menyasszony és vőlegény sziluettje megvilágított fák előtt

Kifejező melegség

Mārcis Baltskars

Dokumentálni egy eseményt az egy dolog, azonban megragadni egy adott pillanat és hely érzelmeit már teljesen más képességeket igényel. Erről vált ismertté az esküvői fotós Mārcis Baltskars: csodálatosan intim portrékat készít a menyasszonyról és a vőlegényről az esküvő napjának korlátai és a nagy nyomás közepette.

csukott szemű menyasszony fogja a férje kezét

© Mārcis Baltskars | Sony α7R III + FE 85mm f/1.4 GM | 1/250s @ f/1.4, ISO 500

„Hatalmas ajándék, ha kiválasztanak esküvői fotósnak” – mondja Mārcis. „Minden olyan tisztának tűnik – valódi a nevetés, valódiak a könnyek, és végül ezekből lesznek az emlékeik. Nem emlékezhetünk mindenre, de a képeket végignézve újra átélhetjük az eseményeket.”

Fotósként Marcis jelen van, hogy megfigyelje és dokumentálja a nap eseményeit. Nagyon sok minden történik – köszöntik a vendégeket, beszédeket mondanak, sokat táncolnak, és Mārcis mindezt képes megörökíteni Sony Alpha 7R III fényképezőjével. És mindeközben Mārcis a friss házasok első néhány közös pillanatát is képes elkapni.

menyasszony és vőlegény sétál egy fák közötti homokos ösvényen

© Iveta Toms by Mārcis Baltskars | Sony α7R III + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/500s @ f/4.0, ISO 100

Ezen a ponton a fotók együttműködéssé válnak; Mārcis hallgat, figyel, és kitalálja, hogyan tud dolgozni a párral. „Minden a kommunikáción alapul,” – mondja. „Fotósként nem mondhatom azt egyszerűen, hogy állj oda, döntsd félre a fejed, nézz a távolba... olyan illúziót kell keltenem, amelyet az adott személy követni szeretne. És természetesen a személynek éreznie kell, hogy profi vagyok – ha bizonytalan, akkor meg kell mutatnom, hogy tudom mit csinálok, és teljes mértékben megbízhatnak bennem.”

Nagyon kevés ideje van dolgozni, ezért Mārcis a Sony Alpha 7R III-ra támaszkodik, hogy biztosan el tudja készíteni a kívánt felvételeket. „A Szem AF nagyszerűen használható embereknél. Ahelyett, hogy a technikán és az élességen gondolkoznék, olyan fontos dolgokra tudok összpontosítani, mint például a perspektíva, a kompozíció és ami a legfontosabb, az alanyokkal folytatott kommunikáció.”

erkélyen kihajoló menyasszony

© Mārcis Baltskars | Sony α7R III + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/500s @ f/2.8, ISO 100

Aztán ott van még a néma fotózás – ez a funkció kulcsfontosságú volt az esküvői fotós munkájának megváltozásában: „az esküvői szertartás egy értékes pillanat, ahol rendkívül fontos, hogy a fotós láthatatlan legyen, és ne zavarja az események menetét, ezért ez nélkülözhetetlen!”

Ami az objektíveket illeti, Mārcis nagyon élvezi az FE 24-70mm f/2.8 G Master zoomobjektív sokoldalúságát. „Ez a legjobb szövetségesem! Teljesen lenyűgöz a minőségével, az éles képekkel és a gyors autofókusszal, ezért nem érzem szükségét a gyakori cserének.” A portrék elkészítéséhez azonban átvált a klasszikus 85 mm-es fókusztávolságra a Sony FE 85 mm f/1.4 G Master objektívvel.

menyasszony és vőlegény egy narancssárga buborékban

© Mārcis Baltskars | Sony α7R III + FE 85mm f/1.4 GM | 1/125s @ f/1.4, ISO 320

A szükséges eszközökkel és funkciókkal felszerelve Mārcis gyorsan tud dolgozni a megfelelő pillanatokban. Egy ilyen pillanat szülte az egyik kedvenc fotóját is, amikor minden a helyére került. „Este volt, és már mindenki a táncparketten volt, ezért elindultam a szokásos sétámra, hogy körülnézzek. A nap épp lenyugodott, szürkület volt, és lassan köd szállt a rétre. Berohantam a párhoz, és elmondtam nekik, hogy a természet csodálatos ajándékot szánt nekik, de ők azt mondták, hogy a következő 30 percet a buliban töltik. Erre azt mondtam, hogy most vagy soha.”

egymást átölelő menyasszony és vőlegény alkonyatkor, a holddal a háttérben

© Kristine Rolands by Mārcis Baltskars | Sony α7R III + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/160s @ f/2.8, ISO 3200

Szerencsére a menyasszony és a vőlegény beleegyezett, és megkezdődött a hihetetlen kép elkészítésének folyamata.

„Elhagytuk a báltermet, és kimentünk a rétre, melyet harmatcseppek borítottak. Néhány perc múlva a menyasszony ruhája csurom víz volt, és a cipőkből is önteni lehetett volna a vizet, de ez nem állított meg minket. A képen minden rajta van – a frissen felkelt hold, a varázslatos atmoszféra, és a pár a csodálatos tekintetével – mintha semmi más nem létezne a világon.”

Ezekért a pillanatokért él Mārcis: olyan fotókat és emlékeket alkotni, amelyeket egy életen át dédelgetni fognak: „a leginkább szívmelengető pillanatok azok, amikor egy pár az esküvőjük után 3, 5 vagy akár 10 évvel megkeres, amint a házassági évfordulójukon átnézik a fotóalbumot, és könnyekkel a szemükben elmondják, hogy az általam készített képeknek hála újra és újra át tudják élni ezt a napot. Az ilyen képek tesznek engem boldoggá.”

Kiemelt termékek

Mārcis Baltskars

Mārcis Baltskars | Latvia

„A képekben az a legjobb, hogy soha nem változnak, míg a rajtuk látható emberek igen.” – Andy Warhol

Kapcsolódó történetek

Regisztrálj az α Universe hírlevelére

Gratulálunk! Sikerült feliratkoznod az α Universe hírlevélre.

Kérjük, adj meg érvényes e-mail-címet.

Elnézést! Valami elromlott.

Gratulálunk! Sikerült feliratkoznod.