albert dros egy hegy tetején áll a sony a7rm5 fényképezőgépével

Alpha 7R V | Madeira felfedezése

Albert Dros

A nevem Albert Dros, profi tájképfotós vagyok, valamint a Sony Europe nagykövete Hollandiában. Hosszú évek óta az a célom, hogy gyönyörű bolygónkat látványos módon fotózzam, és hogy a közönség értékelje a bennünket körülvevő természetet. Arról ismernek, hogy egyéni stílusban fényképezek, és szenvedélyesen keresem a legjobb képet, bárhová is utazom. Az Alpha 7R V teszteléséhez Madeirára utaztam, hogy új módon nyújtsak betekintést ennek a gyönyörű szigetnek a gazdag világába.

sziklaképződmény madeira partja mellett

© Albert Dros | Sony α7R V + FE 12-24mm f/2.8 GM | 90s @ f/9.0, ISO 100

Te vagy az egyik első fotós, aki tesztelhette az Alpha 7R V fényképezőgépet. Milyen volt az első benyomásod róla, és mik a kedvenc funkcióid benne?

Amikor a Sony megkeresett, hogy próbáljam ki az új Alpha 7R V-öt, nagyon izgatott lettem. Az Alpha 7R IV-et évek óta használom, és mindig elkényeztetett a lenyűgöző képek keresésével töltött munkám során. De ahogy fejlődött a technológia, éreztem, hogy újítanom kell, és pont ezt nyújtja ez a fényképezőgép. Úgy érzem, minden tekintetben jobb lett. A 4 tengelyes képernyő, amely semelyik másik Sony fényképezőgépen nem található meg, egyszerűen tökéletes. Az új váz egészét az Alpha 1-től vették át, a menürendszer és a továbbfejlesztett belső stabilizálás mind olyan kis újítás, amelyekre szükségem volt, hogy a kreativitásomat új szintre emeljem. Persze a fő attrakció a 61 megapixeles teljes keretes érzékelő, és még ezt is sikerült jobbá tenni a jobb fehéregyensúly és színhelyesség révén, ami nagyon jól jön a tájképfotózásnál.

Ugyanakkor engem az apróbb újítások győztek meg arról igazán, hogy ez a fényképezőgép tökéletes a munkámhoz. Az egyik ilyen, hogy lehetséges 30 másodpercnél tovább fényképezni távirányító nélkül. Erre már régóta vártam, és igazán megmutatja, hogy a Sony tényleg az általunk vágyott funkciókat igyekszik megvalósítani. Aztán ott van a Focus Bracketing funkció, amelynek segítségével különböző fókuszpontokkal készíthetek képeket automatikusan, majd egymásra illeszthetem őket az utólagos szerkesztés során, így mind az előtér, mind a háttér tökéletesen fókuszált lehet a képen. A fókusz rétegelt egymásra helyezését sokat használom a képeimnél, és úgy gondolom, ez egy új dimenziót nyit a Sonyt használó tájképfotósoknak.

albert dros a sony a7rm5 fényképezőgépe képernyőjét nézi

Hogyan befolyásolják vagy segítik ezek a funkciók azt a típusú fényképezést és tartalomkészítést, amely rád és a te területeden dolgozókra jellemző?

Az ilyen technológiai megoldások egyszerűen lehetővé teszik, hogy még inkább a munka kreatív oldalára koncentráljunk. Főleg a hozzám hasonlók esetében, akik szeretnek nagyon technikásan fényképezni terepen, ez a fényképezőgép még több lehetőséget nyújt a kísérletezésre, amit nagyon élvezek.

Hogy mondjak egy konkrét példát is, nem mindig viszek magammal állványt, de néha látom, hogy egy érdekes témánál szükségem lenne a fókusz rétegelésére. Ilyenkor alapesetben azt csinálnám, hogy állványra rakom a fényképezőgépet, és manuálisan kiválasztom a fókuszpontokat minden képnél. De az Alpha 7R V fókuszának bracketing funkciója és a továbbfejlesztett belső stabilizálás segítségével kézből is el tudom végezni a fényképezést, és a munka többi részét rábízhatom a fényképezőgépre. Az utólagos feldolgozáskor ilyenkor kézzel kell egymáshoz igazítanod a képeket (mert a kezem persze nem képes tartani ugyanazt a keretet minden képhez), majd egymásra helyezni őket. Ez egy kis újítás a fényképezőgép többi új funkciójához képest, de számtalan új lehetőséget nyit meg előttem, így öröm használni.

erdei jelenet kis vízeséssel

© Albert Dros | Sony α7R V + FE 24-70mm f/2.8 GM II | 1/30s @ f/7.1, ISO 800

Az Alpha 7R V arra törekszik, hogy a profi fotósoknak olyan képminőséget, kezelhetőséget és autofókusz-teljesítményt nyújtson, amellyel a legnagyobb igénybevételt jelentő projektjeiket is teljesíteni tudják. Szerinted eléri ezt a célját?

