egy, a hátsó kerekével homokot felverő motoros

Teljes gőzzel előre

Philip Platzer

Akár motocross-, enduro- vagy pályaversenyeket fotóz épp, egyvalami közös Philip Platzer munkáiban: teli vannak energiával. Philip már gyerekként is rajongott a szabadtéri sportokért, a mozgás gyakorlatilag a vérében van. A motorosok járműveikkel sziklás emelkedőket másznak meg, tűéles kanyarokat vesznek be, és nagy adag sarat és vizet csapnak fel, amikor brümmögve elhaladnak. A felvételek mind kicsattannak az energiától. A fotós gyerekkorában síelni, szörfözni és snowboardozni járt, és ez a lendület portfóliójában is visszaköszön.

„Minden fénykép egy újabb kihívás” – meséli nevetve Philip. „Szerintem ezért csinálom még mindig. Ahhoz, hogy a helyszínen a lehető legdrámaibb képeket készítsd el, folyamatosan alkalmazkodnod kell, és megoldásokon törni a fejed. Sokkal több ez egy egyszerű gombnyomásnál!”

egy éppen oldalra dőlve ugrató motoros

© Philip Platzer | Sony α1 + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/1600s @ f/2.8, ISO 100

Ahhoz, hogy hatásos fotót készítsünk, Philip szerint kezdésként a szögekkel kell játszanunk. „A felvételkészítési pozíció variálása komoly szerepet játszik abban, hogy a ránézésre eléggé statikus fotót megtöltsük izgalommal” – magyarázza. „Én például szinte egyáltalán nem fotózok állva! Mindig leguggolok, és onnan próbálom lekapni a motort, aminek számos előnye van. Az alacsony szögek általában méltóságot kölcsönöznek a témának, a motorosokat pedig kifejezetten kiemelik a képen, így az ugratásuk is hangsúlyosabbá válik.”

„Az alacsony szög nagyobb mélységgel is jár” – folytatja. „Többet mutat meg a háttérből, például a hegyekből és az égből, de az előtér is részletesebben jelenik meg. Ezek teszik kézzelfoghatóvá a képeket; így nem egy figurát ábrázolnak majd a semmi közepén, hanem egy sportolót, amint éppen valami rendkívüli trükköt hajt végre a való életben.”

két, a homokban versenyző motoros

© Philip Platzer | Sony α1 + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/1000s @ f/2.8, ISO 80

A környezet fontos szerepet játszik Philip fényképein. „A víz és a por kapóra jön” – mondja nevetve. „Minél több, annál jobb, ameddig a motorosokat nem zavarja. Fröccsenések és porfelhő nélkül nehéz elkészíteni a kívánt fotókat. Néha direkt leszórunk egy kevés sódert vagy homokot a sarkokba, hogy a motornak legyen mit felvernie.”

motoros egy meredek hegyoldalon közlekedve

© Philip Platzer | Sony α1 + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/125s @ f/4.5, ISO 50

Ugyanez vonatkozik az előtér hangsúlyozására is. „A helyzet az, hogy előtér nélkül a kép eléggé laposnak tűnhet, ám ha egy kis növényzet vagy néhány kő is szerepel a fényképezőgép és a motoros között, ezek mélységet kölcsönöznek a fotónak. Néha én magam teszem oda a köveket, hogy az igényeimnek megfelelően készítsem el a képet, de van olyan is, hogy el kell távolítani az akadályozó vagy zavaró tényezőket. És persze ha ezzel megvagy, és 1/80 másodperces vagy 1/60 másodperces zársebességgel pásztázó felvételt készítesz a motorról, az előtér még a háttérnél is jobban elmosódik majd, ezzel fokozva a sebesség érzetét, amelyet ki szeretnék fejezni a munkáimmal.”

egy nagyot ugrató motoros az erdőben

© Philip Platzer | Sony α1 + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/1250s @ f/2.8, ISO 160

Ennyi teendő mellett Philipnek a legkevésbé sem hiányozna egy olyan fényképezőgép, amely nem tudja tartani a tempót. Szerencsére a Sony Alpha 1-gyel nincs ilyen gondja. „Sokáig az volt számomra az egyik legfontosabb szempont, hogy rá tudjak fókuszálni a motorosokra, de a Sony Alpha 1-es nagyszerű autofókusz-rendszere mellett többé nem kell emiatt aggódnom” – mondja Philip. „Minden tűélesen jelenik meg, amit fókuszban szeretnék megmutatni, és az esetek 95%-ában elég a témakövető üzemmódot használnom. Csak ráirányítom a felém kanyarodó motorra, és végig leköveti a mozgását.”

Philip kereskedelmi ügyfeleknek és márkáknak dolgozik, amelyek számos fotóból választják ki a számukra megfelelőt, ezért az Alpha 1 50 megapixeles felbontása is kapóra jön neki. „A képméret tökéletes a számomra” – mondja. „Sokoldalú felhasználást tesz lehetővé. Az ügyfelek beilleszthetik fényképként, átszabhatják a felületekhez megfelelő méretre, vagy akár rá is közelíthetnek a motoros felszerelésének elemeire, illetve ráfókuszálhatnak a motor egyes részeire. Ránézésre nem is gondolná az ember, hogy ugyanarról a képről van szó!”

egy saras pocsolyán áthaladó motoros

© Philip Platzer | Sony α1 + FE 24-70mm f/2.8 GM II | 1/2000s @ f/2.8, ISO 50

Végül a fényképezőgép fizikai jellemzőit is érdemes kiemelni. Bár a szálló homok, a por és a fröccsenő víz ártalmas lehet a hagyományos gépekre nézve, Philipnek a tartós és időjárásálló kialakítású Alpha 1 mellett ettől nem kell tartania. „Először kicsit féltem” – vallja be. „Nem tudtam, hogy a fényképezőgép kibírja-e, mert a körülmények elég kemények. Elvégre nem esküvőt fotózok vele a csöpörgő esőben. Pocsolyák mellett fekszem, és ha a motoros jól végzi a dolgát, a víz be fog teríteni, máskor pedig csupa por leszek. A Sony Alpha 1-et elég egy kicsit megtisztogatnom, és már folytathatom is a munkát. Sok energiát megspórol ezzel!”

Kiemelt termékek

Philip Platzer

Philip Platzer | Austria

„A legjobb dolgok a komfortzónádon kívül történnek!”

Kapcsolódó történetek