közelkép egy jégmadár szeméről

Objektívprofil | FE 70-200mm f/4 Macro G OSS II

Petar Sabol

A természetfotózás sosem egyszerű. Elengedhetetlen, hogy az ember közel férkőzzön a megörökíteni kívánt lényhez, hogy az a középpontba kerülhessen, és hogy minden, általában láthatatlan részlet láthatóvá váljon… azonban ha túl közel merészkedik, azzal csak elijeszti a témát.

Ezért esik a legtöbb makrófotós választása teleobjektívre, általában azok közül is a 105 mm körüliekre. Akad azonban egy olyan természetfotós, aki szerint a Sony mindent megváltoztatott az FE 70-200mm f/4 Macro G OSS II objektívvel.

növényen pihenő harmatos pillangó © Petar Sabol | Sony α7R V + FE 70-200mm f/4 Macro G OSS II | 1/6s @ f/13, ISO 200

A rovarokról, madarakról, és egyebekről rendszeresen makróképeket készítő Petar Sabol szerint ez a tökéletes objektív. „A zoomobjektív makrófunkciója az, ami a 70-200mm objektívet megkülönbözteti a fix fókuszú makróobjektívektől. Emellett ez egy rugalmas eszköz, amely számtalan más használati módot is megenged a fotósnak.”

szitakötőpár egy növény szárán © Petar Sabol | Sony α7R V + FE 70-200mm f/4 Macro G OSS II | 1/13s @ f/13, ISO 250

„Fantasztikus, amikor olyan objektívvel dolgozol, amely egyaránt alkalmas többek között általános és utazási témákhoz is. Ráadásul úgy, hogy ez a típusú makrófunkció is megtalálható rajta” – mondja Petar. Ez az objektív azonban tartogat még egy s mást a tarsolyában. „Ha kétszeres telekonverterrel használod, akkor 1:1-es makróobjektívvé alakítható. Micsoda fegyver az arzenálomban!”

Amióta csak beszerezte, az objektív állandó kellék Petar táskájában, és együtt rengeteg apró témát lencsevégre kaphattak már, mint például különféle szitakötőket, illetve jégmadarakat és örvös halkapókat is.

közelkép egy örvös halkapó szeméről © Petar Sabol | Sony α7R V + FE 70-200mm f/4 Macro G OSS II | 1/125s @ f/8.0, ISO 640

Petar felidézi, ahogy nemrégiben lehetősége nyílt természetes környezetében megörökíteni egy örvös halkapót, és azt, hogyan tette ezt lehetővé Sony-objektíve. „Egy folyóparti sátorbúvóhelyen fotóztam, ahol a halkapó éppen vadászott” – mondja. „Volt egy ág nagyjából fél méterre a sátortól, úgyhogy csendben és türelmesen vártam.”

jégmadár szárnyának részlete © Petar Sabol | Sony α7R V + FE 70-200mm f/4 Macro G OSS II | 1/100s @ f/10, ISO 3200

Az objektívet Sony Alpha 7R V fényképezőgépével használta, így Petar kihasználhatta a csendes zárat, így egyetlen hang nélkül lencsevégre kaphatta a halkapót, amikor az végre leszállt az ágra. A Sony Alpha 7R V olyan pontosan fókuszált az objektívvel, hogy a madár tollazatának minden egyes apró részletét megörökítette.

jégmadár tollainak részlete © Petar Sabol | Sony α7R V + FE 70-200mm f/4 Macro G OSS II | 1/60s @ f/8.0, ISO 1000

„Elképesztő érzés volt elkészíteni ezt a felvételt, bár a Sony-fényképezőgépek és -objektívek technológiáját ismerve annyira nem meglepő ez a siker. Szédületesen jók, így lehetővé teszik, hogy ilyen és ehhez hasonló képeket készítsek” – mondja Petar.

növény szárán megpihenő pillangók © Petar Sabol | Sony α7R V + FE 70-200mm f/4 Macro G OSS II | 1/15s @ f/16, ISO 200

A 70-200mmm f/4 objektív és a kétszeres telekonverter segítségével fantasztikusan részletes képeket készíthet anélkül, hogy elijesztené a rovarokat – ráadásul úgy, hogy az 1:1-es képek esetén mindössze 96 cm-re helyezkedik el a tárgytól. Ez a technológia, no meg Petar természetfotózással eltöltött évei alatt megszerzett gyakorlati tudása együtt ámulatba ejtő képeket eredményeznek.

„A rovarokat mindig könnyebb a kora reggeli órákban fotózni, mivel akkor még a hibernációhoz hasonló állapotban vannak: szinte még alszanak, ez pedig az én malmomra hajtja a vizet. Amikor a nap felmelegíti őket, hamar aktivizálódnak. Rövid az az időintervallum, amíg lencsevégre lehet őket kapni” – mondja.

kunkorodó növényszáron pihenő szitakötő © Petar Sabol | Sony α7R V + FE 70-200mm f/4 Macro G OSS II | 1/5s @ f/10, ISO 250

Az általa preferált telefotó látószögének hála Petar körbejárhatja a témát, így megtalálva a tökéletes hátteret, miközben a kora reggeli nap első sugarai megvilágítják a füvet és a leveleket. Petar szerint az objektív kiválóan használható bokeh-hatás megteremtésére, ami kiemeli a képen szereplő témát; a szemet gyönyörködtető, elmosódó hátterek pedig előkelő helyet foglalnak el Petar makróportfóliójában.

Amennyiben Petar még közelebb szeretné érezni magát a témához, az objektív egyéni beállításainak használatával aktiválhatja az Alpha 7R V APS-C vágómódját. „Igaz ugyan, hogy a 7R V 60 millió pixeles felbontással operál, és a képeket utólag is meg lehet vágni, néha mégis egyszerűbb a képkeresőn át beállítani, hogy is néz ki majd a végeredmény. Az APS-C vágómód segítségével akkor is egy 26,1 millió pixeles képet kapok, ha előtte vágtam rajta.”

reggeli napfényben fürdőző pillangó © Petar Sabol | Sony α7R V + FE 70-200mm f/4 Macro G OSS II | 1/25s @ f/10, ISO 100

„Meg akarom mutatni a világnak a természet szépségét. Minél jobban odafigyelünk a természetre, annál jobban meg szeretnénk majd őrizni és védeni. Ez a legfontosabb üzenetem.” – mondja Petar, a 70-200mm f/4 Macro G OSS II objektív és az Alpha 7R V technológiája pedig segít neki abban, hogy elkészíthesse az általa vágyott képeket.

„Élvezet ezzel az objektívvel fotózni. Elbűvöl a teljesítménye, de emellett azért is kedvelem annyira, mert mindig lenyűgöz, és mindig új részleteket fedezek fel a képeken.” – összegzi gondolatait.

Kiemelt termékek

Petar Sabol

Petar Sabol | Croatia

„Mindig törekszem szebbé tenni a fotóimat – mindegy, meddig tart, és mennyi erőfeszítést igényel.”

Kapcsolódó történetek

Regisztrálj az α Universe hírlevelére

Gratulálunk! Sikerült feliratkoznod az α Universe hírlevélre.

Kérjük, adj meg érvényes e-mail-címet.

Elnézést! Valami elromlott.

Gratulálunk! Sikerült feliratkoznod.