teja lisjak egy füstös garázsban

Akcióra hangolva az FE 24-50mm f/2.8 G objektívvel

Teja Lisjak

A nevem Teja, Londonban élő fotós és filmkészítő vagyok, aki különböző márkák és a közösségi média számára készít magával ragadó, dinamikus videókat. Az elmúlt öt év során a Sony fényképezőgépeknek és objektíveknek köszönhetően a szenvedélyem hivatássá válhatott, és miután kipróbáltam a vadonatúj FE 24-50mm f/2.8 G objektívet, szeretném megosztani a kedvenc funkcióimat, valamint azt, hogy egy feltörekvő filmkészítő hogyan is fordíthatja mindezt a saját hasznára.

Mi volt az első benyomásod az objektívről?

Nagyon izgatott voltam, amikor megtudtam, hogy a Sony piacra dobja ezt az objektívet, és nagyon szerettem volna kipróbálni, hogy lássam, mire is képes. Egy ideje már szerettem volna összehozni egy síelésre és snowboardozásra összpontosító, akciódús projektet, és úgy gondoltam, ez tökéletes alkalom lenne erre. Filmkészítőként folyamatosan keresem azokat a felszereléseket, amelyeket számos különböző helyzetben használhatok, ez az objektív pedig elképesztő sokoldalúságot kínál a fókusztávolság terén, könnyű és kompakt kialakítással rendelkezik, az f/2.8-as blendéje pedig hihetetlen bokeh-hatást garantál.

teja lisjak, kezében sel2450g objektívjével

Milyennek találtad az objektív élességét és képminőségét?

Az FE 24-70mm f/2.8 GM II és az FE 16-35mm f/2.8 GM II objektív állandó használójaként elmondhatom, hogy az élességet és az általános minőséget tekintve ez az objektív is ugyanabba a kategóriába tartozik. A ZV-E1 készülékkel párosítva egy tökéletes kombinációt kaptam a lehető legjobb minőségű képek elkészítéséhez, akár az ég felé ugró snowboardosokat fotóztam, akár a lesikló síelőket követtem a fák között.

teja lisjak, amint rögzíti a fényképezőgépét egy snowboardra

Melyik volt a kedvenced a felvett jelenetek közül, és miért?

Aki már ismeri a munkáimat, az tudja, hogy előszeretettel rögzítem a fényképezőgépemet különböző helyekre, hogy ezáltal egyedi szemszögből készült felvételeket kapjak. Ezúttal tényleg a „kockázat nélkül nincs győzelem” elvét követtük, és a snowboardra rögzítettük a fényképezőgépet. A garázsjelenetet is imádtam – pár barátom átvette a világítás feladatát, és segítettek, hogy valódi mozifilmszerű hatást érhessünk el. Végül egy órával tovább maradtunk csak azért, hogy szórakozásból újabb és újabb fotókat készítsünk – ennyire odavoltunk ezért a jelenetért!

teja lisjak, amint a barátja snowboardjára rögzített fényképezőgépre mutat

Milyen volt párosítani az FE 24-50mm f/2.8 G objektívet a ZV-E1 készülékkel?

Az FE 24-50mm f/2.8 G és a ZV-E1 párosítása valóságos korszakváltás volt számomra, és nagyon hasznos is volt a munkafolyamatom szempontjából. A megbízható autofókusznak és a könnyű felépítésnek köszönhetően bárhová is megyek, minimális felszereléssel utazhatok, mindezt a minőség feláldozása nélkül. A videóban rengeteg a mozgó tárgy, így az autofókusz sebessége rendkívül hasznosnak bizonyult. Volt néhány jelenet, amelynél a Szem AF használatával fotóztam a tűzrakóhely körül pihenő sportolókat. Ahogy keretbe foglaltam a képet, azonnal fókuszba került a legközelebbi szempár. Azt is hozzátenném, hogy ennél a projektnél a Sony legjobb és legkompaktabb mikrofonjainak egyikét, az ECM-M1 mikrofont használtam, és szívből ajánlom ezt a felszerelés-kombinációt mindenkinek, aki útközben szeretne tartalmakat készíteni. Ez a rendkívül kicsi felszerelés elképesztő minőséget garantál, ami az én igényeimet is tökéletesen kielégítette.

sony zv-e1 egy rászerelt sel2450g objektívvel

Milyen tanulságot szűrtél le ebből a projektből, és mit tanácsolsz azoknak, akik magasabb szintre emelnék filmkészítési képességeiket?

A projekt emlékeztetett engem a kreativitás és a részletekre való odafigyelés erejére. Az, hogy csak egy objektívet használtam, felidézte bennem a kreativitás és az újszerű megközelítések fontosságát, a korlátozottabb fókusztávolság miatt pedig alkalmazkodnom kellett a különböző jelenetekhez.

teja lisjak, amint egy ugrást végrehajtó snowboardost filmez

Záró gondolatok

A Sony ismét remek munkát végzett, hiszen egy olyan objektívet alkotott, amely nem csupán lenyűgöző, hanem számos különböző helyzetben rendkívül hasznos is. Ez az objektív minden szempontból felülmúlta az elvárásaimat – a minimális látószögváltozástól kezdve egészen a kivételes követési képességekig. Nagyon szeretem, hogy a Sony minden egyes új termékkel még egyszerűbbé teszi számunkra az alkotást, és remélhetőleg még többen éreznek majd késztetést arra, hogy megkezdjék vagy magasabb szintre emeljék alkotói tevékenységüket. Legyen szó a mindennapok vagy utazási tippek videózásáról, vagy akár filmek és dokumentumfilmek készítéséről! Izgatott vagyok, hogy tovább használjam, és hogy még több tartalmat készítsek az útjaim során, ami végső soron azt eredményezi majd, hogy még tovább bővítem a filmkészítési készségeimet!

Kiemelt termékek

Kapcsolódó történetek

Regisztrálj az α Universe hírlevelére

Gratulálunk! Sikerült feliratkoznod az α Universe hírlevélre.

Kérjük, adj meg érvényes e-mail-címet.

Elnézést! Valami elromlott.

Gratulálunk! Sikerült feliratkoznod.