fagyos tó kisebb jégheggyel az előtérben

A monokróm Északi-sarkvidék

Laurent Baheux

Számos feltörekvő természetfotós álma, hogy egy szafaritúrán lencsevégre kapja az afrikai ragadozókat – de vajon mi a következő állomás, ha ezt már kipipálták a szakmai bakancslistán? A francia természetfotós, Laurent Baheux is ezzel a dilemmával nézett szembe.

magányos sirály szárnyal a hófödte táj felett

© Laurent Baheux | Sony α1 + FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS + 1.4x Teleconverter | 1/500s @ f/9.0, ISO 200

„Az oroszlánok, az elefántok és a többi nagy testű afrikai emlős után újabb kihívást kerestem. Továbbra is érdekeltek a nagy testű ragadozók, ezért az Északi-sarkvidék észszerű úti célnak tűnt” – emlékszik vissza Laurent.

Laurent 2016 óta foglalkozik az Északi-sarkvidék kanadai és európai szakaszának fotózásával. Legutóbbi fotósorozatát 2022 júniusában, a norvég Nyugati-föld szigeten készítette egy kéthetes utazás keretében. A sziget monokróm látképét fjordok, hegyek és gleccserek alkotják.

komor északi-sarkvidéki táj

© Laurent Baheux | Sony α1 + FE 24-105mm f/4 G OSS | 1/200s @ f/13, ISO 100

„Tizenöt napot töltöttem el az Északi-sarkvidéken, és az utazás erejéig mindent fekete-fehérben láttam” – számol be Laurent. A fekete-fehér látásmód alatt nem csupán a táj színpalettáját érti, hanem a saját stílusát is, hiszen Laurent rendhagyó módon fekete-fehér természetfotókat készít.

A fotográfia története is fekete-fehérben kezdődött. A kezdetekben én is fekete-fehér filmet használtam, és fekete-fehér nyomatok készítésével tanulmányoztam a fény és az árnyékok játékát.

A legtöbb fotós inkább színes fényképeket készítene, és később szerkesztéssel érne el fekete-fehér hatást, ám Laurent számára rendkívül fontos, hogy azonnal lássa a végeredményt.

sziklán mászó jegesmedve

© Laurent Baheux | Sony α1 + FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS + 1.4x Teleconverter | 1/1250s @ f/8.0, ISO 640

„Megnöveltem a fekete-fehér mód kontrasztját a Sony Alpha 1 fényképezőgépemen – ez a készülék hű társam az ilyen jellegű fotózások során. A fényképeimen törekszem a hangsúlyos fekete árnyalatokra. Az elektronikus képkereső egyedül abban különbözik az optikai képkeresőtől, hogy azonnal megjelenik rajta a végleges fotó.”

Színek használata nélkül Laurent olyan részleteket is képes kihangsúlyozni, amelyek gyakran háttérbe szorulnak, például az állatok testének jellegzetes textúráját és a táj különböző felületeit. „A fekete-fehér módnak köszönhetően a fénnyel játszva szabadon felfedhetem és elrejthetem a téma egyes részeit. Olyan jelenetet teremthetek, amely nem a valóságot tükrözi, hanem a saját elképzeléseimet. Épp ezért szeretem ezt a stílust.”

jéghegy felett köröző sirályok

© Laurent Baheux | Sony α1 + FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS + 1.4x Teleconverter | 1/2000s @ f/8.0, ISO 1000

„A fényképezőgéppel igyekszem minél közelebb hozni a témát, így a nézők úgy érezhetik, testközelből csodálják a képen szereplő állatokat. Ezekhez a felvételekhez teleobjektívet használok.” Laurent objektívgyűjteménye bizonyítja, hogy a zord környezet nagyfokú rugalmasságot igényel. „A készletemben megtalálható az FE 100-400mm f/4.5-5.6 OSS GM, az FE 200-600mm f/5.6-6.3 OSS G és az FE 600mm f/4 OSS GM, amelyet telekonverterrel használok” – teszi hozzá.

sziklán pihenő fóka

© Laurent Baheux | Sony α1 + FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS + 1.4x Teleconverter | 1/1000s @ f/9.0, ISO 5000

Az élővilág mellett az állatok természetes élőhelye is fontos szerephez jut, hiszen az állatokról a viselkedésük mellett az otthonuk is sokat elárul. A környezet kiegészíti a fénykép által elmesélt történetet, ám ennek érzékeltetéséhez elengedhetetlen a gondosan kiválasztott objektív. „Szeretem a felhőkkel borított égboltot és a háttérben elterülő hegyeket is belefoglalni a keretbe. Ehhez kisebb hatótávolságú objektívre van szükségem, és ilyenkor kapóra jön az FE 24-105mm f/4.”

szárnyaló sirály

© Laurent Baheux | Sony α1 + FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS + 1.4x Teleconverter | 1/1250s @ f/9.0, ISO 2000

Laurent jól tudja, hogy a körülötte elterülő lélegzetelállító táj a fényképein szereplő állatok otthonaként szolgál. „Az állatok felségterületére lépve nem befolyásolhatjuk az eseményeket. Az állatok döntik el, hajlandóak-e előbújni. Ha nem feszélyezi őket a jelenlétem, néha még közelebb is lépnek hozzám. Ennek ellenére általában hosszabb hatótávolságú objektívet használok, és tisztes távolságból csodálom az állatokat, hiszen én csak vendég vagyok az otthonukban.”

A Nyugati-földön tett utazása során Laurent egy hajó fedélzetén készített távoli felvételeket. „A Sony Alpha 1 fényképezőgéppel nem okoz problémát, ha az Északi-sarkvidéken egy hajó hűvös, párás fedélzetéről kell fotóznom. Az akkumulátor is remekül helytállt – több akkumulátort is bekészítettem, de végül nem volt szükségem a tartalékokra. A fényképezőgép a fagyos időben is kiváló teljesítményt nyújtott.”

két jegesmedve játszik egy hegy árnyékában

© Laurent Baheux | Sony α1 + FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS + 1.4x Teleconverter | 1/500s @ f/9.0, ISO 400

Laurent célja, hogy a világot egészen új szemszögből mutassa be, és a Sony Alpha 1 lehetővé teszi, hogy kiemelkedjen a napjainkra jellemző képáradatból. „Az autofókusz-rendszer elképesztő! Hihetetlen, hogy képes követni az emlősök vagy akár a madarak szemét is” – mondja Laurent.

Az eredetiségre való törekvés nagy kihívást állít Laurent és a többi természetfotós elé.

„Minden erőmmel a fénykép által közvetített történetre kell fókuszálnom” – teszi hozzá. „A fotózás lényege nem a technikai részletekben rejlik, hanem a fénykép mögött rejlő elképzelésben. Át kell gondolnom, hogyan foglalhatom keretbe a témát. A Sony Alpha 1 segítségével a technikai megoldásokat a készülékemre bízhatom, én pedig a kreatív megoldásokra összpontosíthatok.”

Kiemelt termékek

Laurent Baheux

Laurent Baheux | France

„Ne legyen ketrec, ne legyen karám, ne legyen cirkusz és ne legyen állatkert. Szabadon, a vadonban. A fogság fizikai és mentális kínzás minden élőlény számára. Ahogy az emberek, úgy az állatok.”

Kapcsolódó történetek

Regisztrálj az α Universe hírlevelére

Gratulálunk! Sikerült feliratkoznod az α Universe hírlevélre.

Kérjük, adj meg érvényes e-mail-címet.

Elnézést! Valami elromlott.

Gratulálunk! Sikerült feliratkoznod.