Művészi tájképek

İlhan Eroğlu

Képzőművészeti múltjából fakadóan talán nem is olyan meglepő, hogy Ilhan Eroglu, török fotós képei olyanok, mint a grandiózus klasszikus festmények. A határtalan távlatokat, drámai fényviszonyokat és gazdag színvilágot használva Ilhan átformálja a körülöttünk levő világot, és egy más helyre kalauzol minket.

Ilhant a különböző szenvedélyei együttesen terelték a fényképészet felé, és ezen szenvedélyeinek köszönhetően készít ilyen lélegzetelállító képeket.

ilhan eroglu sony alpha 7R III magányos ember egy sziklán állva a tó fölött a távoli hegyek felé tekint

© Ilhan Eroglu | Sony α7R III + FE 12-24mm f/4 G | 1/160s @ f/6.3, ISO 100

Kalandvágya és az új helyek felfedezésének öröme már a világ számos pontjára elkalauzolta Ilhant, így olyan egyedi képeket készíthetett, amelyek bolygónk szinte minden egyes szegletét elénk tárják. Ilhan sajátos, egyedi stílusában örökítette meg például a Szahara napperzselte homokdűnéit és a chilei hófödte hegycsúcsokat is.

Azon helyek közül, ahová eddig ellátogatott, egy mégis kitűnik számára, és ez nem más, mint az indonéziai Bromo vulkán.

Olyan volt, mintha egy másik világba léptem volna be. Ahogy a kráter felé közeledtünk és láttuk, ahogy száll fel a füst a vulkán szájából, egyszerűen varázslatos volt.”

ilhan eroglu sony alpha 7R mont-st-michel a ködön keresztül és a fölötte repülő madarak

© Ilhan Eroglu | Sony α7R + FE 70-400mm f/4-5.6 G SSM II | 1/160s @ f/4.5, ISO 100

Nem minden útja vezet azonban Ilhannak messze hazájától, Törökországtól. Kedvenc képei közül sok például népszerű európai kirándulóhelyeken készült, például Velence csatornákkal átszelt utcáin, a varázslatos Mont-Saint-Michelnél, vagy a provence-i levendulamezőkön.

Ilhan képei azért olyan egyediek, és azért olyan különleges a stílusuk, mert festői szemeivel képes meglátni a klasszikus kompozíciókat, és természetesen a színeket és a fényeket.

ilhan eroglu sony alpha 7R III lélegzetelállító hegy és a lábánál elterülő köd látványa, ahogy visszatükröződik a nyugodt vízfelszínen

© Ilhan Eroglu | Sony α7R III + FE 16-35mm f/2.8 GM | 1/320s @ f/16, ISO 100

Bár a művészet iránti szenvedélye ihleti Ilhan képeit, mégis, mint minden tájképfotós, ő is rá van utalva az anyatermészetre, és persze temérdek türelem is kell ahhoz, hogy a tökéletes fényviszonyok közt örökíthesse meg a látványt.

„Az időjárás nagyon fontos, de számomra mindegy, hogy esik, süt a nap, havazik vagy épp borús az ég – egyiknek sincsenek kimondott előnyei vagy hátrányai. Az időjárási körülmények csupán más és más lehetőségeket kínálnak ahhoz, hogy elkészítsd a tökéletes fotót. Ami fontos azonban, hogy tudd, hogyan is örökítsd meg a pillanatot.”

„Egy tájképfotós számára, – meséli Ilhan – a fényviszonyokon múlik minden. Szeretem azt, ahogy a természetes fény ereje képes teljesen átformálni egy helyszínt. A kedvencem ahogy ősszel egy esős éjszaka után felragyog az arany napfelkelte, egyszerűen kihagyhatatlan.”

ilhan eroğlu SONY alpha 7R III vadlovak vágtatnak a tengerben háttérben a lenyugvó nappal

© Ilhan Eroglu | Sony α7R III + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS + 1.4x Converter | 1/1000s @ f/7.1, ISO 640

Ugyan a színviláguknak és a fényviszonyoknak köszönhetően a szokványos tájképektől különböznek Ilhan fotói, filozófiáját tekintve arra vonatkozóan, hogy mikor lehet a legjobb képeket készíteni, egyetért a szakmabeliekkel.

