fák között üldögélő nyugati síkvidéki gorilla

A kongói esőerdő rejtekében

Will Burrard-Lucas

Will Burrard-Lucas természetfotós számára a Sony Alpha 1 fényképezőgép exponálógombjának lenyomása csupán a töredéke annak, amire az alkotásaihoz szüksége van. A Vadvédelmi Társaság (Wildlife Conservation Society) megbízásából végzett közelmúltbeli munkája során a Kongói Köztársaság területén fekvő Nouabalé-Ndoki nemzeti parkba látogatott el. „Az erdőben minden lépést gyalog kell megtenned, annyira sűrű az aljnövényzet – idézi fel a fotós. – Az éghajlat forró és párás, és a rengeteg rovar mind csak arra vár, hogy megcsípjen.”

A vadállatok, például a nyugati síkvidéki gorillák és az erdei elefántok fotózásához vezető út már önmagában is hatalmas kaland.

tavacskában fürdőző elefánt © Will Burrard-Lucas | Sony α1 + FE 24-70mm f/2.8 GM II | 1/320s @ f/5.6, ISO 125

„Ösvényeken hajtottunk az erdő szélére, és kutatótáborokban szálltunk meg. Néha viszont fatörzsből kivájt kenukba kellett szállnunk, és további erdei ösvényeken kellett áthaladnunk, hogy eljussunk a vadállatokhoz. A legtávolabbi helyszín az erdő kellős közepén volt, ahová egy 20 km-es túrával jutottunk el.”

Ebben az ősi esőerdőben soha egyetlen fát sem vágtak ki, így a sűrű erdei lombozat tökéletes ökoszisztémát teremt számtalan különböző vadállat számára.

Will a kutatókkal együttműködve kelt útra, hogy gorillacsaládokat figyelhessen meg, és dokumentálja a viselkedésüket csúcskategóriás Sony Alpha 1 fényképezőgépe, valamint hűséges társa, az FE 400mm f/2.8 GM OSS objektív segítségével. Habár Will általában a keze ügyében tartja FE 24-70 f/2.8 GM II és FE 70-200 f/2.8 GM OSS II objektívjét, a gorillák és elefántok fotózásához mégis a 400 mm-es objektívet részesítette előnyben. Az állatok kiszámíthatatlan természetét tekintve talán furcsának tűnhet, hogy Will zoomobjektív helyett egy fix objektívet használt, választása hátterében azonban a gyakorlati mellett esztétikai okok is álltak.

kicsi gorilla kezével az arcán © Will Burrard-Lucas | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/250s @ f/2.8, ISO 12800

„A legfontosabb a Sony Alpha 1 és az objektív gyenge megvilágítás mellett nyújtott teljesítménye. A rendkívül sötét és homályos környezetben egyenesen felbecsülhetetlen, ha f/2.8-as blendével fotózhatok. A gyors f/2.8-as blende biztosítja számomra a 400 mm-es zoomobjektívével egyenértékű plusz fokozatot vagy plusz fényt” – magyarázza Will.

Az f/2.8-as blende emellett kis mélységélességet is kínál, amellyel Will bátran játszhat a képein. „Szeretem, ha én szabályozhatom az előtérben és a háttérben látható növényzetet. Ha széles blendével fotózok, akkor elkülöníthetem és kiemelhetem a témámat, és megteremthetem a néző és az állat közötti jellegzetes kapcsolatot. A nagyobb blende pedig természetesen a fókusz gyorsaságát és pontosságát is elősegíti.”

morcos tekintetű gorilla, amint a fényképezőgépbe néz © Will Burrard-Lucas | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/250s @ f/3.2, ISO 10000

Bár a 400 mm-es objektív a legtöbbünk számára hosszúnak tűnhet, viszonylag kis munkatávolságot biztosít Will és az útjába kerülő állatok között.

„A dolog veszélyes is lehet, én viszont követem a felderítők és a kutatók tanácsait. Mindig ugyanazokkal a gorillacsaládokkal dolgoznak, hogy megismerjék őket, és ez fordítva is igaz, hiszen idővel a gorillák is megszokják a kutatók jelenlétét. Én viszont mindig a kutatók tanácsait követem. A távolságtartás másik oka a vadállatok biztonsága. A betegségek emberek és gorillák közötti átadásának kockázata igen magas. Ezen kockázat miatt rendkívül fontos, hogy legalább 10 méteres távolságot tartsunk tőlük, így a 400 mm-es gyújtótávolság tökéletes ahhoz, hogy elég közel legyek a lenyűgöző képek elkészítéséhez, és elég távol legyek a gorillák és a saját biztonságom garantálásához.”

faágról lógó gorillakölyök © Will Burrard-Lucas | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/500s @ f/2.8, ISO 4000

Will biztos abban, hogy a Sony Alpha 1 fényképezőgéppel mindent meg tud örökíteni, amit csak az erdő és annak lakói tartogatnak számára. „Ez a tökéletes fényképezőgép a természet fotózásához – mondja Will. – Tudom, hogy ha kell, biztosítja a 30 kép/mp-es sebességet. Ha pedig esetleg meg kell vágnom a képeimet, akkor számíthatok az 50,1 megapixeles felbontásra. Teljesen csendes zárral fotózhatok, így nem zavarom az állatokat. Számomra mégis az autofókusz a leghasznosabb funkció. Az autofókusznak még ezekben a kihívást jelentő helyzetekben is megbízhatónak és pontosnak kell lennie, amikor például a növényzet alig észrevehető résein keresztül, gyakran igen gyenge megvilágítás mellett próbálok fókuszálni. Az, hogy ez a fényképezőgép még ezekkel a helyzetekkel is megbirkózik, nagyban megkönnyíti a munkámat.”

árnyékban üldögélő elefánt nedves ormánnyal © Will Burrard-Lucas | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/500s @ f/5.0, ISO 1250

Will képei a készségeket és a kitartást ötvözik. Will órákon keresztül figyeli az állatokat, mielőtt nekivágna a táborhoz vezető hosszú útnak, amikor az erdő sötétbe burkolózik, és veszélyessé válik. A jutalma nem más, mint hogy lélegzetelállító pillanatokat örökíthet meg, amelyek egyikét egy kidőlt fának köszönheti.

agyarát mutató elefánt © Will Burrard-Lucas | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/500s @ f/5.0, ISO 1250

„Ez az elefánt éppen egy folyóból falatozott, és a fény átszűrődött azon a helyen, ahol korábban egy fa állt. A fény visszatükröződött a folyó felszínén. Adott tehát egy elképesztő fénynyaláb a háttérben húzódó erdő sötét árnyékaival, és a visszatükröződő fényfoltokkal tarkított elefánt. Ez egy nagyon váratlan és nagyon különleges pillanat volt. Valami olyasmi, amihez hasonlót soha többé nem fogok látni.”

Kiemelt termékek

Will Burrard-Lucas

Will Burrard-Lucas | UK

„Tanulmányozom a legújabb technológiát, és azon gondolkozom, hogyan lehetne felhasználni olyan természetfotózáshoz, ami korábban nem volt lehetséges.”

Kapcsolódó történetek

Regisztrálj az α Universe hírlevelére

Gratulálunk! Sikerült feliratkoznod az α Universe hírlevélre.

Kérjük, adj meg érvényes e-mail-címet.

Elnézést! Valami elromlott.

Gratulálunk! Sikerült feliratkoznod.