közelkép egy kosárlabdát tartó férfiról

Profi felvételek csont nélkül | A kosárlabda és az Alpha 1

Mine Kasapoğlu

Az új ötletek néha egészen egyszerű mozzanatokból születnek. Akár egy kurta gondolatból vagy ötletből is kipattanhat egy új kreatív projekt szikrája, és az inspirációhoz egy szokatlan beállítás, illetve egy új fényképezőgép vagy objektív is elég lehet.

A török sportfotóst, Mine Kasapoğlut is váratlanul szállta meg az ihlet, amikor egy kosárlabdameccs fotózása során a Sony Alpha 1 készülékhez az FE 400mm f/2.8 G Master objektívet párosította.

farkasszemet néző kosárlabdázók

© Mine Kasapoğlu | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/1250s @ f/2.8, ISO 2500

„Akik élőben követték a közvetítést, láthatták, ahogy a kosárlabdapályán hasalok. Néhány fotós barátom értetlenkedve kérdezte, hogy tényleg 400 mm-es objektívet használok-e a meccsen.”

A 400 mm-es objektív alapdarabnak számít a kültéri sportok, például a labdarúgás, a síelés vagy a kerékpározás világában, ám a zárt, beltéri kosárlabdapályán nem mindennapos látvány. Mine azonban határozott elképzeléssel felvértezve húzta elő az objektívet a fényképezőgép-táskából, és szerelte fel az Alpha 1-re.

futás közben labdát vezető kosárlabdázó

© Mine Kasapoğlu | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/1250s @ f/2.8, ISO 3200

A meccs első két negyedében elkészítettem a szokásos, sajtóügynökségnek szánt felvételeket, amelyekhez a 70-200mm f/2.8 G Master objektívet használtam. A mérkőzés második felében viszont az FE 400mm f/2.8 G Master objektívvel kísérleteztem. Kosárlabdameccseken senki sem használ 400 mm-es objektívet, de nekem tetszett a végeredmény.”
meccs közben mutogató játékos

© Mine Kasapoğlu | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/1250s @ f/2.8, ISO 3200

Így olyan arcképek születtek a mérkőzés közben, amelyek aprólékos képet festenek az aréna fényárjában játszó kosárlabdázók arckifejezéseiről, amint elmerülnek a küzdelemben.

„Mindig a sportolók természetes arckifejezéseit igyekszem megörökíteni. Nem kedvelem a mesterkélt magabiztosságot és az erőfeszítéstől eltorzult arcokat. Olyan természetes pillanatokat szeretek fotózni, amikor a játékoson látszik, hogy igazán elemében van. Ezeket a mozzanatokat lehetetlen egy stúdióban utánozni.”

Mine érzékletes meccsportréit a Sony Alpha 1 fényképezőgép 50,1 megapixeles, egymásra helyezett BSI CMOS-érzékelője teszi lehetővé.

meccs közben a távolba révedő játékos

© Mine Kasapoğlu | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/1600s @ f/2.8, ISO 3200

Elég régimódi vagyok, és még mindig észben tartom az analóg fotózás szabályait. Régen ISO 3200-as filmmel fotóztunk, és meg kellett békélnünk a szemcsés végeredménnyel. Az Alpha 1 azonban sokkal nagyobb alkotói szabadságot biztosít: gyenge megvilágítás mellett is folytathatom a munkát, hiszen a képek így is élesek és tiszták lesznek. Szeretek ilyen körülmények között fotózni, és a fényképezőgép remekül támogat ebben.”

Az Alpha 1 még gyenge fényviszonyok között is kiváló képminőséget produkál, ám Mine kifejező meccsportréit nem csupán ez teszi különlegessé. A fényképezőgép fókusza még kedvezőtlen viszonyok mellett is megőrzi pontosságát.

két játékos kosárlabdameccs közben

© Mine Kasapoğlu | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/1250s @ f/2.8, ISO 2500

„A sportfotósok kínosan ügyelnek arra, hogy a fókusz az arcon legyen. Ha egy fotós a készüléke képernyőjét fürkészi, szinte borítékolható, hogy azt ellenőrzi, az elkészült felvételen vajon az arc került-e fókuszba. A Sony Alpha 1 feleslegessé teszi az ellenőrizgetést. Akár 30 kép/mp-es sebességgel is készíthetek sorozatfelvételt, és biztos lehetek benne, hogy egy képen sem mosódott el az alany arca. Ez a pontosság lehetővé teszi, hogy a sorozatból kiválasszam azt az arckifejezést, amely a legelőnyösebb oldaláról mutatja be a játékost.”

A Sony Alpha 1 csúcstechnológiás autofókusza új távlatokat nyitott Mine előtt a kosárlabdához hasonló mozgalmas sportok fotózásában. „Amikor még DSLR-készülékkel fotóztam, a kosárra fókuszáltam, és készenlétben vártam a zsákolást. Az Alpha 1 fényképezőgép témakövető módjával lépést tarthatok az eseményekkel, és még a zsákolásról sem maradok le. Régen a fókusz jelentette számomra a fő kihívást, de a Sonynak köszönhetően többé nem kell aggódnom miatta.”

egy férfi kosárlabdát vesz fel a földről

© Mine Kasapoğlu | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/1000s @ f/3.5, ISO 2500

A kosárlabdázókról készített arcképeken tetten érhető Mine szenvedélye a mérkőzéseken tomboló érzelmek bemutatása iránt. A munkáját egy igazán nemes cél vezérli: szeretne inspirációval szolgálni a sportolók következő generációjának.

„A fő célom az, hogy inspiráljam a fiatalokat. Igyekszem olyan jó színben feltüntetni a játékosokat, hogy a képeket nézve mindenkinek megjöjjön a kedve a sporthoz – és a Sony felszerelésemmel gyerekjáték a modelljeim legjobb pillanatait megörökíteni.”

Kiemelt termékek

Mine Kasapoğlu

Mine Kasapoğlu | Turkey

„A fény, az energia és az érzelem nyomában – tökéletesen időzített felvételeken.”

Kapcsolódó történetek

Regisztrálj az α Universe hírlevelére

Gratulálunk! Sikerült feliratkoznod az α Universe hírlevélre.

Kérjük, adj meg érvényes e-mail-címet.

Elnézést! Valami elromlott.

Gratulálunk! Sikerült feliratkoznod.