gamander lopez, kezében egy sel20600g objektívvel felszerelt sony a7rm5 fényképezőgéppel

Alpha 7R V | Felfedezés a természetben

Gamander López

A nevem Gamander López, és az elmúlt tíz évben a természetfotózásnak szenteltem minden időmet. Arra törekszem, hogy megörökítsem a természet szépségeit, valamint hogy megmutassam az embereknek, mennyire fontos a természet védelme. Amikor eljön az a csodálatos pillanat, hogy az objektívem előtt felbukkan az állat, amelyre vártam, minden másról megfeledkezem. Ilyenkor megáll az idő; egyszerűen csak megélem a pillanatot, a fényképészet segítségével pedig másokkal is megoszthatom azt a fantasztikus érzést, amit az állatokkal való találkozások keltenek bennem.

magányos szarvasgida egy hegyoldalon

© Gamander López | Sony α7R V + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS II | 1/200s @ f/2.8, ISO 2500

Az egyike voltál az első profi fotósoknak, akik kipróbálhatták az Alpha 7R V fényképezőgépet. Milyenek voltak az első benyomásaid, és mely funkciók keltették fel a figyelmedet?

Mivel egy Alpha 1 fényképezőgéppel fotózok, a hasonlóan jól átgondolt ergonómiával rendelkező Alpha 7R V készülékkel sem kellett sokat ismerkednem. A nagy meglepetés számomra a fényképezőgép négytengelyes képernyője volt, amely a piacon kapható fényképezőgépek legjobb tulajdonságait egyesíti magában. Miután elkezdtem fotózni a terepen, teljesen lenyűgözött az új, MI-alapú autofókusz-rendszer. Nemcsak az állatok szemét, hanem a testét is felismeri – odavagyok ezért a funkcióért, mivel így kiválaszthatom, hogy melyik állatot szeretném lefotózni, és akkor is könnyedén követhetem őket, ha a szemük éppen nem látszik. Végül, de nem utolsósorban a 61 megapixeles full-frame érzékelőt emelném ki, amely rendkívül éles felvételeket és hihetetlenül pontos színvisszaadást garantál. Ezzel rengeteg időt spórolhatok az utólagos szerkesztés során egy egész napos fotózást követően.

gamander lopez, amint sony a7rm5 fényképezőgépe kijelzőjét nézi

Az említett funkciók hogyan befolyásolják, illetve hogyan segítik azt a fényképészeti vagy tartalomkészítési stílust, amelyet te és más természetfotósok képviseltek?

Az új képernyő rendkívül hasznos lesz, mivel minden létező fotózási helyzetben kényelmes komponálást és hozzáférést biztosít. A továbbfejlesztett MI-alapú autofókusz és a hihetetlen teljesítményt nyújtó érzékelő kettősének köszönhetően pedig az Alpha 7R V még kényelmesebb felvételkészítést garantál. Ha meglátok egy állatot a képkeresőben, tudom, hogy rögzül rajta a fókusz, és hogy ennek eredményeként egy tűéles, hihetetlenül részletes felvételt kapok. Ez az előny kritikus fontosságú számomra, mivel gyakran nagyon sokáig várok egy állatra, és csak egyetlen lehetőséget kapok arra, hogy megnyomjam a zárkioldó gombot.

két héja repül az égen

© Gamander López | Sony α7R V + FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS | 1/200s @ f/2.8, ISO 2500

Az Alpha 7R V célja, hogy biztosítsa azt a képminőséget, kezelhetőséget és autofókusz-teljesítményt, amelyre a profi fotósoknak szükségük van a projektjeik megvalósításához – függetlenül attól, hogy az adott projekt mennyire magas igényeket támaszt. Véleményed szerint teljesíti ezt a célkitűzést?

