napraforgók egy mezőn, fák között átszűrődő hajnali napfényben

Művészi tájképek

İlhan Eroğlu

Képzőművészeti múltjából fakadóan talán nem is olyan meglepő, hogy a török fotós, İlhan Eroğlu képei olyanok, mint a grandiózus klasszikus festmények. A határtalan távlatokat, drámai fényviszonyokat és gazdag színvilágot használva İlhan átformálja a körülöttünk levő világot, és egy más helyre kalauzol minket.

İlhant a különféle érdeklődési körei együttesen terelték a fényképészet felé, és ezen szenvedélyeinek köszönhetően készít ilyen lélegzetelállító képeket.

ilhan eroğlu sony alpha 7R III magányos ember egy sziklán állva a tó fölött a távoli hegyek felé tekint

© İlhan Eroğlu | Sony α7R III + FE 12-24mm f/4 G | 1/160s @ f/6.3, ISO 100

Kalandvágya és az új helyek felfedezésének öröme már a világ számos pontjára elkalauzolta İlhant, így olyan egyedi képeket készíthetett, amelyek bolygónk szinte minden egyes szegletét elénk tárják. İlhan sajátos, egyedi stílusában örökítette meg például a Szahara napperzselte homokdűnéit és a chilei hófödte hegycsúcsokat is.

Azon helyek közül, ahová eddig ellátogatott, egy mégis kitűnik számára, és ez nem más, mint az indonéziai Bromo vulkán.

Olyan volt, mintha egy másik világba léptem volna be. Ahogy a kráter felé közeledtünk és láttuk, ahogy száll fel a füst a vulkán szájából, egyszerűen varázslatos volt.
ilhan eroğlu sony alpha 7R mont-st-michel a ködön keresztül és a fölötte repülő madarak

© İlhan Eroğlu | Sony α7R + FE 70-400mm f/4-5.6 G SSM II | 1/160s @ f/4.5, ISO 100

Nem minden útja vezet azonban İlhannak messze hazájától, Törökországtól. Kedvenc képei közül sok például népszerű európai kirándulóhelyeken készült: Velence csatornákkal átszelt utcáin, a varázslatos Mont-Saint-Michelnél, vagy a provence-i levendulamezőkön.

İlhan képei azért olyan egyediek, és azért olyan különleges a stílusuk, mert festői szemeivel képes meglátni a klasszikus kompozíciókat, és természetesen a színeket és a fényeket.

ilhan eroğlu sony alpha 7R III lélegzetelállító hegy és a lábánál elterülő köd látványa, ahogy visszatükröződik a nyugodt vízfelszínen

© İlhan Eroğlu | Sony α7R III + FE 16-35mm f/2.8 GM | 1/320s @ f/16, ISO 100

Bár a művészet iránti szenvedélye hatja át İlhan képeit, mégis, mint minden tájképfotós, ő is rá van utalva az anyatermészetre, és persze temérdek türelem is kell ahhoz, hogy a tökéletes fényviszonyok közt örökíthesse meg a látványt.

„Az időjárás nagyon fontos, de számomra mindegy, hogy esik, süt a nap, havazik vagy épp borús az ég – egyiknek sincsenek kimondott előnyei vagy hátrányai. Az időjárási körülmények csupán más és más lehetőségeket kínálnak ahhoz, hogy elkészítsd a tökéletes fotót. Ami fontos azonban, hogy tudd, hogyan is örökítsd meg a pillanatot.”

„Egy tájképfotós számára, – meséli İlhan – a fényviszonyokon múlik minden. Szeretem azt, ahogy a természetes fény ereje képes teljesen átformálni egy helyszínt. A kedvencem ahogy ősszel egy esős éjszaka után felragyog az arany napfelkelte, egyszerűen kihagyhatatlan.”

ilhan eroğlu SONY alpha 7R III vadlovak vágtatnak a tengerben háttérben a lenyugvó nappal

© İlhan Eroğlu | Sony α7R III + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS + 1.4x Converter | 1/1000s @ f/7.1, ISO 640

Ugyan a színviláguknak és a fényviszonyoknak köszönhetően a szokványos tájképektől különböznek İlhan fotói, arra vonatkozóan, hogy mikor lehet a legjobb képeket készíteni, filozófiája szerint egyetért a szakmabeliekkel.

„Nem szeretek a nap kellős közepén fényképezni, amikor a nap magasan jár és nagyon erős a fény. Sokkal inkább szeretek napfelkeltekor vagy naplementekor fényképezni, amikor a fény lágy és megannyi árnyalatban pompázik.”

İlhan hű útitársa a Sony α7R III-as fényképezőgépe. „Szerintem az α7R III a tökéletes eszköz egy tájképfotós számára,” – magyarázza İlhan. „A 42,4 megapixel hihetetlen felbontást biztosít, és pontosan azt nyújtja számomra, amire szükségem van ahhoz, hogy az elém táruló látvány legapróbb részleteit is kristálytisztán örökíthessem meg.”

ilhan eroğlu sony alpha 7R II festői ház a hegyvidéki tájon és a fölötte tornyosuló fellegek

© İlhan Eroğlu | Sony α7R II + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/60s @ f/8.0, ISO 100

Az α7R III-as gép érzékelőjének dinamikatartománya szintén fontos szerepet játszik İlhan munkájában, lehetővé téve, hogy a teljes fény- és színtartományt megörökíthesse, anélkül, hogy ez befolyásolná a fénykép minőségét.

„Amikor pirkadatkor vagy naplementekor fényképezek, – magyarázza İlhan – a fényképezőgép dinamikatartomány-optimalizáló (DRO) beállítását használom. Ez lehetővé teszi számomra, hogy a világos és sötét részek legapróbb részleteit is megörökíthessem. Ha az égbolt túlontúl fényes, akkor a 0.6-os erősségi fokozatú semleges sűrűségű szűrőt használom, hogy kissé sötétebben ábrázolhassam, és hozzáigazíthassam az eget a tájhoz.”

ilhan eroğlu sony alpha 7R III köd borította völgy fölé magasodó hegycsúcsok

© İlhan Eroğlu | Sony α7R III + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/640s @ f/8.0, ISO 100

Objektívek tekintetében İlhan háromféle G Master zoomobjektívet használ, az FE 16-35 mm f/2.8, az FE 24-70 mm f/2.8 és az FE 70-200 mm f/2.8 objektíveket. Ezek az objektívek képesek bármilyen gyújtótávolságot biztosítani számára 16 és 200 mm között, ami azt jelenti, hogy szinte bármilyen képet készíthet, akár nagylátószögű fotókat tárgyakkal az előtérben, vagy teleobjektívvel készített fotókat, amelyek a köd övezte hegyeket vagy kastélyokat is képesek kiemelni.

Annak ellenére, hogy sok helyen járt már, számos izgalmas útiterve van még İlhannak, például szeretne ellátogatni Japánba és megtapasztalni és megörökíteni a híres cseresznyefa-virágzást. „Jártam már korábban Japánban, de szeretnék még többet megtudni a japán kultúráról és természetről. Már alig várom, hogy megörökíthessem a sakura virágzás lélegzetelállító színeit.”

Kiemelt termékek

İlhan Eroğlu

İlhan Eroğlu | Turkey

„A világ számomra egy nagy vászon. Minden országban, ahol megfordulok, fotózással megfestem a saját képeimet.”

Regisztrálj az α Universe hírlevelére

Gratulálunk! Sikerült feliratkoznod az α Universe hírlevélre.

Kérjük, adj meg érvényes e-mail-címet.

Elnézést! Valami elromlott.

Gratulálunk! Sikerült feliratkoznod.