ron timehin a sony alpha 7c-vel fotóz Londonban

Fejleszd városnéző fotózási képességeidet az Alpha 7C segítségével

Ron Timehin

Ron Timehin vagyok, hivatásos fotós és a Sony Europe Imaging nagyköveteként dolgozom Londonban. A fényképezés iránti szenvedélyem pályakezdő zenészként tett utazásaim során alakult ki, mert lelkesen dokumentálni akartam a látnivalókat és az élményeimet. Röpke 10 év elteltével a fotózás mára a szenvedélyem és teljes munkaidős hivatásom, és a városképek, portrék és reklámfotózás a szakterületem.

Az Instagram előnyeit kiaknázva közel 60 000 követőre tettem szert, akikkel megosztom a képeim és akiknek tippeket adok, hogyan lehetnek ők is még jobb fotósok.

Ezzel együtt, rendkívül izgatott voltam, hogy tesztelhetem és kipróbálhatom az Alpha 7C gépet. Már régóta kerestem egy kompakt, könnyű, full-frame fényképezőgépet a készletembe. Az Alpha 7C dizájnja és ergonómiai jellemzői nem csupán a praktikusságot szolgálják, hanem vonzó külsőt is kölcsönöznek a gépnek. Minden álmom egy teljesen kihajtható képernyő volt, most tehát végre könnyedén fotózhatok különféle érdekes szögekből. A 24 megapixeles érzékelővel ellátott Alpha 7C lett a napi szinten használatos fényképezőgépem, a többi Sony gépemet pedig adott projektekhez használom.

ron timehin a sony alpha 7c-vel ül Londonban

Tippek #1
Alapvető expozíciós beállítások városi és utcai fotózáshoz

Az „M” (manuális) módot használom, amellyel teljesen az irányításom alatt tarthatom a zársebességet, a blendenyílást és az ISO-értéket, és saját belátásom szerint exponálhatom a képet.
Ami az expozíciót illeti az utcai és az általános városnéző fotózásnál, szeretek ügyelni arra, hogy elég gyors legyen a zársebesség a fényképezőgép látható rázkódásának kiküszöbölésére. A kompenzálás érdekében rendszerint feljebb tolom az ISO-t egy kicsit, hogy a kép jól exponált maradjon. A legjobb minőség érdekében leginkább az 1600 ISO-értéket javaslom.

A blendenyílás beállításával kapcsolatban számomra az f/8 teszi leginkább lehetővé, hogy a jelenet legnagyobb része fókuszban legyen. Ha szeretném elkülöníteni a képen szereplő témát a háttértől, az f/4 beállítást használom. A gyenge fényviszonyok mellett való utcai fotózáskor a lehető legszélesebbre veszem a blendenyílást, hogy a lehető legtöbb fény érje. Ilyenkor az f/1.4 körüli érték a jó.

ron timehin sony alpha 7c felhőkarcolókra nézve a szürkületi Londonban

© Ron Timehin | Sony α7C + FE 16-35mm f/4 ZA OSS | 1/40s @ f/7.1, ISO 3200

Melyik objektívet válasszuk?

Minden kétséget kizáróan a 35 mm a kedvenc fókusztávolságom – ez elég rugalmas érték ahhoz, hogy az utcán fotózva bármikor használhassam, legyen szó látképekről, portrékról vagy gyors pillanatképekről.

Kifejezetten az utcai fotózásnál nagy kedvencem az 55 mm f/1.8 is. Ez a fókusztávolság közel áll ahhoz, ahogy az emberi szem észleli a világot, ráadásul gyönyörű bokeh-t ad, tömörítve a hátteret. Ha ezzel az objektívvel f/2 értékkel fotózunk, elkülöníthetjük a képen a témát, ami kiváló a tekintet fókuszálására. Nem utolsó sorban, ez a kompakt objektív és a kisméretű Alpha 7C kombinációja egyszerűen ideális az utcai fotózáshoz. Diszkrét és nem tolakodó jellege miatt tökéletes az intim pillanatok megörökítéséhez.

