albert dros sony alpha 7RM4 a markeni világítótorony hollandiában hajnalban

Gyors és széles: 20 mm f/1.8 G

A Sony új 20 mm f/1.8 G Lens objektívje az E-bajonettes termékcsalád legszélesebb Full Frame prímobjektívje, és nagyobb szabadságot kínál a tájkép- és égboltfotózáshoz, valamint a csodás videók elkészítéséhez.

sony fe 20 mm-es f18 prímobjektív

Négy európai fényképezési nagykövetünket sikerült bevonnunk az objektív tesztelésére annak bejelentése előtt, és itt olvasható a reakciójuk.

Terry Donnelly

„Sokféle helyzetben kipróbáltam az FE 20mm f/1.8 G objektívet az Alpha 9 és Alpha 7R III fényképezőgépemmel, és a kezelése pont olyan volt, mint amire számítottam – egyszerű és kényelmes, fantasztikusan éles fotókkal!”

„Leváltottam egészen f/22-ig, de a kép szélein továbbra sem jelentkezett fellágyulás, és a felvételen szereplő fényes pontok ellenére nem látszik nyoma sem kromatikus aberrációnak, sem kómának.”

terry donnelly sony alpha 7RM3 a kék fényben úszó liverpooli kikötő az éjszakában

© Terry Donnelly | Sony α7R III + FE 20mm f/1.8 G | 30s @ f/22, ISO 100

„Rajongok a nagy látószögű objektívvel készített, szokatlan portrékért, ezért kíváncsian vártam, milyen eredményt kínál a fotózás nagy blendenyílással. Ezt a portrét nagy látószöggel készítettem, és kifejezetten szeretem a lágy bokeht.”
terry donnelly sony alpha 9 élénk rózsaszín rúzst és piercingeket viselő modellről készített nagy látószögű portré

© Terry Donnelly | Sony α9 + FE 20mm f/1.8 G | 1/640s @ f/1.8, ISO 400

A kompakt kialakítás két AA (advanced aspherical – továbbfejlesztett aszférikus) elemet és három ED (Extra-low dispersion – extraalacsony szórású) üvegelemet rejt, és a széleken is éles képet ad f/1,8 blendével is. Emellett a két XD (extreme dynamic – különlegesen dinamikus) lineáris motor gyors, precíz és csendes automatikus élességállítást végez fényképezéskor és videó rögzítésekor egyaránt.

Ilhan Eroglu

„Tájképfotózásnál a mélységélesség kifejezetten fontos számomra gyenge fényviszonyok között. Úgy tapasztaltam, hogy amikor bizonyos távolságot tartottam a kép tárgyától, a középső rész és a háttér is tűéles maradt, még f/1.8 beállítással is. Ez azt jelenti, hogy az ISO-érzékenység maradhat minimális úgy, hogy továbbra sem kell hosszabb expozíciós időt használni.”

ilhan eroglu sony alpha 7RM3 egy utcai lámpa alatt sorakozó gondolák, háttérben a szent márk térrel

© Ilhan Eroglu | Sony α7R III + FE 20mm f/1.8 G | 1/8s @ f/1.8, ISO 250

„Kíváncsi voltam arra is, hogy az objektív hogyan teljesít az Alpha 6600-asomon, és úgy találtam, hogy a széleknél is kitűnő élességet adott minimális torzítással, még ennyire széles látószög esetén is.”
ilhan eroglu sony alpha 6600 a velencei canal grande a rialtó-hídról

© Ilhan Eroglu | Sony α6600 + FE 20mm f/1.8 G | 30s @ f/7.1, ISO 100

„Szeretem az összeszerelés minőségét is; az egyik kedvencemre, a 24 mm-es f/1.4 G Master objektívre emlékeztet. Sikerült felvennem némi videós anyagot a 20 mm-essel, és külön tetszett, hogy ki lehet iktatni a kézi blendegyűrű kattogását, ahogyan a 24 mm-essel. Ez egyértelmű előny csendes fotózáskor, a szinte néma AF kellemes ráadás. Általánosságban az objektív nagyszerűen ki volt egyensúlyozva az Alpha 6600 és a 7R III gépre szerelve egyaránt, kézben tartott géppel végzett videózáskor és fotózáskor is.”

