavarodott öreg fával. Ez a kép arról mesél, hogy a természet ereje milyen gyorsan képes megváltoztatni egy hely hangulatát. Itt megint az Alpha 7 IV fényképezőt és a 24 mm GM objektívet használtam, az ISO-t pedig feltoltam, hogy figyelembe vegyem a köd által keltett homályt.”

egy férfi fotóz egy fát a sűrű ködben

© Mickaël Peralta | Sony α7 IV + FE 24mm f/1.4 GM | 1/3200s @ f/1.8, ISO 800

Az utazáson készített másik fotón, mely a Sony Alpha 7C és FE 24 mm f/2.8 G kombóval készült „egy sziklanyílás keretébe helyeztem a barátomat, egy heggyel a háttérben, mintha egy fénykép lenne a fényképben” – mondja Mickaël. Az Alpha 7C kompakt és kényelmes, így utazás közben is jól használható, és ugyanez igaz a kompakt G Series objektívekre is. Profi eredményt nyújtanak egy olyan fényképezővel, amely elfér a zsebemben.”

barlang bejáratában álló férfi fényképez

© Mickaël Peralta | Sony α7C + FE 24mm f/2.8 G | 1/640s @ f/2.8, ISO 100

Ami a Sony Alpha 7 IV-et illeti, „nagyon sokat fejlődött az Alpha 7 II-höz képest, és imádom az állítható kijelzőjét a nagyon nagy és kis szögeknél, vagy ha derékmagasságból kell fotózni” – mondja Mickaël. „Ezenkívül nagyon könnyű, és a 33 megapixeles érzékelő lenyűgöző Raw fájlokat készít. Ez létfontosságú számomra, mert mindig a Lightroom segítségével készítem el a végleges képeket, hogy a csúcsfényeknél és az árnyékokban is elérjem a maximális részletességet, és a színgradálás is igazodjon a stílusomhoz.”

Ami a vizuális stílust illeti, Mickaël az extrém, nagylátószögűek helyett a normál objektívekhez ragaszkodik. „Főleg az FE 24 mm f/1.4 GM objektívet használom, mert ezzel úgy tudom megörökíteni a táj természetes karakterét, hogy nem torzítom el az arányokat, mint néhány szélesebb gyújtótávolságú objektív. Ezenkívül viszonylag kompakt, és olyan nagy blendével rendelkezik, amellyel gyenge megvilágítás mellett is tudok kézből fotózni vagy a témára összpontosítani.”

Természetesen az Alpha 7 IV és az Alpha 7C is időjárásálló, mint a Sony GM és G objektívek, így tökéletes partnerek Mickaël kalandjaihoz. „Határozottan úgy gondolom, hogy továbbra ezt a fotós utat fogom járni, hogy megtaláljam a drámát, de hű maradjak a felfedezett tájak valóságához. Ez azt jelenti, hogy az időjárástól függetlenül mesélem el a történetet. Azt akarom, hogy a képeim átadják mindazt az érzést, amit én éreztem e csodás helyek fotózása közben, és a Sony felszerelésem kiemelt szerepet játszik ebben.”

Kiemelt termékek

Kapcsolódó történetek

Regisztrálj az α Universe hírlevelére

Gratulálunk! Sikerült feliratkoznod az α Universe hírlevélre.

Kérjük, adj meg érvényes e-mail-címet.

Elnézést! Valami elromlott.

Gratulálunk! Sikerült feliratkoznod.