Ez a fényképezőgép egy tökéletes, sokoldalú és nagy felbontású fényképezőgép, ami még annál is jobban teljesít, mint amit elvárnál tőle. Egyszerűen most ez a legjobb választásod, ha számodra a nagy felbontás a legfontosabb. Hiszen akár 8k képminőségben tud videózni! De természetesen a fő célja az, hogy segítse a hozzám hasonló tájképfotósokat abban, hogy bármilyen kihívásokat leküzdjenek bármilyen helyszínen – és ez az, ahol igazán sikeres és innovatív.

Biztos vagyok benne, hogy az új, mesterséges intelligenciával támogatott autofókusz-technológia sokak számára új időszámítás kezdetét jelenti. Felbecsülhetetlen értékű lesz az olyan felhasználóknak, akiknek szükséges egyszerre több tárgyat fényképezniük, és igénylik a megnövelt megbízhatóságot – ilyenek például a vadvilágot fényképezők. A lehetőségek korlátlanok ezzel az új technológiával, és remélem, a Sony folyamatosan fejleszteni fogja.

egy állványra szerelt sony alpha 7rm5 a hátsó képernyőn jeleníti meg a képet

Az objektívek és tartozékok szintén a fényképezés fontos részei. Milyen Sony objektíveket és tartozékokat használtál az első teszted során, és miért?

Madeirán a fotózáshoz leginkább a G Master zoomobjektíveket használtam: a 12-24mm f/2.8-at, a viszonylag új 24-70mm f/2.8 II-t és a 70-200mm f/2.8 II-t, hogy a lehető legtöbb gyújtótávolságot ki tudjam próbálni. Dióhéjban elmondhatom, hogy minden az elvárásaimnak megfelelően működött, nagyon élesen és reaktívan fotóz a gép, és tökéletesen kihasználtam a lenyűgöző, 61 megapixeles érzékelőt.

Ami még érdekesebb, hogy milyen jó párost alkot a továbbfejlesztett képstabilizálás a stabilizált Sony G Master objektívekkel. Nem túl remegős a kezem, szóval már eleve képes vagyok viszonylag hosszú záridővel fényképezni az Alpha 7R IV fényképezőgépemmel, de az Alpha 7R V esetében ezt meg tudtam toldani egy lépéssel. Még folyó vizet is fényképeztem lassabb záridővel, legalább fél másodperccel tovább, mint ahogy az elődjével tudtam volna, és pár próbálkozás után kitűnő élességet kaptam – egyszerűen hihetetlen.

letekintés egy kis falura a hegy magasságából

© Albert Dros | Sony α7R V + FE 12-24mm f/2.8 GM | 1/30s @ f/8.0, ISO 100

Milyen tanácsot adnál azoknak a profi fotósoknak, akik felnéznek rád és a munkádra?

A legfontosabb a fotózásban, hogy élvezd, amit csinálsz. Éld meg az utazást, ahogy egyre jobb leszel, és egyre inkább megtalálod a saját stílusod, és ne feledd élvezni a természetet kültéri és tájképfotósként.

És bár az Alpha 7R V egy egyedülálló (ha nem a legjobb) fényképezőgép tájképfotózáshoz, szeretném kiemelni, hogy nincs mindig szükség a legjobb fényképezőgépre a legjobb képek elkészítéséhez. Ne feledd, a legjobb munkáim némelyikét a régi Sony fényképezőgépeimmel készítettem. Bármelyik Sony fényképezőgép képes elvégezni a munkát!

Szeretném megköszönni a Sonynak a lehetőséget, hogy az elsők között próbálhattam ki ezt az új fényképezőgépet. Továbbá ha olvasod ezt, és bármilyen kérdésed van, nyugodtan keress meg a weboldalamon keresztül. Mindig szívesen szolgálok javaslatokkal és válaszolok meg kérdéseket.

Kiemelt termékek

Albert Dros

Albert Dros | Netherlands

„A tökéletes kép elkészítésének megszállottja vagyok.”

Kapcsolódó történetek

Regisztrálj az α Universe hírlevelére

Gratulálunk! Sikerült feliratkoznod az α Universe hírlevélre.

Kérjük, adj meg érvényes e-mail-címet.

Elnézést! Valami elromlott.

Gratulálunk! Sikerült feliratkoznod.