sólerakódások egy barlangban

A föld alatti világ dokumentálása

Massimo Siragusa

Létezik egy régi angol nyelvű szólás, amely így hangzik: „worth one's salt” (kb. „megéri a sóját”) – a szólás egy adott személy erőfeszítéseinek és szakértelmének dicséretére szolgál. Massimo Siragusának mindkettőből igen nagy adagra volt szüksége legutóbbi projektje során, amikor is Szicília hatalmas sóbányáinak dokumentálására indult Sony Alpha 7R IV fényképezőgépével.

mintákat formázó só egy barlangban

© Massimo Siragusa | Sony α7R IV + FE 24mm f/2.8 G | 15s @ f/22, ISO 400

„A sóbányák három különböző város, Racalmuto, Petralia és Agrigento alatt húzódnak, és egy nagyobb, a sziget változatos tájainak megörökítését célzó projekt keretében fotóztam őket” – magyarázza a fotós. „A bányák élelmiszeripari és egyéb ipari felhasználásra egyaránt biztosítanak sószállítmányokat, mégis a méretük a legelképesztőbb bennük. Európa legnagyobbjai közé tartoznak.”

áttekintve egy sóbánya széles alagútján

© Massimo Siragusa | Sony α7R IV + FE 50mm f/2.5 G | 5s @ f/20, ISO 400

A talált érdekességek dokumentálása jó pár kihívást tartogatott. „Egy ilyen összetett környezetben lehetetlen volt egyedül közlekedni, így a bányák egyik alkalmazottja végig ott volt velem, amíg dolgoztam” – emlékszik vissza a fotós. „Terepjáróval mentünk, naponta kb. 30 km-t tettünk meg, és minden helyen megálltunk, ahol lehetőséget láttam egy jó felvétel elkészítésére. A talajszinttől számítva kb. 800 m-es mélységbe ereszkedtünk.”

Massimo nem győzi sorolni, milyen előnyökkel szolgált a Sony Alpha 7R IV kialakítása és felépítése a projekt során. „Ez egy robusztus és könnyű fényképezőgép, amely számos különböző helyzethez képes alkalmazkodni – egy 800 m mély sóbányánál pedig nemigen talál az ember extrémebb helyszínt” – nevet Massimo. „A fényképezőgép méretének és tömegének köszönhetően nem kellett állványt használnom, azaz gyorsabban és könnyebben dolgozhattam. Az autofókusz pedig valami elképesztő teljesítményt nyújtott a sötétben, még a bányászok portréinak elkészítésekor is.”

egy sóbánya darukezelője

© Massimo Siragusa | Sony α7R IV + FE 40mm f/2.5 G | 1/50s @ f/5.6, ISO 1600

„A bányákban borzasztó nehéz fotózni, részben azért, mert nagy a nyüzsgés – hiába a hatalmas szellőzőrendszerek, a levegő telis-tele van sóporral” – folytatja a fotós. „Amikor a hatalmas markológépek a falakba vájnak, annyi por keletkezik, hogy levegőt se kap az ember. Egy nyolc- vagy kilencórás fotózás végén hálát rebegsz, hogy ismét a felszínen lehetsz. A környezet lélegzetelállító, mégis a megkönnyebbülés ahhoz hasonlítható, mint amikor egy búvár feljön levegőért.”

nagy ásógép egy sóbányában

© Massimo Siragusa | Sony α7R IV + FE 50mm f/2.5 G | 0.6s @ f/20, ISO 400

A levegőben keringő sómennyiség miatt a fényképezőgép időjárásálló tömítésének is kulcsfontosságú szerep jut. „Mindig is bátran hagyatkozhattam a Sony fényképezőgépeim és objektívjeim kiváló porvédelmi rendszerére” – árulja el Massimo. „A bányákban végül nem is kellett semmilyen kiegészítő védelmi rendszert használnom a felszerelésemhez, csupán csak arra volt szükség, hogy a józan eszemet használjam, és csak a terepjáróban végezzem az objektívcserét – de azt is csak akkor, amikor a por már leülepedett az autó padlóján. Ez eltartott egy darabig, ugyanakkor a cserélhető objektívrendszerrel létfontosságú is volt abban a környezetben.”

