fiatal fiú mosolyogva mutat a levegőbe

Ahogy én fotózok | A családom fényképezése

Jan Tichy

Azt fotózd, ami fontos neked

A fiam megszokta, hogy fényképezik, de ettől még nem az a jó képek kulcsa, hogy az arcába tolom a fényképezőgépet. A legtöbb ember „megérzi” a kamera jelenlétét, és reagál rá. Ahhoz, hogy természetes képeket tudjak készíteni, kimentünk a szabadba, és hagytam játszani. Az ilyen képeknek nagy jelentőségük lett – az első hetekben nem találkozhattunk a családtagjainkkal, de ezeken a képeken keresztül kapcsolatba tudtunk lépni anélkül, hogy együtt lettünk volna.

fiatal fiú csúszdázik

© Jan Tichy | Sony α9 + FE 50mm f/1.4 ZA | 1/1000s @ f/1.4, ISO 100

Hogyan fényképezd a családtagjaidat?

Ha most kezded a „családfotózást”, akkor érdemes olyan helyzetekkel indítani, ahol nincs sok mozgás. Válassz olyan alkalmakat, amikor a kép alanya ül, gondolkozik vagy olvas. Ezek azok a helyzetek, amikor kevésbé lesznek tudatában annak, hogy fényképezed őket, neked pedig lesz időd kipróbálni különféle beállításokat. Ugyanez sokkal nehezebb, amikor az emberek mozognak – különösen a gyerekek.

fiatal fiú felemel egy poharat és mosolyog

© Jan Tichy | Sony α9 II + FE 55mm f/1.8 ZA | 1/125s @ f/1.8, ISO 320

A Sony Alpha 9 II mindig nálam van. Sokak szerint ez a gép inkább sportfotózáshoz jó, de valójában mindennek a megörökítésére alkalmas, különösen a gyorsan mozgó témák esetén. Szülőként tudja az ember, hogy a gyerekek nagyon gyorsak tudnak lenni, és többnyire nem érdekli őket, ha azt kérjük, hogy maradjanak egy helyben egy fénykép kedvéért. Éppen ezért az Alpha 9 II ezért ideális választás a gyerekfotózáshoz!

Az objektív kiválasztása

Az objektív kiválasztása egyértelműen fontos lépés. Ha valaki rendszerint zoomobjektívvel fotóz, annak javaslom, hogy próbáljon ki egy rögzített gyújtótávolságú objektívet. Ez általában nagyobb blendeméretet jelent, így jobb teljesítményt biztosít kevés fény esetén, a kisebb mélységélességgel pedig a kép témája jobban elválik a háttértől.

fiatal fiú ételtől maszatos szájjal

© Jan Tichy | Sony α9 II + FE 24mm f/1.4 GM | 1/250s @ f/1.4, ISO 320

Az ilyen típusú képek készítéséhez különféle objektíveket használok, és mindegyik valami mást kínál. Egy nagyobb látószögű objektív – például a Sony FE 24mm f/1.4 G Master, a Sony FE Zeiss Distagon T* 35mm f/1.4 vagy az FE 35mm f/1.8 objektív – nagyszerű választás lehet, ha több ember is szerepel a képen. Amikor valami történik, a nagy látószög képes lehet megörökíteni a kép alanyai között zajló dolgokat. Ám ha csak egy személy szerepel a képen, hatalmas lehet az üres tér. Lehet, hogy nem is fogod tudni olyan jó kiemelni a kép alanyát, vagy ha igen, ahhoz nagyon közel kell menned hozzá.

fiatal fiú fut egy erdőben

© Jan Tichy | Sony α9 II + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/500s @ f/2.8, ISO 100

Nagyobb gyújtótávolsággal kiválóan ki lehet emelni a kép alanyát, de a messzebbről készített kép azt is jelenti, hogy a fiam közben simán kereket old, ami sem fotósként, sem szülőként nem ideális! Úgy találtam, hogy az ideális gyújtótávolság valahol 50 mm körül van – így pont elegendő a távolság köztünk, és a környezet is természetesnek hat. Sok képemet a Sony Zeiss Planar T* 50mm f/1.4 objektívvel készítettem.