Miért érdemes full-frame fényképezőgépet használni?

Egy full-frame fényképezőgép használatakor a legszembeötlőbb különbség az így elérhető megnövelt mélységélesség (a háttérben lévő elmosódottság mennyisége). Ezzel kifejezetten szebb képek készülnek az utcai és a portréfotózás során.

A nagyobb méretű érzékelőnek köszönhető az is, hogy még nagyobb a játékterünk a szerkesztés során. Olyan részletek is kinyerhetők az árnyékokból, amelyeket nem lehetett volna használni a kivágásos érzékelős fényképezőgépeknél. Ezzel együtt a világos részek továbbra is értékesek, és a részleteket nem lehet olyan könnyen megőrizni, mint az árnyékos részeket. Ennek ellensúlyozására mindig egy kissé alulexponálom a képeimet egyharmadnyi fokozattal, hogy a világos részek ne legyenek beégve.

ron timehin sony alpha 7c londoni épületek fürdenek a lágy rózsaszín fényben

© Ron Timehin | Sony α7C + FE 35mm f/1.8 | 1/125s @ f/8.0, ISO 1600

Tippek #2
Hogyan lehet kiváló városi látképeket rögzíteni az Alpha 7C használatával

Terepszemle

Mielőtt a kezembe venném a fényképezőgépet, utána kell járnom néhány dolognak. A terepszemle segít abban, hogy hatékonyan és pontosan tudjuk rögzíteni a kívánt képeket. Gyakran használom az internetet és a Google Térképet egy város érdekes helyszíneinek kereséséhez.

Leginkább napfelkeltekor, napnyugtakor, az újnevezett arany és kék órákban szeretek fotózni. Ilyenkor rendszerint nagyszerűen egyenletes fényviszonyok vannak, ugyanakkor mélyek, telítettek a színek. Ha a népszerű helyszíneken a kora hajnali órákban fotózunk, akkor további plusz, hogy elkerüljük a tömeget és a turistákat, így tisztább kompozíciókat kapunk.

Amikor lenyűgöző városi látképekre vadászunk, javaslom a nyilvános kilátók és az épületek tetején üzemelő bárok felkeresését! Érdemes ügyelnünk arra, hogy ezeknél a létesítményeknél előfordulhat, hogy szigorú szabályok vannak érvényben a nagyméretű fényképezőgépekre – jó hír azonban, hogy az Alpha 7C annyira kompakt, hogy gyakran átsiklik a szűrőn, és általános használatú gépnek minősül.

ron timehin sony alpha 7c londoni városkép mélabús szürke égbolttal

© Ron Timehin | Sony α7C + FE 16-35mm f/4 ZA OSS | 1/250s @ f/8.0, ISO 400

Alapvető expozíciós beállítások és kompozíció.

Panorámás látképeknél az expozícióra szintén a fent említett alapelv érvényes. Mindig egy kicsit alulexponálok a világos részek részleteinek megtartásához. Ez különösen érvényes a napfelkeltekor és napnyugtakor készült fotókra, amikor szeretnénk megőrizni az égbolton megjelenő lehető legtöbb színárnyalatot.

Ha kiváló expozíciót szeretnénk elérni a látképeknél, érdemes kipróbálnunk az expozíciósorozatot is. Ez azt jelenti, hogy három vagy több képet készítünk különféle expozícióval, majd utómunkálathoz használatos szoftverrel egyesítjük ezeket. Általában egy alulexponált képet készítünk a világos részek részleteinek rögzítéséhez, egy képet a középtónusokhoz kedvező expozícióval, majd egy túlexponált kép zárja a sort az árnyékok részleteinek kiemeléséhez. A három kép egyesítésével kiemelten részletgazdag, HDR-fotót kapunk.

A blendenyílást illetően legalább f/8 értéket javaslok, hogy a lehető legtöbb részletet tudjuk megőrizni a képen.

Milyen tippek vannak még a szuper városi látképek rögzítéséhez?

