menyasszony áll az ajtóban, háttérben a Comói-tó

Megtalálni az Egyetlent

Cristiano Ostinelli

Cristiano Ostinelli vagyok és már 15 éve a különleges helyszíneken tartott esküvők fotózása a szakterületem. Olaszországban a Comói-tónál élek, és ez egyúttal tökéletes helyszín a munkámat tekintve – itt indult a karrierem.

Munkám során járom a világot esküvői fotósként és „Master of Photography” (a fotózás mestere) díjasként tartott tanfolyamokat tartva. Imádom a munkám; lehetővé teszi, hogy különböző kultúrákat fedezhessek fel, eljuthassak álomhelyekre, független lehessek, és teljes szabadságom legyen a fotózási ötleteim kifejezéséhez.

Egyike voltál azoknak a profi fotósoknak, akik elsőként tesztelhették a Sony Alpha 1 modellt – mik voltak az első benyomásaid, és mely funkciók ragadták meg a figyelmed? 

El kell mondanom, hogy hatalmas megtiszteltetés volt a számomra, hogy kiválasztott a Sony az Alpha 1 tesztelésére, mielőtt még elérhető lett volna a gép a nagyközönség számára. Rengeteg funkció van, amit imádok ebben az új kamerában. Benne vannak az Alpha rendszer legjobb funkciói, amelyek nélkülözhetetlenek az összetett és kifinomult munkához, amilyen például az esküvői fotózás, ahol van minden a statikus pózoktól kezdve a dinamikus mozdulatokig.

menyasszony és vőlegény klasszikus pózban

© Cristiano Ostinelli | Sony α1 + FE 35mm f/1.4 GM | 1/500s @ f/1.4, ISO 100

Hogyan segítik ezek a technológiai újítások a munkamenetet és a kreativitásod kibontakoztatását?

Az Alpha tükör nélküli rendszer sokat segít nekem, mert egyszerűsíti a munkám, és engedi, hogy inkább a kreatív részre koncentráljak. Kimondottan értékelem az Alpha 1 által kínált nagy felbontást és szupergyors felvételkészítési sebességet. A továbbfejlesztett autofókusz is nagyszerű, különösen akkor, amikor mozgó témát fotózok. Azt is imádom, hogy nincs elsötétedés a keresőnél amikor környezeti fény vagy vaku mellett fotózok, erre kifejezetten szükségem van a munkám során.

menyasszony pózol egy helyiségben, ahol szobrok vannak

© Cristiano Ostinelli | Sony α1 + FE 12-24mm f/2.8 GM | 1/250s @ f/2.8, ISO 250

Milyen egyéb funkciók voltak számodra kiemelkedőek és mely helyzetekben?

Gyakran nagyon kontrasztos helyzetekben kell fotóznom, amint láthatod is ezeken a képeken. Az Alpha 1 hihetetlen dinamikatartománnyal rendelkezik – megőrzi az összes részletet a felvételek fényes és árnyékos részein, így megmarad az összes elem, ami a történet elmeséléséhez kell. Ezzel a teljesítménnyel, és még hozzá jön a többi funkció, amit említettem (a felbontás, a sebesség, a hibátlan autofókusz), sokkal könnyebb legendásan jó képeket csinálni, mint amilyen például a menyasszonyról a motorcsónakban készült fotó.

menyasszony motorcsónakon, mögötte a nap látható

© Cristiano Ostinelli | Sony α1 + FE 12-24mm f/2.8 GM | 1/3200s @ f/2.8, ISO 100

Az objektívek és a tartozékok szintén alapvetően fontos elemei a fotózási és filmes munkáknak  – milyen objektíveket és tartozékokat használtál a kezdeti teszteléshez és miért?

Ennél a fotózásnál három objektívet használtam: az FE 12-24mm f/2.8 GM, az új FE 35mm f/1.4 GM és az FE 135mm f/1.8 GM objektívet. Fotózáskor számomra nagyon fontos, hogy létrejöjjön a harmónia a téma és a táj között, és ebben az esetben tökéletes partnerem volt az ultra széles látószögű 12-24 mm-es GM objektív. Mindig a széles látószögű és a 35 mm-es GM objektív között váltogatok, amely utóbbi a kedvenc objektívem a sokoldalúsága és amiatt, hogy természetes és művészi módon tudja visszaadni a jelenetet. Harmadik objektívként szeretek egy teleobjektívet használni, mint amilyen a 135 mm-es GM, mert izolálni tudja a témát, és gyönyörű bokeh-t tud létrehozni.

menyasszony ül a lépcsőn, mögötte a vőlegény

© Cristiano Ostinelli | Sony α1 + FE 12-24mm f/2.8 GM | 1/400s @ f/2.8, ISO 100

Milyen tanácsot adnál a lelkes fiatal fotósoknak, akik a nyomdokaidba szeretnének lépni?  

Azoknak, akik karrierjükként választják a fotózást, illetve azoknak, akik ezt fontolgatják azt mondanám, hogy mindig kövessék az álmaikat, haladjanak lépésről-lépésre és legyenek nagyon türelmesek. A szenvedélyednek nagyobb értéke van, mint az üzleti szempontnak. Mindig törekedj megtalálni és megtartani a saját stílusod, és nem kell feltétlenül követni a pillanatnyi trendeket. Bármi lehetséges. Húsz évvel ezelőtt egyáltalán nem gondoltam volna, hogy egyszer itt leszek, és a munkámról beszélek majd egy ilyen interjúban.

Esetleg zárszó – köszönetnyilvánítás vagy egy utolsó jótanács az olvasóink számára?  

Szeretném megköszönni mindenkinek, aki elolvasta az élményeimet, és a Sonynak, hogy lehetőséget adott arra ezek megosztására. Hatalmas büszkeséggel és örömmel tölt el, hogy megmutathatom a munkám, és folyamatosan dolgozhatok a fotós kutatásaimon.

Kiemelt termékek

Cristiano Ostinelli

Cristiano Ostinelli | Italy

„A legjobb fotóm az, amelyiket még el sem készítettem”

Kapcsolódó cikkek

Regisztrálj az α Universe hírlevelére

Gratulálunk! Sikerült feliratkoznod az α Universe hírlevélre.

Kérjük, adj meg érvényes e-mail-címet.

Elnézést! Valami elromlott.

Gratulálunk! Sikerült feliratkoznod.