fiatal fiú levelekkel játszik

© Jan Tichy | Sony α9 II + FE 50mm f/1.4 ZA | 1/250s @ f/1.4, ISO 100

Hozd ki a legtöbbet a fényképezőgépedből

Az Alpha 9 II (és szinte minden Sony fényképezőgép) számos olyan funkcióval rendelkezik, amelyek segítenek a nagyszerű családi fotók elkészítésében. Az egyik legfontosabb funkció a Szem AF. Lehetővé teszi, hogy a kép komponálásával foglalkozzak, miközben a fényképezőgép gondoskodik arról, hogy a szemek tökéletesen fókuszban legyenek maximális blendeméret mellett is. Esetenként a „Kis rugalmas spot” témakövetési beállítást használtam, amikor a fiam távolabb volt. A hátoldali botkormánnyal könnyen lehet mozgatni a fókuszpontot, a munka többi részét pedig az AF-követés elvégzi. Az Alpha 9 II emellett természetesen azt is lehetővé teszi, hogy ezeket a képeket 20 képkocka/mp sebességgel rögzítsem.

fiatal fiú egy kancsó vízzel játszik

© Jan Tichy | Sony α9 II + FE 85mm f/1.4 GM | 1/2000s @ f/1.4, ISO 100

Másik fontos jellemző a dönthető képernyő. Segítségével kicsit diszkrétebben tudok fotózni, valamint közelebb tudok kerülni a földhöz, a fiammal egy magasságba. Olyan képeket tudok készíteni, amelyek dönthető képernyő vagy elektronikus képkereső nélkül csak nehezen sikerülnének.

fiatal fiú mosolyogva mutat a levegőbe

© Jan Tichy | Sony α9 + FE 85mm f/1.4 GM | 1/1250s @ f/1.4, ISO 100

Ami az expozíciós beállításokat illeti, fényképezés közben mindig blendeprioritást használok automatikus ISO-érzékenységgel. Ez utóbbit úgy állítottam be, hogy a minimális zársebesség mondjuk 1/500 másodperc legyen. Ez azt jelenti, hogy a kamera nem megy ez alá a zársebesség alá, tehát minden mozdulat megfagy a képeken. Ha a fényképezőgépnek több fény kell, akkor automatikusan növeli az ISO-érzékenységet a megfelelő expozíció érdekében. Az ilyen jellegű expozíciós beállítás szerintem kifejezetten hasznos, hiszen a kép megkomponálásán kívül mással nem kell foglalkoznom.

fiatal fiú mosolyog hintázás közben

© Jan Tichy | Sony α9 II + FE 50mm f/1.4 ZA | 1/1000s @ f/1.4, ISO 80

Tükröződés

Ha visszatekintek rájuk, ezek az egyszerű képek a fiamról és a családomról felidézik bennem a velük töltött nagyszerű idő pillanatait. Minden idők legjobb fotós projektje, ha az ember olyanokat fotóz, akik közel állnak hozzá, és akiket szeret. Éppen ezért a családfotózást sosem lehet abbahagyni, ez egy egész életre szóló projekt!

Kiemelt termékek

Jan Tichy

Jan Tichy | Czech Republic

„A fotózástól kaptam a legnagyobb ajándékot – azt, hogy a világot egyedi perspektívából láthatom. Rengeteg szépség és csoda vesz körül minket, amelyeket érdemes megörökíteni. Csak keresni kell, és mindig készen állni.”

Kapcsolódó történetek

Regisztrálj az α Universe hírlevelére

Gratulálunk! Sikerült feliratkoznod az α Universe hírlevélre.

Kérjük, adj meg érvényes e-mail-címet.

Elnézést! Valami elromlott.

Gratulálunk! Sikerült feliratkoznod.