petar sabol sony alpha 7RM4 jégmadár ül fagycsipkés ágon

A türelem művészete

Petar Sabol

„A jégmadarakba 2013-ban szerettem bele” – mesélte a vadvilág és a természet szakértője, Petar Sabol. „Először csak figyeltem a viselkedésüket a horvátországi Mala Subotica nevű falu melletti tónál, majd megtanultam, hogyan tudom lefotózni őket.”

Petar elhivatottsága és technikai tudása egyértelműen kitűnik a munkáiból. Miközben – a többi nagyszerű vadfotóshoz hasonlóan – a szakmai tudás központi eleme a munkásságának, megbízható eszközökre is szüksége van, ezért Alpha fényképezőgépeket és objektíveket használ a megjelenésüktől kezdődőden. Jelenlegi gépe az α7R IV.

petar sabol sony alpha 7RM4 jégmadár ül csupasz ágon, csőrében hallal

© Petar Sabol | Sony α7R IV + FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS | 1/160s @ f/9.0, ISO 1600

Miközben télen a kisebb-nagyobb tavak és csatornák környékén vadászni összegyűlő jégmadarakat fotózza, Petart lenyűgözik az állatok színei és mozgása. „Igazán hihetetlen fotózási témát jelentenek” – fejtette ki. „A színeik változnak, miközben nézem őket – a sötétkéktől a kékeszöldön át a zöldeskékig; a szögektől és a megvilágítástól függően. Emellett lélegzetelállító a vadászatuk módja is… a mozdulatlanságuk, majd a precíziós zuhanórepülésük. Nézni is elképesztő, lefotózni pedig külön kihívás.”

petar sabol sony alpha 7RM4 jégmadár emelkedik ki a vízből, csőrében kis hallal

© Petar Sabol | Sony α7R IV + FE 135mm f/1.8 GM | 1/5000s @ f/6.3, ISO 2000

A jégmadarak tündöklő tollazatát az α7R IV nagy felbontású képérzékelője örökíti meg élethűen: minden tollszárat és pelyhet éles részletgazdagsággal. De természetesen mindezek a képpontok érdektelenné válnak, ha a madár elmosódik a képen, vagy olyan apró a kompozícióban, hogy elmarad az élmény. Petar ezt a helyzetet a megfelelően kiválasztott AF-móddal és objektívvel küzdi le: gondoskodik róla, hogy a téma kitöltse a képet, és minden esetben szemmagasságból fotóz, tökéletesen kiegyensúlyozva a madarat a selymesen sima, elmosódott háttér előtt.

petar sabol sony alpha 7RM4 élénk narancssárga begyű jégmadár ül nyugodtan, csőrében hallal

© Petar Sabol | Sony α7R IV + FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS | 1/25s @ f/10.0, ISO 1600

„A kompozíció fontos nekem” – árulta el. „Bár az α7R IV képérzékelője tág teret hagy a körülvágásnak, szeretem a teljes képterületet felhasználni, ha lehet!”

Sok madárfotó esetében előnyt jelen a kifejezetten hosszú teleobjektív, de Petar gyakran választ közepes méretű – például az FE 70–200 mm f/2.8 GM OSS vagy az FE 135 mm f/1.8 GM – teleobjektívet, és a tereptapasztalatában bízva igyekszik elég közel kerülni. „Különösen a zuhanórepüléses felvételeknél fontos nagyon közel kerülni a vízfelszínhez” – magyarázta. „Amikor ezt szupertelefotós objektívvel próbáltam, nehezebb volt követnem a madár mozgását, annyira gyorsan mozognak zuhanórepülés közben. Ráadásul minél hosszabb az objektív, annál hangsúlyosabb minden mozdulat vele, így nehezebb a jégmadáron tartani a fókuszt. De ha a megközelítés elég jó, és megvan a türelmed, akkor rövid, akár 85 mm-es teleobjektívvel is fotózhatsz.”

petar sabol sony alpha 7RM4 zöld jégmadár üldögél az ágon a napsütésben, zsákmányával a csőrében

© Petar Sabol | Sony α7R IV + FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS | 1/500s @ f/9.0, ISO 250

„A türelem a legfontosabb hozzávaló” – folytatta Petar. „Ráadásul nem csak a fotózáskor; hiszen nap nap után vissza kell térni, és rengeteg időt kell fordítani a témára. Jó rejtekhelyre és kiváló rejtőszínekre van szükség, hogy könnyebb legyen közel kerülni és nem zavarni őket. A rejtekhelyen várakozva pedig órákba telhet, mire megjelennek, ha egyáltalán látsz bármit is. Néha meg pont az ellenkezője történik – amint elhelyezkedsz, szinte a fejedre szállnak.”

petar sabol sony alpha 7RM4 narancsos begyű jégmadár fogyasztja zsákmányát az ágon ülve

© Petar Sabol | Sony α7R IV + FE 135mm f/1.8 GM | 1/1000s @ f/1.8, ISO 500

Ha megadódik a lehetőség, Petar az α7R IV több alapvetően fontos módja közül választhat, hogy elkészíthesse a várt felvételt. „A néma zár kötelező” – árulta el. „Semmiképpen sem akarom megzavarni a témát, sem elriasztani. Az AF-C-módban fotózva egy apró fókuszpontot rögzítek a témán, és követem a valós idejű követési móddal. Annyira villámgyors és pontos, hogy bármikor bízhatok a tökéletes élességben, még óriási blendenyílás mellett is. És hogy biztosan ne maradjak le a madár tökéletes alakjáról zuhanórepülés közben, sem a látványos csobbanásról, minden alkalommal 10 képkocka/mp-es sorozatfelvételt készítek. Tudom, hogy megvan a minőség a magas ISO-érték használatához és a téma kimerevítéséhez egyaránt, így sokszor 1600-as, 3200-as vagy még nagyobb értéket használok. Kizárólag olyankor fotózok lassabban, ha a madár pihen az ágon – olyankor én is lazíthatok!”

petar sabol sony alpha 7RM4 közeli kép egy jégmadárról narancs beggyel és áthatóan fekete szemekkel

© Petar Sabol | Sony α7R IV + FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS | 1/60s @ f/10.0, ISO 640

Mindezen előnyökkel együtt hogyan teljesít az α7R IV a korábban használt Sony készletéhez képest?

„Minden egyes újabb fényképezőgéppel érkezik valamilyen fejlesztés, amely új utakat nyit számomra a fotózásban” – mondta el. „Nem csak a képminőségre, az ISO-teljesítményre és a dinamikatartományra gondolok, hanem olyasmikre, amelyek igazán segítenek reagálnom a témára, például a rengeteg AF-pontra, a fejlett fókuszkövetési módokra, a néma fényképezésre és a SteadyShot képstabilizálásra.

És hogy mi Petar általános véleménye? „Valódi élmény, ha ilyen fényképezőgépet használhatok.”

Kiemelt termékek

Petar Sabol

Petar Sabol | Croatia

„Mindig törekszem szebbé tenni a fotóimat – mindegy, meddig tart, és mennyi erőfeszítést igényel.”

Regisztrálj az α Universe hírlevelére

Gratulálunk! Sikerült feliratkoznod az α Universe hírlevélre.

Kérjük, adj meg érvényes e-mail-címet.

Elnézést! Valami elromlott.

Gratulálunk! Sikerült feliratkoznod.