Árusító automaták Tokióban, alkonyatkor

Távol a tömegtől: Japán részletek

Erdélyi Gábor

Ha végignézed Erdélyi Gábor Instagramját, különböző portrékat és kereskedelmi képeket fogsz látni. „Alapvetően portréfotósnak tartom magam, nagyon érdekel maga az ember, de készítek divatfotókat, építészeti, beltéri, életmód és esküvői fotókat is. Nem egy témára összpontosítok egyszerre.”

 japán kád egy ablak előtt

© Gábor Erdélyi | Sony α7R III + FE 12-24mm f/4 G | 1/400s @ f/7.1, ISO 1250

Idejének nagy részét portréfotózásra fordítja, ezért meglepő látni, hogy Gábor sok éve készülő személyes projektjében gyakorlatilag nem szerepelnek emberek. Ehelyett sok ezer, gyönyörű részleteket ábrázoló kis képből áll, amelyeket a sok japán utazásán fotózott. Először 2016-ban járt az országban, és azóta minden évben volt ott. Az utazásaira mindig magával vitte az a Sony Alpha fényképezőjét, amelyet éppen használt, és amelyekről azt mondja, hogy „partnerek az alkotásban”.

kirakat Tokióban

© Gábor Erdélyi | Sony α9 + FE 50mm f/1.8 | 1/400s @ f/4.5, ISO 100

Miután elkészítette a szokásos turistafotókat Tokióban, Gábor úgy érezte, hogy nem sikerül megragadnia, hogy milyen Japán valójában, ezért elkezdte felfedezni az ország vidéki részeit. „Elmentünk az Iya-völgybe, a Sikoku szigetre, ahol igazán beleszerettem Japánban. A lassú, félig üres, apró falvak; a barátságos emberek; a rendkívül tiszta, de gyakran kopott tárgyak, és a csend, ezek fogtak meg engem. Ott kezdtem el fotózni az apró részleteket, melyek talán nem fontosak más számára, de ezek alkotják ezt a sorozatot.”

lágy fény szűrődik be egy ablakon, levelekkel a háttérben

© Gábor Erdélyi | Sony α9 + FE 50mm f/1.8 | 1/160s @ f/5.0, ISO 500

„Életemben először nem az emberekre koncentráltam, hanem az általuk készített tárgyakra, és azok múlandóságára, az idő múlására. Eközben olyan technikákat használtam, amelyeket a fotós karrierem során tanultam meg.”

narancssárgán megvilágított torony éjszaka, köddel beborítva

© Gábor Erdélyi | Sony α9 + 135mm f/2.8 | 1/160s @ f/4.0, ISO 2000

„Mindegyik utazásra másik fényképezőt vittem magammal. Volt a Sony Alpha 9, az Alpha 7 RII, a Alpha 7R III és az Alpha 7R IV is velem. Imádom ezeket a fényképezőket; imádom, hogy milyen kicsik egy DSLR-hez képest, mivel a méret és a tömeg nagyon fontos egy ilyen utazáson. De a jellemzők is fontosak: a fotózás sebessége az utcai képeknél, a képminőség magas ISO-beállításnál, hogy éjszaka is tudjak fotózni, és a lélegzetelállítóan gyors fókuszálás, nem elfeledbe a Szem AF funkciót, ha történetesen portrét készítek. Ezek a fő fényképezőim utazásnál és munkánál is.”

kerékpározó férfi nézi a telefonját

© Gábor Erdélyi | Sony α9 + 18mm f/2.8 | 1/160s @ f/5.0, ISO 2500

Minden fotós arra törekszik, hogy könnyű legyen a táska, de folyamatosan azzal küzd, hogy ‘csak még egy objektívet elteszek’. Bár Gábor is próbálja minimálisra csökkenteni az objektívek számát, de azért nála volt az FE 24-70 mm f/2.8 GM, az FE 12-24 mm f/4 G és az FE 70-200 mm f/2.8 GM OSS objektív is.

egy hölgy áll egy sárga homlokzatú épület előtt

© Gábor Erdélyi | Sony α9 + FE 50mm f/1.8 | 1/1600s @ f/4.5, ISO 100

„Mindig reggel döntöm el, hogy milyen objektíveket viszek magammal. Ha csak egyet viszek magammal, akkor a legtöbbször az FE 24-70 mm f/2.8 GM van a nyakamban” – mondja Gábor.

A projekt már sok ezer képből áll. „Eddig 2300 képet dolgoztam fel a japán utazásaimról. Ezt sikerült leszűkítenem 400 képre. Végül azt szeretném elérni, hogy egy albumot tudjak összeállítani” – árulja el Gábor.

Mint minden fotósnak, kiválasztani a legjobb képet nem egyszerű. „Személyes élmény fűz minden egyes képhez, és nehéz eldöntenem, hogy melyik fotó mond sokat csak nekem, és melyek lehetnek beszédesek mások számára is.”
2 ember sétál a gyalogos átkelőn Tokióban

© Gábor Erdélyi | Sony α9 + FE 50mm f/1.8 | 1/640s @ f/8.0, ISO 320

Gábor minden fotóst arra bátorít, hogy legyen ilyen személyes projektje. „A személyes projektek, a fotózás öröme és az élmények rádöbbentenek arra, hogy a fotósoknak van a világon az egyik legszebb hivatásuk.”

gyerekek csúsznak egy tokiói parkban

© Gábor Erdélyi | Sony α9 + 18mm f/2.8 | 1/250s @ f/5.0, ISO 400

„Az alkotás fantasztikus hatással van az emberre. Önbizalmat és sikerélményt ad, feltölt energiával és lehetővé teszi, hogy kifejezd saját látásmódodat. Határozottan ajánlom, hogy mindenki fogjon egy fényképezőt, és élje át ezt az érzést. Nem kell profi fotóssá válnod, hogy csodálatos képeket készíts.”

Kiemelt termékek

Gábor Erdélyi

Gábor Erdélyi | Hungary

"It’s one thing to make a picture of what a person looks like, it’s another thing to make a portrait of who they are"

Kapcsolódó történetek

Regisztrálj az α Universe hírlevelére

Gratulálunk! Sikerült feliratkoznod az α Universe hírlevélre.

Kérjük, adj meg érvényes e-mail-címet.

Elnézést! Valami elromlott.

Gratulálunk! Sikerült feliratkoznod.