Alpha Universe háttértörténet
Alpha Universe háttértörténet
A legújabb G Master objektív: 12-24mm f/2.8 GM 

Albert Dros és Michael Schaake 

A G Master objektívek további bővítéseként a Sony bemutatja az FE 12-24mm f/2.8 G Master objektívet – a világ legnagyobb látószögű, f/2.8 blendéjű zoomobjektívjét*.

 

sony fe 12-24mm F28 G Master Zoom

A vadiúj dizájn három XA (extrém aszférikus) elemet kínál a lenyűgöző felbontáshoz, két szuper ED és három ED üvegelemmel együtt, gondoskodva a kiváló felbontásról saroktól sarokig, illetve a gyönyörű bokeh effektről. A négy XD lineáris (Extreme Dynamic – különlegesen dinamikus) motornak köszönhetően a hagyományos objektívekhez képest gyorsabb és pontosabb a fókuszálás fényképezéskor és videó rögzítésekor egyaránt.

Michael Schaake és Albert Dros – elismert tájfotósok és a Sony Imaging nagykövetei – még a megjelenése előtt kipróbálták az objektívet, és megosztották velünk a gondolataikat.

Albert Dros

„Ideálisak voltak a feltételek Hollandiában, így különféle helyzetekben és fényviszonyok mellett próbálhattam ki az objektívet. Magamhoz vettem a kedvenc Alpha 7R IV gépem, és felfedezőútra indultam.”

„Amszterdamnak ezen a festői részén kezdtem – amely teljesen néptelen és lezárt állapotban volt a Covid miatt –, és ez nagyszerű példája annak, hogy milyen helyzetben tudja magát igazán megmutatni a 12 mm-es. Az objektív élessége, különösen a széleknél, egyszerűen hihetetlen.”

sony fe 12-24mm F28 G Master Zoom

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 12-24mm f/2.8 GM | 4s @ f/8.0, ISO 200

“Ellátogattam a gyönyörű városházára Nieuwegein-ben. Ez egy kívül-belül modern stílusú épület, és úgy éreztem, tökéletes téma lenne néhány nagylátószögű felvételhez. Ilyen helyzetekben kimondottan hasznosnak érzem az Alpha 7R IV gépem kihajtható képernyőjét. Néha úgy sétálgatok, hogy közben a képernyőt nézem, addig forgatva és irányítgatva a fényképezőgépen, amíg meg nem látok egy nekem tetsző kompozíciót.”

albert dros sony alpha 7RM4 városházi külső felvétel nieuwegein-ben

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 12-24mm f/2.8 GM | 1/320s @ f/10.0, ISO 100

albert dros sony alpha 7RM4 városházi belső felvétel nieuwegein-ben

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 12-24mm f/2.8 GM | 1/30s @ f/11.0, ISO 100

„Az előrejelzés szerint viharok voltak várhatók, ezért kimentem a vidéki területre, hátha sikerül megörökítenem néhány drámai hatású égboltképet. Ehhez a szélmalmos felvételhez csináltam egy gyors (kézi) panorámaképet. Az érkező viharfelhő pontosan tükrözi az előtérben látható patakocskát. Igazán szeretem ebben a képben, hogy szinte halszemoptikás felvételnek tűnik a panoráma miatt.”

albert dros sony alpha 7RM4 panorámakép egy hollandiai szélmalomról, háttérben drámai viharfelhőkkel

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 12-24mm f/2.8 GM | 1/50s @ f/5.6, ISO 320

„Miután elvonult a vihar, le tudtam fotózni ezt a pipacsmezőt pont naplementekor.” 

albert dros sony alpha 7RM4 hollandiai pipacsmező, zivatar után

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 12-24mm f/2.8 GM | 1/13s @ f/11.0, ISO 200

„Gyönyörű reggeleink is voltak, és sikerült hajnali 3-kor felkelnem és nekivágnom az erdőnek, amely az egyik legkedvesebb fotózási helyszínem. Ilyenkor általában sokkal hosszabb objektívet használok, de mindenképp ki akartam próbálni a 12-24 mm-est, és az a tény, hogy rákényszerítettem magam a használatára, érdekes eredményekkel járt.” 

albert dros sony alpha 7RM4 fákon átszűrődő napfény egy hollandiai erdőben

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 12-24mm f/2.8 GM | 0.6s @ f/11.0, ISO 100

Előfordul, hogy a „fókuszsorozat” nevű technikát használom – ilyenkor nagyon közel megyek a témához, és többfél fókuszpontokkal készítek képeket róla, hogy sikerüljön az előtértől a háttérig mindenhol fókuszban lévő képet létrehozni. Ez a felvétel három kép kombinációjából jött létre, amelyeket f/22 blendenyílással készítettem, így a felvétel a teljes keretben tűéles lett.  

albert dros sony alpha 7RM4 mohalepte kidőlt fa egy hollandiai erdőben

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 12-24mm f/2.8 GM | 2.5s @ f/22, ISO 100

„Végül, de nem utolsó sorban, készíthettem néhány csillagfényes tájképet. Namármost, Hollandiában általában szinte lehetetlen a tejútról felvételt készíteni a mindenhol jelen lévő fényszmog miatt, de van néhány olyan hely, ahol az ország többi részéhez képest viszonylag alacsony a fényszmog szintje.”