Albert Dros

„Az objektív kipróbálására kapott néhány nap során az időjárás nem volt igazán jó a lakóhelyemen, Amszterdamban, amit kifejezetten sajnálok, mert reménykedtem néhány éjszakai égboltfotó elkészítésében. Azért kimozdultam néhány estén, és az eső ellenére sikerült néhányszor próbára tenni. Az objektív időnként eléggé vizes lett, de továbbra is kiválóan viselkedett!”

albert dros sony alpha 7RM4 közeli nagy látószögű éjszakai felvétel egy virágról

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 20mm f/1.8 G | 1/100s @ f/1.8, ISO 100

„A fenti felvétel a minimális fókusztávolsággal készült, és különösen lenyűgözött a tökéletesen kör alakú bokeh f/1.8 blendenyílásnál. A nagy látószögű tájképfotóim többsége f/11 vagy kisebb blendenyílással készült, de ezzel az objektívvel sok örömöt leltem a csekély mélységélességgel való játékban.”
albert dros sony alpha 7RM4 egy modern könyvtár belsejéről készült nagy látószögű kép

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 20mm f/1.8 G | 2s @ f/11, ISO 100

„Szerettem volna kipróbálni belsőépítészeti felvételekhez is, ezért elvittem Amersfoortba, az Eemhuis könyvtárba. Az f/11 beállításnál meggyőzően éles maradt a kép egészén, a kép közepére nagyítva pedig olvasható maradt a magazinok címe.”

albert dros sony alpha 7RM4 két sony alpha 7RM3 egymás mellett a 20 mm-es és 24 mm-es FE objektívekkel felszerelve

20mm f/1.8 G vs. 24mm f/1.4 G Master

Ole C. Salomonsen

„A fotózásom java része a sötétben zajlik, sarki fények és csillagok megörökítésével, ezért rajongok a prímobjektívekért és a gyors objektívekért. Sok évnyi próbálkozásaim során úgy találtam, hogy a gyors, nagylátószögű objektíveknél gyakran gondot okoz a torzítás és a vignettálás, és sokuknál elveszik a kép élessége a széleknél, ha a kompozíció középpontja fókuszban van.”

ole c salomonsen sony alpha 7RM4 hegycsúcs felett derengő lilás árnyalatú sarki fény a norvégiai tromsøben

© Ole C. Salomonsen | Sony α7R IV + FE 20mm f/1.8 G | 15s @ f/1.8, ISO 800

A FE 24 mm f/1.4 GM egyike a kedvenc objektívjeimnek, ugyanis kiválóan teljesít nagy blendenyílással is, és ha a kép sarkába helyezek csillagokat, azok alakja kerek marad, nem változnak banánná! De gyakran használok nagyobb látószögű objektívet, ezért felvillanyozott a 20 mm-es kipróbálásának lehetősége. Bár csak néhány nap jutott a fotózásra, és Tromsø téli időjárása borzalmas volt, sikerült eljutnom a kedvenc helyszíneim némelyikére.”

ole c salomonsen sony alpha 7RM4 hegycsúcs felett derengő sarki fény a norvégiai tromsøben

© Ole C. Salomonsen | Sony α7R IV + FE 20mm f/1.8 G | 15s @ f/2.8, ISO 1600

„Az első következtetéseim alapján ez egy lenyűgöző objektív – borotvaéles a kép teljes területén, még f/1.8 mellett is, és bár szeretem a 24 mm-est, a rövidebb fókusztávolság esetenként óriási előnyt jelent.”

„Könnyen lehet, hogy mostantól ez lesz a kedvenc objektívem a sarki fény fotózásához. Egyszerűen le vagyok nyűgözve.”

Kiemelt termékek

Regisztrálj az α Universe hírlevelére

Gratulálunk! Sikerült feliratkoznod az α Universe hírlevélre.

Kérjük, adj meg érvényes e-mail-címet.

Elnézést! Valami elromlott.

Gratulálunk! Sikerült feliratkoznod.