egy templom előtti kőlépcsőkön üldögélő két ifjú szerzetes

Utazás szívvel-lélekkel

İlhan Eroğlu

A mianmari Rakhaing állam felett lenyugvó nap fényében İlhan Eroğlu profi úti és tájképfotós a Mrauk U körüli dzsungelben elszórtan elhelyezkedő ősi templomokra szegezte objektívjét. Az Alpha 7R IV fényképezőgépen FE 70–200 mm-es f/2.8 GM OSS objektívvel a ködben fotózgatva két vörös csuhás gyermekszerzetest vett észre, akik az egyik templom alatti lépcsősoron üldögéltek. „Varázslatos élmény volt – idézte fel –, akár az időutazás. Az út során tapasztalt minden nehézséget, kockázatot és stresszt megért.”

mianmari bennszülöttek csónakot vontatnak egy erdei folyón

© İlhan Eroğlu | Sony α7R III + FE 16-35mm f/2.8 GM | 1/200s @ f/4.5, ISO 320

A kockázat és az elért eredmény egyensúlyát szem előtt tartva – ami gyakorta oly fontos az úti fotózásban –, İlhan helyi vezetők segítségével tartott a városba, folyókon és katonai ellenőrző pontokon át. A régió valaha legnagyobb hatalmú városa, Mrauk U jelenleg az UNESCO világörökségi helyszíne, de amikor İlhan mianmari körutazása részeként útba ejtette, le volt zárva a turisták előtt. „Felvettem a kapcsolatot néhány utazási irodával – magyarázta –, és megtudtam tőlük, hogy nem biztonságos odautazni, mert harcok dúlnak a kormányerők és a helyi arakáni hadsereg között.”

Ez nem tántorította el – beszélt egy Mrauk U-i szállodatulajdonossal, és megszervezte, hogy odajusson „a legrégibb, legmocskosabb kompon, amelyet valaha láttam! Az ülései szinte a vízszint alatt voltak, és rajtunk kívül csak egy külföldi utazott rajta, aki az ENSZ-nek dolgozott. Nagyon meglepődött, hogy oda mertünk utazni. Három éjszakát töltöttünk ott. Szinte tapintható volt az emberek nyugtalansága. Hallottuk, ahogy robbannak a bombák, és sötétedés után tilos volt elhagyni az épületet. Valahányszor elmentünk az ósdi mordályokkal felszerelt, fáradt katonák mellett, visszafojtottuk a lélegzetünk.”

mianmari nő egy csónakból színes kelméket szemlél

© İlhan Eroğlu | Sony α7R III + FE 16-35mm f/2.8 GM | 1/160s @ f/7.1, ISO 100

A lehető legtöbbet kihozva az alkalomból, és eltökélten az iránt, hogy hozza a fantasztikus úti képei megszokott színvonalát, a feszültség ellenére „még ezen a kis, eldugott helyen is találtam helyi fotósokat, akik tanácsot adtak, hol találom a lefényképezni kívánt helyeket – mondta el İlhan. – Általában szeretek a fotózás előtt legalább egy nappal tökéletes helyet találni; kiszámítani, mennyi idő kell, hogy odaérjek, és meddig tart elfoglalni a helyet, hogy ne mulasszam el a felvétel ideális pillanatát. Onnantól minden azon múlik, hogy megfelelő felszerelést használjak, gondosan komponáljam meg a képet, és reménykedjem a kedvező időjárásban!”

Az İlhan útjáról származó egyik kép jól mutatja, mennyire ért a szépművészeti kompozíciókhoz és a színekhez.

„Láttuk ezeket a kis szerzeteseket a hatalmas Hszinbjume-pagoda fehér falain játszani – mesélte. – Az Alpha 7R III fényképezőgéppel és FE 16–35 mm-es f/2.8 GM objektívvel készített fényképen erős kontrasztban áll a vörös ruhájuk és a teljesen fehér templom, és ez olyasmi, amit rendszerint keresek az úti és tájfotózás során. Számos festő munkáiból merítek ihletet, amelyek a fényképeim fény-árnyék viszonyaira is hatást gyakorolnak.”
fehér kőfalakon ugráló három fiatal szerzetes

© İlhan Eroğlu | Sony α7R III + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/500s @ f/10, ISO 160

Úti céljai szépségének megörökítéséhez İlhan a Sony Alpha kameráinak számos főbb funkciójára támaszkodik. „Ehhez a feladathoz Alpha 7R III és Alpha 7R IV fényképezőgépet is használtam – mondta el –, mert ezek a típusok tökéletesen alkalmasak az utazásra. Nagy felbontásuk mellett lenyűgöző dinamikatartományú érzékelőkkel rendelkeznek, így a világos és sötét részek legapróbb részleteit is megörökíthetem. Rossz fényviszonyok között, például éjszaka, templomban vagy erdőben fényképezéskor is rendkívül tiszta eredményt nyújtanak.”

A kezelési funkciók szintén hozzájárulnak a sikeréhez: İlhan számára előnyt jelent az Alpha 7R III és az Alpha 7R IV nagyobb akkumulátorkapacitása, mert napokig fényképezhet anélkül, hogy újra fel kellene töltenie őket. „Az Alpha 7R IV különösen ergonomikus kialakítást kapott – tette hozzá, – olyannyira, hogy órákon át kényelmesen tudom kézben tartani.”

három vörös ruhás szerzetes egy templom előtt

© İlhan Eroğlu | Sony α7R III + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/200s @ f/8.0, ISO 200

Az Alpha vázakhoz İlhan leginkább három Sony G Master objektívet használ az úti fotózáshoz: ezek az FE 16–35 mm-es f/2.8 GM, az FE 24–70 mm-es f/2.8 GM és az FE 70–200 mm-es f/2.8 GM OSS. „Azért szeretem használni az FE 70–200 mm-est, mert rétegekből álló kompozíciókat alkothatok vele – fejtette ki –, kihangsúlyozva előtér és háttér elkülönülését. Az FE 16–35 mm-es szűk környezetben, például templombelsőben nyújt látványos eredményt, míg az FE 24–70 mm-es kivételesen sokoldalú objektív, tájhoz és arcképhez egyaránt.”

A mehetnéke nem csillapodott, és a kreatív, művészi ihletésű képei elkészítéséhez szükséges felszerelése is megvan, így İlhan alig várja, hogy további úti élményeket osszon meg másokkal a következő hónapokban és években. Már tervezi az utazást Japánba, Toszkánába, a Feröer-szigetekre és Alaszkába. „Nem tudom, egy kiváló úti fotónak pontosan mit kell megmutatnia a nézőnek – mondta végül –, de én többnyire olyan helyekről készítek fényképet, amelyek tényleg megihletnek, és mély érzelmeket váltanak ki belőlem. Ha elmondhatnék valamit a fiatalabb kori önmagamnak, biztosan ez lenne az: Menj el azokra a távoli helyekre, amelyekről álmodsz, és fényképezd le, ami a szívedhez szól.”

Kiemelt termékek

İlhan Eroğlu

İlhan Eroğlu | Turkey

„A világ számomra egy nagy vászon. Minden országban, ahol megfordulok, fotózással megfestem a saját képeimet.”

Kapcsolódó történetek

Regisztrálj az α Universe hírlevelére

Gratulálunk! Sikerült feliratkoznod az α Universe hírlevélre.

Kérjük, adj meg érvényes e-mail-címet.

Elnézést! Valami elromlott.

Gratulálunk! Sikerült feliratkoznod.