emberek csoportja az esős utcán sétál

Az utca lelke

Thomas Kakareko

A sikeres utcai fotózás receptje sok összetevővel rendelkezik, de a legfontosabb ezek közül kétségtelenül a merészség. A tökéletes felszerelés és zseniális technika önmagában kevés – merészségre is szükség van, hogy belevethesd magad és a fényképezőgépedet az emberi élet forgatagába. Ha azonban ez megvan benned, onnantól az egész könnyen elérhető, elég csak kilépned a bejárati ajtón.

Annak ellenére, hogy több évnyi tapasztalattal rendelkezik a spontán és dokumentarista fotográfia területén, Thomas Kakarekót továbbra is a kockázat és nyereség mámorító ötvözete csábítja az utcára. Olyan izgalmakat kínál, amelyek az első alkalom óta – amikor mindössze egy kamerás telefonnal felvértezve lépett az utcára – nem veszítettek az erejükből, sőt, valószínűleg épp az utcai fotózás tiszta és hagyományos jellege miatt tér vissza hozzá újra és újra.

emberek által körülvett, ölelkező pár

© Thomas Kakareko | Sony α7S II + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/250s @ f/5.6, ISO 100

„A legfrissebb utcai fotózási munkáim jó része művészi és szemléltető jellegű volt – mondja Thomas –, az emberi tényezőt városi életérzéssel, például egy város látképével ötvözve. Ami azonban igazán inspirál, az a téma érzelmesebb oldala, és a tömeg magával ragadó izgalma. Emiatt felhagytam a sziluettek és anonim alakok fényképezésével, és visszatértem egy nyersebb stílushoz.”

„Vissza szerettem volna térni az olyan képek készítéséhez, ahol látható a képen szereplők arca, az érzelmeik, vagy akár a fényképész látványa miatti izgatottság. Mindössze egy pillanatig tartó, őszinte és megismételhetetlen interakcióról van szó” – folytatja. „Ez a stílus közelebb áll az utcai fotózás eredetéhez.”

kerékpár mellett álló pár az éjszakában

© Thomas Kakareko | Sony α7S + FE 24-70mm f/4 ZA OSS | 1/20s @ f/4.0, ISO 12800

Thomas egyik kedvenc módszere az utcán látott párok fotózása. „Ezek a képek nem beállítottak, teljesen őszinték. Az utcán sétálókat vagy együtt vásárlókat figyelem – megfigyelhetők a tiszta érzelmek az emberek kommunikációjában vagy testbeszédében. Az ilyen pillanatok fotózása olyan, mintha egy szikrát örökítene meg a fényképezőgép – ez egy tisztán emberi tényező a városi környezetben, remek megvilágítással és egymás lényébe merülő párokkal.”

Thomas szerint ahhoz, hogy ezt megvalósítsuk, az utcai fotózás más típusaihoz hasonlóan a legfontosabb tényező itt is a láthatatlanság. „El kell tűnnünk szem elől. Mondjuk a párok esetében a vicces az, hogy ez egyáltalán nem nehéz, mert gyakran annyira egymásra koncentrálnak, hogy észre sem vesznek minket!”

állványzat alatt sétáló pár

© Thomas Kakareko | Sony α7R IV + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/200s @ f/3.2, ISO 640

„Amikor az utcai fotózással kezdtem foglalkozni, telefonnal fényképeztem, ami megkönnyítette az észrevétlenséget, mert mindenkinél állandóan ott a telefonja manapság, így nyugodtan fényképezhettem, miközben úgy tettem, mintha játszanék vagy a híreket olvasnám. Ezzel szemben egy valódi fényképezőgép, például az általam is használt Sony Alpha 7R IV használatakor a kapott minőség lenyűgöző, de a fotózás módjának nem szabad magára vonnia a figyelmet.”

„Elég csak a szemünkhöz emelni a fényképezőgépet, az emberek azonnal észreveszik, és máshogy viselkednek, emiatt pedig elszalaszthatjuk a döntő pillanatot. Ezért a fényképezőgépek használatakor könnyebb hátulról vagy távolról fotózni az embereket. Az Alpha 7R IV funkciói segítenek ezt ellensúlyozni. A kihajtható képernyő segítségével például fényképezhetek derékmagasságból vagy a talaj szintjéről. A telefonom használatakor volt, hogy úgy tettem, mintha épp a cipőfűzőmet kötném be; az Alpha 7R IV kijelzőjével hasonlóan tehetek.”

Thomas állítása szerint az Alpha 7R IV autofókusza is segíti a módszereit azáltal, hogy fókuszban tartja a témát, miközben ő a kompozícióra és az észrevétlenségre koncentrál, „és lehetővé teszi, hogy nagyon alacsony mélységélességgel dolgozzak, ellensúlyozva a zsúfolt városi jeleneteket, mindezt anélkül, hogy a téma élessége elveszne onnan, ahol erre szükség van.” – teszi hozzá.

egy utcai lámpa alatt csókolózó, vörös fényárban úszó pár

© Thomas Kakareko | Sony α7R IV + FE 24mm f/1.4 GM | 1/80s @ f/1.4, ISO 320

Az utcai munkái során Thomas gyakran készít rövid videókat – Reeleket – az Instagramra, így az is előnyös, hogy az Alpha 7R IV gyorsan képes váltani a fénykép- és videómód között. „Elég egy kapcsolót átállítanom, és már rögzíthetem is ugyanazt a jelenetet – mondja Thomas –, anélkül, hogy fényképezőgépet vagy objektívet kéne cserélnem, így ötvözhetem a fényképezést és videókészítést a tartalomgyártás során.”

Az utca tehát egy olyan téma, amely megköveteli és meg is jutalmazza a bátorságot, de a legbátrabb dolog talán az, ha kitartunk mellette. „A fotózás ezen módja iszonyat nehéz és kiszámíthatatlan tud lenni – állítja Thomas –, és heteket vagy akár hónapokat tölthetünk az utcán anélkül, hogy valami izgalmasat látnánk, mégis ki kell tartanunk, mert épp ettől lesznek a jó képek még különlegesebbek. Amikor sikerül elkapni a tökéletes, felbecsülhetetlen pillanatot, az egyszerűen gyönyörű. Boldog vagyok, hogy a Sony segítségével újra átélhetem ezt az érzést.”

Kiemelt termékek

Thomas Kakareko

Thomas Kakareko | Germany

„Fotósként próbálok láthatatlanná válni – jeleneteket és pillanatokat rögzítek, és minél kevésbé vagyok észrevehető, annál jobb lesz a végeredmény.”

Kapcsolódó történetek

Regisztrálj az α Universe hírlevelére

Gratulálunk! Sikerült feliratkoznod az α Universe hírlevélre.

Kérjük, adj meg érvényes e-mail-címet.

Elnézést! Valami elromlott.

Gratulálunk! Sikerült feliratkoznod.