egy halász útvonalat tervez térkép segítségével

Így készítek dokumentarista fotókat a tengeren

Olivier Jobard

Egy halászhajó fedélzetének szűkös körülményei között korlátozottak a fotózási lehetőségek. A tengeren úgy érezhetjük, hogy megállt az idő, azonban pillanatok leforgása alatt alakulnak ki izgalmas helyzetek, ezért állandó készenlétben állok az Alpha 1 készülékemmel.

A halászhajókon végzett munkám egy korábbi projektem része, amely a Bibliothèque Nationale de France által szponzorált „Radiographie de la France” névre hallgató pályázat keretében valósult meg. A pályázati támogatást olyan dokumentarista fotográfusoknak ítélték oda, akik változatos módon örökítik meg napjaink Franciaországának hétköznapjait.

egy hajón halakat válogató halászok csoportja

© Olivier Jobard | Sony α1 + FE 35mm f/1.8 | 1/250s @ f/2.2, ISO 1000

Olyan fiatalokról készítek felvételeket, akik a halászmesterséget tanulják. Közülük sokan bevándorlóként érkeztek Franciaországba. A kormány arra buzdítja őket, hogy önállóan gondoskodjanak magukról, ezért szorgalmasan vetik bele magukat a munkába, és lelkesen tekintenek életük új fejezete elé.

előadást hallgató halászok

© Olivier Jobard | Sony α1 + FE 55mm f/1.8 ZA | 1/320s @ f/1.8, ISO 320

A fedélzeten nincs idő lazsálásra. A halászok akár nyolc vagy kilenc órán keresztül is dolgoznak megszakítás nélkül, így a tökéletes dokumentarista fényképek elkészítéséhez folyton figyelemmel kell kísérnem az eseményeket, így ha valami szokatlan történik, Sony Alpha 1 készülékemmel és 35mm f/1.8 objektívemmel képes vagyok azonnal akcióba lendülni és megkomponálni a felvételt. A fotó elkészítése után azonnal félreállok – a halászoknak nagy mozgástérre van szükségük, ezért alkalmazkodnom kell a környezetemhez. Folyton készenlétben és mozgásban vagyok, így anélkül fotózok, hogy megzavarnám a munkájukat.

Tetszik, hogy az Alpha 1 fényképezőgép 50 megapixeles érzékelőjének köszönhetően nagy méretű fájlok jönnek létre. A képek bizonyos tekintetben az analóg fényképezővel készített felvételeimet idézik, és olyan egyedi karaktert képviselnek, amely kiemeli őket más digitális fényképezőgépek képei közül.

csörlő mögött lebukó nap a tengeren

© Olivier Jobard | Sony α1 + FE 35mm f/1.8 | 1/3200s @ f/2.8, ISO 250

Ha objektívekről van szó, az egyszerűség híve vagyok. A hajón szinte kizárólag az FE 35mm f/1.8 objektívet használom, hiszen éles, könnyű, és villámgyorsan aktiválható. A hajó szűk tereiben a 35 mm-es objektív segítségével komponálom meg a felvételeket, és a fedélzet nedves, párás körülményei között nem is szívesen cserélgetném az objektíveket. Ennek ellenére nem kíméltem az Alpha 1-et – a készüléket néha a kabátomba tekerve védtem a fedélzetre törő hullámoktól, de egyébként nem riadtam vissza semmilyen helyzettől.

éjszaka a kikötőben álló halász

© Olivier Jobard | Sony α1 + FE 35mm f/1.8 | 1/15s @ f/1.8, ISO 2500

Szárazföldön az 55mm f/1.8 objektív segítségével készítek dokumentarista jellegű arcképeket. Az objektív élesen fókuszál a témára, és szemet gyönyörködtető bokeh-hatást kölcsönöz a háttérnek, az f/1.8-as blende pedig segít kiküszöbölni a gyenge fényviszonyokat. Az Alpha 1 érzékenységét akár ISO 2500-ig is feltekerhetem, és erre gyakran szükség is van, hiszen a halászok éjszaka is dolgoznak.

egy hajókabin hálóhelyén fekvő halász

© Olivier Jobard | Sony α1 + FE 35mm f/1.8 | 1/80s @ f/2.2, ISO 640

A hosszú munkanapnak köszönhetően a halászok sokszor nappal térnek nyugovóra – nem is csoda, hogy teljesen kimerülnek. Gyorsan, öt perc alatt kell álomba merülniük, ugyanis csak néhány órát pihenhetnek, és a szünet minden percét ki kell használniuk.

a fedélzeten dolgozó halász

© Olivier Jobard | Sony α1 + FE 35mm f/1.8 | 1/250s @ f/3.5, ISO 250

Mivel szűkös a hely, tekintettel kell lennünk a fényképek alanyaira. A projekt során lefotóztam egy Kongói Demokratikus Köztársaságból érkezett férfit, aki ugyan szégyellte, hogy tengeribeteg, mégis jóváhagyta a helyzete diszkrét ábrázolását, mert igyekezett leküzdeni a tüneteit. Ha egy hajón valami kellemetlenség történik, nem bújhatunk el mások figyelme elől.

napnyugtakor egy hajó fedélzetén telefonozó halász

© Olivier Jobard | Sony α1 + FE 35mm f/1.8 | 1/30s @ f/1.8, ISO 2500

Az Alpha 1 Csendes módjának és a képkeresőként is használható forgatható képernyőjének köszönhetően észrevétlenül fotózhatok. Fényképezés közben így nem vonom magamra a figyelmet, és a halászokat nem feszélyezi munka közben a jelenlétem.

két halász a fogást méregeti a hajó fedélzetén

© Olivier Jobard | Sony α1 + FE 35mm f/1.8 | 1/640s @ f/5.6, ISO 320

Az autofókusznak köszönhetően garantált a tűéles felvétel. A Sony fényképezőgépek új generációs autofókusza egészen páratlan. Ha egy adott személyt követek, a fényképezőgép az arcra és a szemekre fókuszál. Bármerre is mozduljon az alany, a fókusz leköveti a mozgását. Ha a fókusz egyszer célba veszi az alanyt, még akkor is vele együtt mozog, ha többen állják körül.

Rendkívül elégedett vagyok a projekt során született képekkel. A fedélzeten uralkodó időjárási viszonyok ellenére tudtam, hogy Sony készülékeim bármilyen megpróbáltatást kibírnak, ráadásul csodás képeket készítenek.

Kiemelt termékek

Kapcsolódó történetek

Regisztrálj az α Universe hírlevelére

Gratulálunk! Sikerült feliratkoznod az α Universe hírlevélre.

Kérjük, adj meg érvényes e-mail-címet.

Elnézést! Valami elromlott.

Gratulálunk! Sikerült feliratkoznod.