Úgy vélem, ez a fényképezőgép biztosít mindent, amire egy természetfotósnak csak szüksége lehet egy nagy kihívást jelentő helyzetben. Használtam zivatarban, repülő madarak fotózásához, és olyan helyzetekben is, amikor csak a másodperc tört része állt rendelkezésemre ahhoz, hogy beállítsam az expozíciót, majd a témára fókuszáljak – az Alpha 7R V egyik esetben sem okozott csalódást. Egy fotózás alkalmával éppen a hegyekben sétáltam, és egyszer csak megpillantottam egy vágtázó zergecsordát tőlem 30 méterre. A fényképezőgép egy pillanat alatt ráfókuszált a gyorsan vágtató állatok egyikére, és még azelőtt készítettem egy éles felvételt, hogy egyáltalán felfogtam volna, mi is történik. Meggyőződésem, hogy az Alpha 7R V a körülményektől és témáktól függetlenül is nagy segítséget jelent majd a tartalomkészítőknek az egyedi pillanatok megörökítéséhez.

gamander lopez, amint megtámasztja az állványra helyezett sony a7rm5 fényképezőgépét és objektívjét

Az objektívek és kiegészítők szintén alapvető fontosságúak a képek elkészítéséhez. Mely Sony objektíveket és kiegészítőket használtad az első próbához, és miért ezek mellett döntöttél?

Ami azt illeti, az összes objektívemet használtam, amikor kipróbáltam a fényképezőgépet (sóhajt). Elsősorban az FE 200-600mm G objektívvel fotóztam, mivel ez a távolságot és a minőséget illetően is egy nagyszerű, univerzális objektív. A repülő madarak fotózásához a 70-200mm f/2.8 GM OSS II objektívet használtam – az ilyen típusú képekhez ez a kedvencem. Az autofókusz még a kis madarak, például a kék cinegék elképesztő sebességével is képes volt lépést tartani. Egy fáról végzett fotós projekthez pedig a 24-70mm f/2.8 GM II objektívemet helyeztem az Alpha 7R V fényképezőgépre, majd a készüléket egy 4 méter magasan lévő ágon rögzítettem, és a talajról, az Imagine Edge Mobile alkalmazással aktiváltam a zárkioldást. Ez a kombináció arra is tökéletesnek bizonyult, hogy a fényképezőgép előtti ágra leszálló, majd a fényképezőgépet megkerülő és ahhoz közelítő madarakra fókuszáljon.

faágon pihenő apró kék cinege

© Gamander López | Sony α7R V + FE 24-70mm f/2.8 GM II | 1/250s @ f/2.8, ISO 2000

Mit tanácsolnál azoknak a profi fotósoknak, akik felnéznek rád, és elismerik a munkádat?

Mindig azt csináld, ami a legnagyobb örömet okozza. A természet és az állatok mindenütt jelen vannak. Nem kell puccos helyszínekre látogatnod ahhoz, hogy valami különlegeset találj. Lehetséges, hogy a következő emlékezetes találkozás az utca túloldalán vár rád. Tartsd nyitva a szemed, és garantáltan bámulatos képeket fogsz készíteni!

repülő barna madár

© Gamander López | Sony α7R V + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS II | 1/3200s @ f/3.2, ISO 640

Soha nem gondoltam volna, hogy egy szép napon egy meg nem jelent Sony full-frame fényképezőgépet tarthatok majd a kezemben, és óriási megtiszteltetés, hogy kipróbálhattam.

Végső soron a vadállatokkal való elképesztő találkozások azok, amelyek arra késztetnek, hogy újra és újra nekivágjak a természetnek. Az Alpha 7R V tesztelésekor például hajnali 5-kor keltem, hogy felállítsam a terepszínű sátramat egy kis tó partján, ahol egy jégmadár felbukkanására vártam. Három órával később meg is érkezett, és leszállt a közvetlenül a sátram előtt lévő ágra. Az ilyen találkozások azok, amelyek boldoggá tesznek és örömmel töltenek el.

Kiemelt termékek

Gamander López

Gamander López | Germany

Gamander López természetfotós, dokumentumfilm-készítő és leendő biológia szakos egyetemi hallgató.

Kapcsolódó történetek

Regisztrálj az α Universe hírlevelére

Gratulálunk! Sikerült feliratkoznod az α Universe hírlevélre.

Kérjük, adj meg érvényes e-mail-címet.

Elnézést! Valami elromlott.

Gratulálunk! Sikerült feliratkoznod.