luigi baldelli sony alpha 7rIII calabriai szénégető ügyel egy nagy halom égő faszénre

Felperzselt korlátok

Luigi Baldelli

Ha Luigi Baldellinek választania kellene egy képet, amely a legjobban összefoglalja az olaszországi calabriai szénégetőkről készített projektjét... nos, inkább nem választana. „Véleményen szerint – magyarázza – egyetlen képpel nem lehet összefoglalni egy adott szituáció összetettségét. Legjobban sok-sok különböző fotó együttesen képes erre.”

A fotók összessége az, ami összeáll egy sikeres projektté; a sok kép együtt adja ki a történetet, „így megmutatva egy keveset mindenből – az emberek munkájából, erőfeszítéseiből, a füstből, és a környezetben rejlő nehézségekből.”

luigi baldelli sony alpha 7rIII calabriai faszénégető áll egy nagy halom égő faszénen

© Luigi Baldelli | Sony α7R III + FE 24-70mm f/4 ZA OSS | 1/1250s @ f/8.0, ISO 2000

Calabriai projektje 2019. májusában kezdődött. Luigit vonzotta a szénégetők napjainak dokumentálása, mert ez egy olyan ősi gyökerekkel rendelkező munka, amely a calabriai régió sajátja, és apáról fiúra száll.

Ugyanúgy közelítette meg ezt a projektet is, mint amikor más közösségeket örökített meg ünnepelt riportkarrierje során? „Bizonyos szempontból igen, – mondja – de minden egyes történet és alany más, így fontos készen állni és nyitottnak lenni. Rá kellett jönnöm, a nap mely óráiban lenne a legjobb dolgoznom, és akkor tartanom kellett a lépést az égetőkkel, nehogy bármiben is akadályozzam őket.”

luigi baldelli sony alpha 7rIII calabriai szénégető támaszkodik a lapátján egy égő szénhalom mellett

© Luigi Baldelli | Sony α7R III + FE 24-70mm f/4 ZA OSS | 1/640s @ f/8.0, ISO 2000

Luigit nagyon szívesen fogadták, mikor az alanyokkal kapcsolatot teremtett. „Nagyon kedves és barátságos emberek, – mondja – és elfogadták a jelenlétem, elmagyarázták a munkájukat, elmesélték a történetük, és felajánlották, hogy ebédeljek velük. Amikor ilyen szintű elfogadás, bizalom és barátság alakul ki, könnyű fényképezni, de a legfontosabb mégis az, hogy tiszteld az alanyokat és a történetüket. Ezt megtanultam a karrierem során – a munkához való ez a fajta hozzáállás sokat segít abban, hogy elmélyülhessek az emberek történeteiben.”

luigi baldelli sony alpha 7rIII közelkép egy lapátjára támaszkodó calabriai faszénégető kezéről

© Luigi Baldelli | Sony α7R III + FE 24-70mm f/4 ZA OSS | 1/2000s @ f/6.3, ISO 2000

Már több, mint három évtizede dolgozik profi fotóriporterkét, így Luigi pontosan tudja, hogyan kell viselkednie egy fényképezőgépnek, és azt is, hogy hogyan nem. „A riportokhoz ideális gép – mondja – legyen megbízható, kezes, és könnyítse meg a munka technikai részét. Így kizárólag a képre tudok koncentrálni, és arra, amit az objektíven keresztül látok. Az α7R III-asom megbízható, diszkrét és könnyű, de egyben professzionális is, és mindezen tulajdonságok lehetővé teszik számomra, hogy csakis a képre összpontosítsak. Így szinte már ösztönössé válik a fényképezés, nem kell gondolkodni rajta.”

Abban a környezetben fotózni, ahol a szénégetők dolgoznak, igencsak megterhelő tud lenni, de az α7R III erősségeit kihasználva Luiginak jóval könnyebb dolga volt. A gép továbbfejlesztett automata fókuszának és magas ISO-teljesítményének köszönhetően Luigi a munkásokról készített bensőségesebb portréfotók és a hamufelhőben és füstben végzett kemény munka megörökítésekor is tűéles képeket kapott.