„Nem szeretek a nap kellős közepén fényképezni, amikor a nap magasan jár és nagyon erős a fény. Sokkal inkább szeretek napfelkeltekor vagy naplementekor fényképezni, amikor a fény lágy és megannyi árnyalatban pompázik.”

Ilhan hű útitársa a Sony α7R III-as fényképezőgépe. „Szerintem az α7R III a tökéletes eszköz egy tájképfotós számára,” – magyarázza Ilhan. „A 42,4 megapixel hihetetlen felbontást biztosít, és pontosan azt nyújtja számomra, amire szükségem van ahhoz, hogy az elém táruló látvány legapróbb részleteit is kristálytisztán örökíthessem meg.”

ilhan eroglu sony alpha 7R II festői ház a hegyvidéki tájon és a fölötte tornyosuló fellegek

© Ilhan Eroglu | Sony α7R II + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/60s @ f/8.0, ISO 100

Az α7R III-as gép érzékelőjének dinamikatartománya szintén fontos szerepet játszik Ilhan munkájában, lehetővé téve, hogy a teljes fény- és színtartományt megörökíthesse, anélkül, hogy ez befolyásolná a fénykép minőségét.

„Amikor pirkadatkor vagy naplementekor fényképezek, – magyarázza Ilhan – a fényképezőgép dinamikatartomány-optimalizáló (DRO) beállítását használom. Ez lehetővé teszi számomra, hogy a világos és sötét részek legapróbb részleteit is megörökíthessem. Ha az égbolt túlontúl fényes, akkor a 0.6-os erősségi fokozatú semleges sűrűségű szűrőt használom, hogy kissé sötétebben ábrázolhassam, és hozzáigazíthassam az eget a tájhoz.

ilhan eroglu sony alpha 7R III köd borította völgy fölé magasodó hegycsúcsok

© Ilhan Eroglu | Sony α7R III + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/640s @ f/8.0, ISO 100

Objektívek tekintetében Ilhan háromféle G Master zoomobjektívet használ, az FE 16-35mm f/2.8, az FE 24-70mm f/2.8 és az FE 70-200mm f/2.8 objektíveket. Ezek az objektívek képesek bármilyen gyújtótávolságot biztosítani számára 16 és 200 mm között, ami azt jelenti, hogy szinte bármilyen képet készíthet, akár nagylátószögű fotókat tárgyakkal az előtérben, vagy teleobjektívvel készített fotókat, amelyek a köd övezte hegyeket vagy kastélyokat is képesek kiemelni.

Annak ellenére, hogy sok helyen járt már, számos izgalmas útiterve van még Ilhannak, például szeretne ellátogatni Japánba és megtapasztalni és megörökíteni a híres cseresznyefa-virágzást. „Jártam már korábban Japánban, de szeretnék még többet megtudni a japán kultúráról és természetről. Már alig várom, hogy megörökíthessem a sakura virágzás lélegzetelállító színeit.”

A cikkben bemutatott termékek
ILCE-7RM3
α7R III 35 mm-es Full Frame fényképezőgép autofókusszal
ILCE-7RM2
α7R II hátulról megvilágított Full Frame képérzékelővel
ILCE-7R
α7R E-bajonettes fényképezőgép Full Frame érzékelővel
SAL14TC
1,4x telekonverter objektív
SEL1224G
FE 12-24mm F4 G
SEL1635GM
FE 16-35mm F2.8 GM
SEL70200GM
FE 70-200 mm F2.8 GM OSS
SEL2470GM
FE 24-70 mm F2.8 GM
SAL70400G2
70–400 mm-es, F4–5,6 G SSM II
İlhan Eroğlu
Alpha Universe

İlhan Eroğlu

Törökország

A világ számomra egy nagy vászon. Minden országban, ahol megfordulok, megfestem a saját képemet a fotóimmal.

Profil megtekintése


x