„A por mellett az alacsony láthatósággal is meg kellett küzdenem, mivel ennyivel a talajszint alatt nincs természetes fény” – folytatja a fotós. Ennek ellenére Massimo mégis igyekezett a rendelkezésre álló fényt, többek között a biztonsági lámpákat, a jármű fényszóróinak fényét, valamint saját zsebméretű LED-lámpáit használni a jelenetek megvilágításához. „Nem igazán szeretek profi vakukat vagy nagy lámpákat használni, ezek ugyanis teljesen megváltoztathatják egy adott hely hangulatát.”

nagy ásógép egy bánya hátsó részében

© Massimo Siragusa | Sony α7R IV + FE 50mm f/2.5 G | 1s @ f/20, ISO 400

Massimo úgy igyekezett megbirkózni a fényhiánnyal, hogy a felvételeket egy kis méretű szénszálas állványról, rendkívül hosszú, néha akár két perces expozíciós idővel készítette el a Sony Alpha 7R IV fényképezőgépek izzóbeállításai és egy különálló fénymérő használatával. „Ha a fényképezőgép rögzítve van, akkor a lámpák segítségével megvilágíthatjuk a különböző területeket, illetve az expozíció közben is elmozdíthatjuk őket, hogy ezzel érdekes effektusokat hozzunk létre” – magyarázza Massimo.

„A sóbányákban két Sony Alpha 7R IV fényképezőgépet használtam, a legfontosabb funkciójuk pedig az elképesztő fájlminőség” – idézi fel a fotós. „Sokan úgy vélik, az Alpha 7R IV csakis a felbontásról szól, itt azonban előtérbe lépett az érzékelő lenyűgöző dinamikatartománya. Ennek köszönhetően igen eltérő módokon világíthattam meg a jelenetet ugyanabban a keretben, és közben nem kellett amiatt aggódnom, hogy a jelenet bizonyos részei elvesznek a csúcsfények vagy az árnyékok mögött.”

körkörös sóminta egy barlangban

© Massimo Siragusa | Sony α7R IV + FE 40mm f/2.5 G | 2s @ f/22, ISO 400

Az Alpha 7R IV fényképezőgépek mellett Massimo a Sony kis méretű, könnyű és gyors G sorozatú objektívjeinek hármasát használta a projekt során. „Az FE 24mm f/2.8 G, FE 40mm f/2.5 és FE 50mm f/2.5 G objektíveket használtam, amelyek alacsony tömeg mellett biztosították a fénygyűjtés egy nagyszerű elegyét, ez pedig tökéletes volt az adott környezethez” – mondja a fotós.

A kihívást jelentő környezet ellenére a projekt sikere Massimo jól bevált nyomozási megközelítésének köszönhető. „A fotózás számomra maga a történetmesélés, ez pedig azt jelenti, hogy időt szánunk a történet helyes megtanulására” –zárja gondolatait Massimo. „Egy csodálatos kép elkészítése önmagában sosem lehet befejezés. Szeretném dokumentálni az adott hely által közvetített érzéseket, így nekem is nyitottnak kell lennem a helyszín felé. Ezután egyszerűen csak kiválasztom a legjobb eszközöket az érzések megörökítéséhez.”

Kiemelt termékek

Massimo Siragusa

Massimo Siragusa | Italy

„A fényképezés számomra az első és legfontosabb kifejezőeszköz.”

Kapcsolódó történetek

Regisztrálj az α Universe hírlevelére

Gratulálunk! Sikerült feliratkoznod az α Universe hírlevélre.

Kérjük, adj meg érvényes e-mail-címet.

Elnézést! Valami elromlott.

Gratulálunk! Sikerült feliratkoznod.