Állvány használatát is javaslom. Érdemes az ISO-értéket a lehető legalacsonyabban tartani, hogy lassan rögzítve elegendő fény érje az érzékelőt, és a lehető legjobb képminőséget kapjuk. Az állvány segítségével tökéletesen mozdulatlanul tudjuk tartani a gépet, és tetszőlegesen lassúra vehetjük a zársebességet. Ha nincs állványunk, akkor keressünk egy stabil felületet, ahová letámaszthatjuk a fényképezőgépet. A hosszan exponált képekhez 2 másodperces önkioldót is érdemes használni, mert ez tovább csökkenti az esetleg a zárgomb lenyomásával keltett rázkódást. Akár a telefonon lévő Imaging Edge alkalmazással is vezérelhetjük a fényképezőgépet, hogy elkerüljük ezt a minimális rázkódást is.

ron timehin sony alpha 7c hosszú expozíció az éjszakai londoni égboltról

© Ron Timehin | Sony α7C + FE 55mm f/1.8 ZA | 30s @ f/13, ISO 100

Tippek #3
Hogyan lehet kreatív városi képeket rögzíteni az Alpha 7C használatával

Imádom a városi látképek fotózásában rejlő kreatív lehetőségeket! A szabadjára engedett kreativitás nem csupán szórakoztató, hanem segít kiemelni a képeid a többi közül! Íme néhány technika a kreatív effektusok létrehozásához.

Nézőpontok

A kreatív városi látképfotózáshoz az egyik kedvenc megközelítésem az egyedi perspektívák keresése. Ha alacsonyabbról, az útburkolat szintjéről fotózunk, igazán érdekes képeket kaphatunk. Az Alpha 7C dönthető képernyője megkönnyíti a kompozíció létrehozását az alacsony perspektívákból.

Arra is igyekszem magam folyamatosan emlékeztetni, hogy nézzek felfelé is! Ha egy városban barangolva felfelé nézünk egy nagylátószögű objektívvel, érdekes konvergáló vonalakat fotózhatunk az összetartani látszó épületekből. A markáns vezérvonalak szintén kiválóak, hiszen bevonzzák a néző tekintetét a fényképbe.

ron timehin sony alpha 7c alacsony nézőpontból készített felvétel egy londoni utcáról, melyen egy busz közeledik

© Ron Timehin | Sony α7C + FE 55mm f/1.8 ZA | 1/320s @ f/5.6, ISO 320

Fénycsóvák

A hosszú exponálással való kísérletezgetés szintén érdekes képeket eredményezhet. Lélegzetelállító, hangos elismerést kiváltó hatást érhetünk el vele. Ehhez a technikához is állvány használatát javaslom, és kezdjük először egy akár 30 másodperces exponálással. A lehető legalacsonyabb értéken tartsuk a blendenyílást és az ISO-t, amikor ilyen extrém módon lelassítjuk a zársebességet. Javaslom, hogy próbáljunk buszokat és vonatokat elkapni, mert ezek klassz színeket tudnak adni a fénycsóvákban. Úgy is rögzíthetünk fénycsóvákat, ha egyszerre több képet készítünk ugyanabból a pozícióból, és az utómunkálatok során egyesítjük a fénycsóvákat az összes expozícióból. Ezzel egyenletesebb és drámaibb fénycsóvákat tudunk létrehozni.

ron timehin sony alpha 7c autók fénycsóvái éjjel

© Ron Timehin | Sony α7C + FE 16-35mm f/4 ZA OSS | 10s @ f/18, ISO 250

Kiemelt termékek

Ron Timehin

Ron Timehin | UK

„A fotózás képessé tesz arra, hogy feldolgozzam, értékeljem és értelmezzem az engem körülvevő világot.”

Regisztrálj az α Universe hírlevelére

Gratulálunk! Sikerült feliratkoznod az α Universe hírlevélre.

Kérjük, adj meg érvényes e-mail-címet.

Elnézést! Valami elromlott.

Gratulálunk! Sikerült feliratkoznod.