magányos alak áll napnyugtakor a magas, keskeny hegycsúcson

Izgalmas idők

Daniel Ronnback

„Számomra az idő, az időzítés és az időtlenség a fotózás kulcselemei közé tartoznak” – mondta el Daniel Ronnback, és ez különösen igaz a most zajló projektjére, amelynek középpontjában a norvégiai Lofoten-szigetek állnak. A kalandfotózás során Daniel megörökítette a szigetcsoport legszédítőbb csúcsait nyári és téli viszonyok között egyaránt, azaz igazán tudatában volt a tájkép változásainak.

„Télen a szigetek és a hegyek szinte egyszínűnek látszanak” – magyarázta. „Ám a nyáron készült képeken fenséges zöld, vörös és arany színű festővászonná alakulnak.”

daniel ronnback sony alpha 9 sziklán álló férfi tekint a norvégiai lofoten-szigetekre

© Daniel Ronnback | Sony α9 + FE 16-35mm f/4 ZA OSS | 1/1250s @ f/4.0, ISO 100

Hogyan érzékeljük az időt? Csakis emberi szemszögből, ezért Daniel felvételein, a csodás jelenetek szövetében jelen van az ember is, hogy kontextust adjon. Néha saját magát komponálja a képbe, máskor valaki mást, de mindig emberi alak segíti a történet elmesélését – ezzel érzékelteti a helyszín lépteit, és segít a nézőnek odaképzelni magát.

daniel-ronnback-sony-alpha-9-silhouetted-man-standing-on-a-rock-with-mountains-behind

© Daniel Ronnback | Sony α9 + FE 16-35mm f/4 ZA OSS | 1/6400s @ f/4.0, ISO 640

„Minden egyes fotózásomban megjelent ez a téma” – vallotta be. „Szeretek széles látószöget megörökíteni, benne apró emberalakkal. Szinte soha nem készítek felvételt üres tájról, még akkor sem, ha a látvány gyönyörűséges. Egyszerűen nem érint meg, ahogyan egy üres színpad sem.”

Daniel gondosan belekomponálja ezeket a figurákat a felvételein, és úgy helyezi el őket, hogy „üres részen vagy a megvilágítással szemben legyenek, így kontrasztos és hatásos a felvétel, a néző tekintetét pedig rabul ejti a komplementer színek alkalmazása. Ráadásul minél tisztábban látszik az alak a lenyűgöző tájkép előtt, annál erőteljesebb érzéseket képest ébreszteni a felvétel a nézőben – ahogyan ez a kép is borzongást kelt a nézőben a csúcson álló hegymászó sziluettjét bemutatva.”

daniel ronnback sony alpha 9 oromtetőn álló férfi sziluettje esti kék égbolt előtt

© Daniel Ronnback | Sony α9 + FE 16-35mm f/4 ZA OSS | 1/640s @ f/8.0, ISO 800

Azonban ez nem csak a felvétel megkomponálásának módját jelenti, ugyanis Daniel az Alpha készletre bízza, hogy a témája tökéletesen fókuszban legyen. „Tudom, hogy a fókusz annyira jó, hogy elég a megfelelő emberre irányítanom, és a többit rábízhatom” – árulta el Daniel. Ez azt jelenti, hogy a jobban nekiveselkedhetek, magasabbra juthatok, és elég a kompozícióra és a környezetre összpontosítanom.”

Az idő múlásának figyelembevétele mellett ott van a jó időzítés is. Ezekre a helyszínekre jó időpontban és megfelelő időjárási körülmények között érkezni csakis tervezéssel lehet, ezért Daniel alaposan felkészült ezekre az útjaira. „Ahhoz, hogy megteremtsd magadnak az időt ezeknek a képeknek az elkészítéséhez, rengeteg előkészület szükséges” – mondta el. „Mindent megjelölök egy térképen” – folytatta. „Jelzem, meddig tart az autóút az egyik ponttól a másikig, és meddig a séta a megfigyelési pontig. Azt is figyelembe veszem, hogy hol kel fel, illetve hol nyugszik le a nap. Mindezek mellett naponta figyelem az időjárás-jelentést, amíg ki nem jelenthetem, hogy »a mai reggel lesz a legmegfelelőbb időpont ezen a helyszínen!«”

daniel ronnback sony alpha 9 síelő halad felfelé havas, meredek hegyoldalon

© Daniel Ronnback | Sony α9 + FE 16-35mm f/4 ZA OSS | 1/800s @ f/6.3, ISO 160

„Ezeknek a helyeknek a felkeresésekor és fotózásakor a felszerelés súlya és mérete nagyon fontos” – magyarázta Daniel. „Ezt a Lofoten-projektet az α9 géppel fotóztam, de használom az α7R III gépet is; a kialakításuk mindig is illett a fotózási módszeremhez. Számomra kiemelten fontos, hogy könnyű legyen a csomagom, és gyorsan tudjak mozogni. Gyakran csak egy vázat és egy objektívet viszek az adott túrára, és az Alpha fényképezőgépek annyira könnyűek és kompakt méretűek, hogy minden szükséges dolgot be tudok tenni egy kis hordtokba, a táskámon belül. Emellett persze strapabírók is, így elvannak a hátizsákomban, miközben síelek, és ha elesek, vagy elejtem a fényképezőgépet, nincs gond.”

„Ha beletetted a kilométereket, és az időzítés meghozta a gyümölcsét, az Alpha gépek képminősége sem hagy cserben soha” – mondta el Daniel. „Az egyik kiemelkedő tulajdonságuk az érzékelő dinamikus tartománya. Jelentős szerkeszthetőségi potenciált hordoz, így ha valami egy kicsit túlexponáltra sikerül, az időzítés nem vész kárba. Ráadásnak ott az óriási felbontás, ami azt jelenti, hogy ha látok valakit a kép szélén, ki tudom vágni, és még mindig óriási képet kapok.”

daniel ronnback sony alpha 9 egy nő halad felfelé sziklás domboldalon a lemenő nap előterében

© Daniel Ronnback | Sony α9 + FE 16-35mm f/4 ZA OSS | 1/1600s @ f/6.3, ISO 800

„Minden helyszínnek megvannak a saját időtlen látványosságai” – tette hozzá. „Igazából mi csak átutazóban vagyunk jelen. Lofoten egészen egyedülálló kontraszttal rendelkezik a tenger és a tavak, valamint a közvetlenül a vízből kiemelkedő hegyek között, amelyet szerintem sikerült igazán jól megragadni ezen a képen. Valóban egyedülálló, és mindig tartogat újabb látnivalókat, ezért tervezem, hogy visszatérek, messzebb és magasabbra megyek, és új fotózási helyszíneket keresek, ez ugyanis mindig hasznosan töltött idő.”

Kiemelt termékek

Daniel Rönnbäck

Daniel Rönnbäck | Sweden

„Ha képes vagy megálmodni, meg is tudod tenni. Ha meg tudod tenni, meg is tudod örökíteni. Ilyen egyszerű – örökítsd meg az álmaidat!”

Regisztrálj az α Universe hírlevelére

Gratulálunk! Sikerült feliratkoznod az α Universe hírlevélre.

Kérjük, adj meg érvényes e-mail-címet.

Elnézést! Valami elromlott.

Gratulálunk! Sikerült feliratkoznod.