élénk színű épületek egy amszterdami csatorna partján

Extra nagy látószögű objektív: Fotózás az új FE 14 mm-es f/1.8 G Master objektívvel

Albert Dros

„Nem számítottam erre az objektívre!” – jelenti ki Albert Dros. “Amikor a Sony bejelentette, hogy új objektívet dobnak piacra, és szeretnék, ha tesztelném, akkor azt gondoltam, hogy esetleg egy nagylátószögű objektív lesz f/2 blendével, de amikor megtudtam, hogy egy 14 mm-es f/1.8-asról van szó, nos, le voltam nyűgözve!”

Albert hatalmas elismerést szerzett világszerte a lenyűgöző tájképeivel, amelyek készítéséhez gyakran használ extra nagy látószögű objektívet. Albert másik szerelme azonban az asztrofotózás, ahol a nagylátószögű, nagy blendéjű objektívek létfontosságúak ahhoz, hogy a földi tájat és az égbolton látható minden részletet is rögzíteni lehessen.

tulipánok egy épület előtt Amszterdamban

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 14mm f/1.8 GM | 1/15s @ f/13, ISO 200

„Ha asztrofotózásról van szó, mindig egy prímobjektívhez nyúlok. Nem csupán az élességről van szó, hanem arról, hogy egy zoomobjektívnek soha nem lesz olyan nagy blendéje, hogy be tudja engedni a lehető legtöbb fényt.” – fejti ki. „Ez azt jelenti, hogy alacsonyabb érzékenységű ISO-beállítást használhatok, hogy a lehető legjobb legyen az élesség és a legtöbb részletet rögzíthessem az Alpha 7R IV gépemmel. Ez az objektív minden szinten teljesít ebből a szempontból; 100%, hogy szívesen használnám ezt az objektívet asztrofotózáshoz. Ha megnézed a sarkokat, azt várnád, hogy észlelni fogsz némi kómát, de nem: a csillagok fantasztikus élességgel jelennek meg.”

Mivel a Sony ügyesen belekombinált két extra aszférikus (XA) elemet az objektívbe, sikerült létrehozni egy olyan 14 mm-es f/1.8 objektívet, amely hihetetlen élességet biztosít még a kép sarkaiban is, ugyanakkor a hasonló objektívekhez képest jelentősen könnyebb súlyú. „Azt hittem, hogy ez egy nagydarab, nehéz objektív lesz,” – mondja Albert, „mivel már használtam ehhez hasonló objektíveket, és azok sokkal nehezebbek voltak ennél, úgyhogy túl nagyok és nehezek voltak ahhoz, hogy magammal vigyem a terepre. Az új 14 mm-es f/1.8 G Master objektív súlya azonban csupán 460 g, tehát hihetetlenül könnyű, és ideális akkor, ha sokat kell gyalogolnom, hogy elérjek az adott helyszínre.”

ragyogó nap egy homokdűne felett

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 14mm f/1.8 GM | 30s @ f/8.0, ISO 100

A méret és a súly ellenére a képminőség egyáltalán nem csorbult. A torzítás nyilvánvalóan olyan tényező, amellyel a fotósoknak számolniuk kell egy nagylátószögű objektívnél, de a 14 mm-es f/1.8 G Master objektív igazán csekély mértékben torzít.

„Igazán egyenesnek tűnnek a vonalak, és nagyon alacsony szintű a torzítás,” – számol be Albert, „és jelenleg nem állnak rendelkezésre objektívprofilok a szerkesztőszoftveremben ehhez az objektívhez, tehát tudom, hogy nem a szoftverem korrigálja ezt. A sarkokban is jó az élesség az összes blendénél, különösen f/1.8 használatakor.”
kopár fa egy homokdűnén

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 14mm f/1.8 GM | 1/60s @ f/9.0, ISO 100

A tájképfotósok számára az egyik megfontolandó tényező a szűrők használata. „Nincs szűrőmenet az objektív elülső részén,” – fejti ki Albert, „viszont például a Sony FE 12-24 mm-es f/2.8 G Master objektívnél van egy tartófoglalat az objektív hátoldalán, így tudsz zselatin szűrőket használni. A Sony még egy sablont is biztosít, hogy könnyedén a megfelelő formára vághasd a saját zselatin szűrőidet. És ugyanarról a formáról van szó, mint az FE 12-24 mm-es f/2.8 G Master objektívnél, tehát ha már vannak zselatin szűrőid ahhoz, akkor használhatod ezeket ezzel az új objektívvel is.”

napfény szűrődik át a rózsaszín virágokba borult fákon

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 14mm f/1.8 GM | 1/80s @ f/9.0, ISO 200

Ami a felépítést illeti, az összes olyan tulajdonsággal rendelkezik, amely egy Sony G Master objektívnél elvárható. A blendegyűrű segítségével gyorsan módosítható a mélységélesség és az expozíció, és természetesen be- és kikapcsolható a kattogás, így kiválóan alkalmas a csendes és zökkenőmentes videofelvételekhez is. Az objektív közgyűrűjén lévő egyéni gombokkal a funkciók egyetlen gombnyomással elérhetők, ami szintén egy pluszpont azoknál a fotósoknál és videósoknál, akik különféle területeken dolgoznak. Két extra dinamikus lineáris motor gondoskodik a gyors és csendes fókuszálásról, legyen szó fotózásról vagy videofelvételek készítéséről. „Még a csillagokra való fókuszáláshoz is használni tudtam az autofókuszt, annyi fényt enged be az objektív,” – idézi fel Albert.

szélmalom, mögötte a csillagos égbolttal

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 14mm f/1.8 GM | 13s @ f/1.8, ISO 1600

„Ez az objektív lesz az aranystandard mindazok számára, akiket érdekel az éjszakai táj fotózása; ez a következő szint,” – szögezi le. „Azt gondolná az ember, hogy ilyen fókusztávolságnál biztosan egy godzilla méretű szörnyről van szó, de tényleg hihetetlenül kicsi és könnyű. Nem tudom, hogy ez hogyan lehetséges, de a Sonynak valahogy sikerült ez is, és őszintén mondom, hogy lenyűgöző lett.”

Kiemelt termékek

Albert Dros

Albert Dros | Netherlands

„A tökéletes kép elkészítésének megszállottja vagyok.”

Kapcsolódó történetek

Regisztrálj az α Universe hírlevelére

Gratulálunk! Sikerült feliratkoznod az α Universe hírlevélre.

Kérjük, adj meg érvényes e-mail-címet.

Elnézést! Valami elromlott.

Gratulálunk! Sikerült feliratkoznod.