„A legnagyobb kihívás azonban az volt, hogy sikerült az év leghosszabb napját kiválasztanom, amely során gyakorlatilag nincs is teljes sötétség!”

albert dros sony alpha 7RM4 a tejútrendszer az amszterdami égbolt felett, előtérben egy korhadt fával

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 12-24mm f/2.8 GM | 20s @ f/2.8, ISO 3200

„Ez a felvétel f/2.8 beállítással, nagy látószöggel készült, és leginkább a csillagok élessége volt számomra döbbenetes. Érdemes megemlíteni, hogy a horizonton feltűnő vöröses-narancsos izzás nem a napfény, hanem a városi fényszmog hatása.”

„Így lehetne összefoglalni az első benyomásaimat:”

•  Rajongója vagyok a 12-24 mm-es f/4 G objektívnek, de az extra funkció hatalmas előnyt jelent, különösen a csillagos tájképeknél.
•  Alacsony torzítás még 12 mm-nél is. Nem használtam korrekciós profilokat a képeken, mivel ezek még nem állnak rendelkezésre!
•  Könnyű és kedvező méretű a fókusztávolsághoz és blendenyíláshoz képest.
•  Nagyszerű napcsillag-effektust lehet vele elérni.

 

albert dros sony alpha 7RM3 sony FE1224GM a sony FE 1224G mellett összehasonlításként

Amint látható, az f/2.8 verzió nem sokkal nagyobb az f/4 verziónál

Michael Schaake

„Lehetőségem volt néhány napig tesztelni az új 12-24 mm-es f/2.8 G Master objektívet, és azonnal szembetűnők voltak a kiváló szerkezeti tulajdonságai. A 847 grammos objektív nem éppen könnyű, de kézben tartva jól egyensúlyban van az Alpha 7R IV fényképezőgéppel, ráadásul nagy, hajlított elülső lencsetagja van, amire egyáltalán nem számítottam!”

„A nagy elülső lencsetag megnehezíti a szűrők használatát (noha van opció hátsó, zselatin-típusú szűrők használatára), de ezzel együtt, nem láttam jelét becsillanásnak vagy szellemképeknek, ami azért elég sokat elmond a Sony által kifejezetten ehhez az objektívhez kifejlesztett új bevonatról.”

  

„Ez egy nagyon kontrasztos felvél lett, amelyek egyenesen a nap felé irányítva rögzítettem. Egy kisméretű napcsillag látható a vízben, becsillanás nélkül.”

michael schaake sony alpha 7RM4 nagylátószögű felvétel egy tavon keresztül, drámai viharfelhőkön áttűnő nappal

© Michael Schaake | Sony α7R IV + FE 12-24mm f/2.8 GM | 1/1250s @ f/8.0, ISO 100

“Különféle blendenyílással fotóztam f/2.8-ról indulva egészen f/22-ig, és mindeközben csupán egészen enyhe mértékben észleltem az élességcsökkenést f/18-tól lefelé, ami teljesen természetes. A nagy látószögű felvétel f/2.8 mellett tűéles volt, és bátran fotóznék ezzel a beállítással gyenge fényviszonyok mellett is.” 

michael schaake sony alpha 7RM4 fekete-fehér kép egy magányos fáról, tiszta égbolttal és bárányfelhőkkel

© Michael Schaake | Sony α7R IV + FE 12-24mm f/2.8 GM | 1/1250s @ f/2.8, ISO 100

„Ezen a felvételen hosszú expozíciót akartam használni, hogy finomabbá tegyem a vizet, és mivel nem tudtam ND-szűrőt használni, f/22 beállítással kellett fotóznom (amit általában kerülni szoktam), de így is jó lett az élesség.” 

michael schaake sony alpha 7RM4 gyorsan áramló folyó lassított felvételi móddal rögzítve, háttérben sziklák

© Michael Schaake | Sony α7R IV + FE 12-24mm f/2.8 GM | 1s @ f/22, ISO 50

„Tájfotózáshoz leginkább az FE 16-35 mm-es f/4 ZA OSS objektívet használom, amellyel nagyon meg vagyok elégedve, viszont a bővített nagy látószögű fókusztávolság egy teljesen új perspektívát nyitott a számomra, ezt pedig nagyon élveztem.”

 

© Michael Schaake | Sony α7R IV + FE 12-24mm f/2.8 GM | 1s @ f/22, ISO 50

michael schaake sony alpha 7RM4 egy fa palánkos út kanyarog végig egy mezőn át, felette drámai égbolt

© Michael Schaake | Sony α7R IV + FE 12-24mm f/2.8 GM | 1/1250s @ f/2.8, ISO 100

“Összességében ez az objektív és a fókusztartománya egészen lenyűgözött, egyértelműen kreativitásra ösztönzött az általam fotózott jeleneteknél.”

*A full frame digitális fényképezőgépekhez készült cserélhető, állandó f/2.8 zoomobjektívekkel összehasonlítva; 2020. júliusi állapot. 

Kiemelt termékek
ILCE-7RM4
α7R IV

ILCE-7RM4

SEL1224GM
FE 12-24mm F2.8 GM

SEL1224GM

Kapcsolódó cikkek


x