pár ölelkezik egy hegy előtt

Az új mérce: Portréfotózás a Sony új FE 50 mm f/1.2 GM objektívével

The Quirky – szokatlan megoldások

Sok fotós számára az 50 mm-es objektív alapvető felszerelés a fotóstáskában. Gyújtótávolságával évtizedek óta ez számít a szabványos objektívnek, amely épp olyan megfelelő dokumentálásra és utcai felvételekre, mint nagyszabású események és arcképek megörökítésére.

A Sony új FE 50 mm f/1.2 G Master objektíve az 50 mm-es objektívek következő generációját teremti meg. A Sonytól ez az első f/1.2-es objektív, Beatrice de Guigne, a The Quirky nevű fotós és filmes duó fényképész tagja pedig az elsők között próbálhatta ki a világon.

menyasszony a kamerával ellentétes irányba néz

© Beatrice / The Quirky | Sony α1 + FE 50mm f/1.2 GM | 1/1250s @ f/1.2, ISO 200

„Először meglepődtem; – mondja Beatrice – az emberek folyton más objektívekről és más gyártók kamerarendszereiről szoktak beszélni, és szerintem senki se számított arra, hogy a Sony egyszer csak előáll egy ilyen hatalmas blendéjű objektívvel. Ez igazán lenyűgöző!”

Esküvők és egyéb események fotózása közben Beatrice a természetes fényt használja a felvételei elkészítéséhez, tehát kulcsfontosságú, hogy a környezetből az utolsó csepp fényt is kisajtolja.

egymással szembe néző, vörös és kék fényben fürdőző pár

© Beatrice / The Quirky | Sony α1 + FE 50mm f/1.2 GM | 1/250s @ f/1.2, ISO 400

„Lehet, hogy a menyasszony és a vőlegény egy kisebb helyiségben készülődik, aminek csak egy ablaka van - írja le a helyzetet –, tehát rendkívül fontos, hogy olyan objektívem legyen, ami a lehető legtöbb fény érzékelését teszi lehetővé.”

Habár az f/1.2-es blende kétségkívül főcímet érdemlő funkció, az is hozzátartozik, hogy a fejlett optikai formaterv révén az objektív az f/1.2-es blende ellenére is kompakt méretű.

„Nagyobb objektívre számítottam, valami olyasmire, mint a 85 mm-es f/1.4 objektív. Viszont az új 50 mm-es f/1.2 objektív ugyanakkora, és ugyanolyan súlyú, mint a korábbi 50 mm f/1.4 Zeiss objektív; ez nagyon meglepett. A szűrő menete csak 72 mm, és persze az elülső rész még ennél is kisebb. Eddig a Sony Alpha 1-re felszerelve használtuk, és az objektív kiválóan ki van egyensúlyozva. Komolyan valami nagyobbra, nehezebbre számítottam. Ennek a felépítése igazán zseniális!” – mondta el Beatrice.

egymás kezét fogó pár egymásra mosolyog

© Beatrice / The Quirky | Sony α1 + FE 50mm f/1.2 GM | 1/500s @ f/1.2, ISO 200

Az objektív mérete azért ilyen kicsi, mert számos fejlett objektívalkatrészt tartalmaz. A felépítése 14 elemből áll, amelyek 10 csoportra oszlanak, három ilyen elem pedig az extrém aszférikus (XA) lencse. Ezek eredményezik a legmagasabb felbontást a legalacsonyabb torzítás mellett, még a képkocka legszélén is.

Beatrice elmeséli, mit tapasztalt az objektív használata során: „Nézegettem a fényképeket, amiket lőttem és a bokeh tökéletes kör alakú, sima, sehol nincsenek kiégések – igazán gyönyörű. Emellett minden kép eszméletlenül éles, különösen, amikor az objektívet az 50 megapixel felbontású Alpha 1 fényképezőgéppel társítjuk. Én gyakorlatilag minden fényképet f/1.2 értéken készítek, a fókusz pedig minden esetben tűéles. Használtam beltérben, gyenge fény mellett, vörös fénnyel, kék fénnyel, szabadban, és mindenhol éles minden. Ami szerintem érdekes, hogy amikor párokat fotóztam és értelemszerűen egy kicsit távolabb álltam, még akkor is az f/1.2 mélységélesség elég ahhoz, hogy mindkét szereplő arca fókuszban legyen.”

egy nő oldalprofilja, mögötte vörös fénnyel

© Beatrice / The Quirky | Sony α1 + FE 50mm f/1.2 GM | 1/200s @ f/1.2, ISO 250

Amikor Beatrice egy esküvőn vagy más eseményen fényképez, elengedhetetlenül fontos, hogy a fényképezőgép elég gyorsan tudja az objektív élességét állítani, hogy semmiről se maradjon le. Ennek érdekében az 50 mm-es f/1.2 objektív négy lineáris Extreme Dynamic (XD) motort használ a kiemelkedően gyors és kifinomult automatikus fókuszkövetéshez: “A Szem AF funkciót használtam és az Alpha 1 az 50 mm-es f/1.2 objektívvel képes volt akár 8 méterről is az alany szemére álltani az élességet” – emlékszik vissza Beatrice.

pár ölelkezik egy tó mellett, a háttérben egy heggyel

© Beatrice / The Quirky | Sony α1 + FE 50mm f/1.2 GM | 1/160s @ f/5.6, ISO 200

„Tökéletesen működik 8K videó felvétele közben is! – mondja Jeremie, Beatrice párja, aki a duó videós szakembere. Tovább folytatja: „Én általában manuális fókuszállítást használok, de mivel az Alpha 7S III kiválóan képes a fókuszállításra, azon kaptam magam, hogy egyre többször használom az automatikus fókuszállítást. Az 50 mm-es f/1.2 objektív tökéletesen fókuszál. A motorok csendesek és finom mozgásúak, a fókuszgyűrű pedig lineáris, nem folyamatosan forog, ami nagyszerű olyankor, amikor át kell kapcsolnom manuális élességállításra. Ezen felül az objektíven két személyre szabható gomb is van, amiket például a Zebra minták be- és kikapcsolására használhatok. A videósok számára is számtalan lehetőséget tartogat ez az objektív.”

Az FE 50 mm f/1.2 G Master objektív fontos objektív lesz Beatrice és sok más fényképész és videós számára is, Beatrice zárszava pedig a következő: „Miután az elmúlt napokban ezt használtam, ajánlom a portréfotósok számára. Ez egy nagyon-nagyon menő egy objektív!”

Kiemelt termékek

Béatrice de Guigné

Béatrice de Guigné | France

„Kalandra fel, és felejtsük el a korlátainkat”
Jérémie Pennequin

Jérémie Pennequin | France

„A kamera a tollam, a filmjeim pedig a regényem”

Kapcsolódó történetek

Regisztrálj az α Universe hírlevelére

Gratulálunk! Sikerült feliratkoznod az α Universe hírlevélre.

Kérjük, adj meg érvényes e-mail-címet.

Elnézést! Valami elromlott.

Gratulálunk! Sikerült feliratkoznod.