egyetlen ló és lovasa a célvonal felé fut

Az új FE 70-200 mm f/2.8 GM OSS II gyakorlati bemutatása

Aleksandra Szmigiel

Aleksandra Szmigiel professzionális sportfotós táskájának mindig is állandó tartozéka volt egy 70-200 mm-es, gyors blendéjű objektív. „Imádom a G Master objektívek minőségét, és bár elég nehéz, a 70-200mm f/2.8 GM olyan sokoldalú objektív a legtöbb fotózási helyzetben, hogy szükségem van rá.”

ló vizet ráz le a fejéről

© Aleksandra Szmigiel | Sony α1 + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS II + 2x teleconverter | 1/1600s @ f/5.6, ISO 1000

Az új változat majdnem 30%-kal könnyebb, mint az előző típus, így amikor Aleksandra először vette kézbe az objektívet, nagyon örült a könnyebb konstrukciónak.

„El sem hittem, hogy egy 70-200mm f/2.8 objektívet tartok a kezemben – hihetetlenül könnyű, és gyönyörűen kiegészítik egymást az Alpha 1 fényképezőgépemmel.”

Az FE 70-200mm f/2.8 GM OSS II új funkcióinak alapos teszteléséhez Aleksandra ellátogatott egy versenypályára szülővárosában, Varsóban. „A lóversenyek rendkívül gyors tempójúak, és meg akartam nézni, hogy az új objektív hogyan birkózik meg az AF követési sebességével. Emellett szeretek nagyon mobilis lenni, amikor dolgozom, ezért kipróbáltam, milyen egész nap kézből, egylábú állvány nélkül fotózni, hogy lássam, hogyan működik együtt az Alpha 1 géppel.”

két ló és lovasa nagy sebességű mozgás közben

© Aleksandra Szmigiel | Sony α1 + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS II + 2x teleconverter | 1/1250s @ f/5.6, ISO 200

„A pálya szélén helyezkedtem el, és számos felvételt készítettem, miközben a versenyzők elszáguldottak mellettem. Az új funkciók közé tartozik a 3. stabilizálási mód is, amelyet mozgó témák fényképezésére terveztek. Hosszú záridőt használva pásztáztam, ahogy a lovasok elhaladtak, és sikerült néhány elmosódott akciófotót készítenem. Úgy tapasztaltam, hogy a függőleges tengelyen stabilabbnak tűnt a képkocka, de minden gond nélkül tudtam követni a vízszintes pásztázást. Az objektív alacsony tömege itt is hatalmas előny volt, mivel egyszerűbb követni a témát, ha a beállítás nem orrnehéz.”

elmosódott lovak futnak nagy sebességgel a versenypályán

© Aleksandra Szmigiel | Sony α1 + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS II | 1/25s @ f/11, ISO 200

Az új objektív manuális blendegyűrűvel is rendelkezik, ami a videósok számára rendkívül hasznos funkció. „Számomra ez egy üdvözlendő kiegészítés – mondja Aleksandra. – Mindig kézi expozíciós módban fényképezek, így a blende gyors változtatásának lehetősége azt jelenti, hogy a kompozícióra koncentrálhatok. Emellett nagy rajongója vagyok a »retro« stílusnak is! A zoomvezérlő gyűrűt is könnyebben kezelhetőnek találtam, mint a meglévő objektívemnél, de ez talán a könnyebb konstrukció eredménye.”

ló és lovasa futás közben

© Aleksandra Szmigiel | Sony α1 + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS II + 2x teleconverter | 1/1250s @ f/5.6, ISO 200

„Mondanom sem kell, hogy bármilyen akciófotográfiánál az autofókusz pontossága és sebessége létfontosságú. Az új objektív négy XD (extrém dinamikus) lineáris motorral büszkélkedhet, amelyek nagy tolóerő-hatékonyságot biztosítanak, így az AF-sebességet akár 4-szer nagyobbra növelik, mint az előző típusé.

Mindig is elégedett voltam a meglévő 70-200 mm f/2.8 GM objektívem AF-sebességével, de ez az új verzió őrülten gyors. Még a közvetlenül felém vágtató lovakkal sem volt gondja az objektívnek a fókusz megtartásával; még akkor sem, amikor felvételkészítés közben fókusztávolságot változtattam.”

„Egy másik objektív, amellyel gyakran fotózok, az az FE 400 mm f/2.8 GM OSS, amely egy gyönyörű üvegdarab, de amikor szeretek mozgásban maradni, úgy érzem, hogy a 400 mm lelassít engem. Annak ellenére, hogy néhány fényszintet veszítettem, kíváncsi voltam, hogyan teljesít az új objektív a kétszeres konverteremmel – és nem csalódtam! Az élességállítási sebesség villámgyors volt, és nem volt gondom a közvetlenül felém futó ló követésével sem. Az a tény, hogy egy könnyű, kiváló minőségű objektívet és egy kis átalakítót vihetek magammal, és mégis rendelkezem a sportfotózáshoz szükséges hatótávolsággal – minőségromlás nélkül –, tökéletessé teszi ezt az objektívet mindazok számára, akiknek hosszú teleobjektívre van szükségük.”

Kiemelt termékek

Kapcsolódó történetek

Regisztrálj az α Universe hírlevelére

Gratulálunk! Sikerült feliratkoznod az α Universe hírlevélre.

Kérjük, adj meg érvényes e-mail-címet.

Elnézést! Valami elromlott.

Gratulálunk! Sikerült feliratkoznod.