„Nagy hasznát vettem a projekt során a gép automata fókuszának, jó volt, hogy magas ISO-beállítással dolgozhattam, valamint a kiváló szerkezet és akkumulátor is kapóra jött. Mindent tudott, ami ahhoz kellett, hogy elkészíthessem azokat képeket, amelyeket szerettem volna. Az ISO-teljesítménynek köszönhetően például igen gyenge fényviszonyok közt is tudtam fotózni, a fényképezőgép időjárásálló kialakításának hála pedig még esőben is gond nélkül fényképezhettem.”
luigi baldelli sony alpha 7rIII egy halom égő faszénnek döntött létra

© Luigi Baldelli | Sony α7R III + FE 24-70mm f/4 ZA OSS | 1/200s @ f/8.0, ISO 2000

Ezen projekt során Luigi az FE 24-70 mm-es f/4 ZA OSS objektívet használta α7R III kamerájához; a két eszköz olyan együttest alkotott, amely elmondása szerint, „minden helyzettel segített megbirkózni.” A füstködben dolgozó szénégektől kezdve, a hamu borította emberekről készült megrázó portréképekig mindent ugyanazon objektívvel fotózott, így gyorsan tudott reagálni az adott pillanatokra. Mivel egyetlen objektívvel dolgozott végig, a füstben történő objektívcsere veszélye sem fenyegette. Luigi saját bevallása szerint következetesen ISO 2000-es beállítást használt, így gyorsabb záridővel és kisebb blendenyílással dolgozhatott, ami segített érzékletesen átadni a markáns környezetet.

luigi baldelli sony alpha 7rIII sűrű füstoszlop gomolyog egy halom égő szén fölött, miközben egy munkás felügyeli

© Luigi Baldelli | Sony α7R III + FE 24-70mm f/4 ZA OSS | 1/1250s @ f/8.0, ISO 2000

Akkor tehát véget ért Luigi számára a projekt? „Nem, – mondja mosolyogva – szeretnék visszatérni ősszel, hogy más fényekkel, és egy más erdei környezettel találkozhassak. A hosszú távú projektek előnye, hogy minden alkalommal valami újat fedezhetünk fel – talán még váratlan dolgokat is –, és egyre alaposabban megismerhetjük az adott történetet.”

luigi baldelli sony alpha 7rIII a markáns portré egy calabriai faszénégetőről, akinek arcát hamu és korom borítja

© Luigi Baldelli | Sony α7R III + FE 24-70mm f/4 ZA OSS | 1/200s @ f/22, ISO 2000

Amellett, hogy hajtja az új dolgok felfedezése, a projekt során kialakított kapcsolatok is hozzájárultak ahhoz, hogy vissza szeretne menni? „Egyértelműen!” – mondja nevetve. „Minél több időt dolgozok egy projekten, annál jobban erősödik a bizalom az alany vagy alanyok iránt, és annál könnyebben találom meg azokat a képeket, amelyek fontosak ahhoz, hogy megfelelően mesélhessem el az adott történetet. Időt kell tölteni a riportázsban való elmerüléssel ahhoz, hogy rálelhessünk az emberségre, az érzelmekre, a szenvedélyre, a bensőségességre, a hangulatra és a történetre. Nem akarok leragadni a felszínen, mert tudom, hogy mindig tudok többet találni.”

Kiemelt termékek

Luigi Baldelli

Luigi Baldelli | Italy

„Számomra a fényképezés nem válaszokat ad, hanem kérdéseket és érzéseket vet fel.”

Regisztrálj az α Universe hírlevelére

Gratulálunk! Sikerült feliratkoznod az α Universe hírlevélre.

Kérjük, adj meg érvényes e-mail-címet.

Elnézést! Valami elromlott.

Gratulálunk! Sikerült feliratkoznod.