A 2024-es téli pályázat győztese

A téli hónapok során az @alphauniversebysony.eu Instagram-fiókunkban osztottuk meg kedvenc pályaműveinket, amelyek a dérlepte tájaktól a hóba burkolózó háziállatokig számos érdekességet örökítettek meg, volt azonban közöttük három olyan felvétel, amely messze kitűnt a többi közül!

Ahogy már megszokhattuk, ezúttal is pályaművek ezrei érkeztek az Európa különböző pontjain tevékenykedő fotósoktól, felvételeikben pedig van valami közös: minden pályázónk arra vágyott, hogy megörökítse azt a káprázatos szépséget, amelyet a tél érintése csalogat elő a tájból, valamint hogy szembenézzen az erőt próbáló és zord körülmények közötti fotózás jelentette kihívással. Három olyan pályaművet választottunk ki, amely mindkét tényezőt tekintve kimagasló volt, azonban csak egy győztes lehet. Így tehát örömmel jelentjük be, hogy az Alpha 2024-es téli pályázatának győztese nem más, mint Mihail Minkov (@mihailvminkov), aki a hólepte hegyvidéki táj felett ragyogó éjszakai égboltról készült lenyűgöző felvételével nyerte el az első helyet.

Mihail-Minkov-havas tájon álló férfi a tejútrendszer alatt © Mihail Minkov | Sony α7 III + FE 20mm f/1.8 G | 4s @ f/5.0, ISO 640
„A kép elkészítéséhez egy asztrofotózáshoz átalakított* Sony Alpha 7 III fényképezőgépet, valamint egy keskenysávú H-alpha bepattintható szűrőt használtam. A szűrő képes az űrből érkező úgynevezett H-alpha emissziók megörökítésére – ezek olyan, az éjszakai égbolton megjelenő rózsaszínes-vöröses színfoltok, amelyek az emberi szem, illetve egy hagyományos fényképezőgép-érzékelő számára láthatatlanok. A kép középpontjában az Orion csillagkép áll, amely Mihail elmondása szerint „szinte hemzseg a H-alpha emisszióktól”. „Jól látható az Orion-köd, a Barnard-ív (a mosoly alakú vörös alakzat), az Orion-öv, a Lambda Orionis molekuláris gyűrű, a Rozetta-köd és sok más is. A varázslatos előtérrel és a havas tájjal együtt úgy érzem, a végleges kép messze túlszárnyalta az elvárásaimat.”

Mihailt már kisgyerekként is lenyűgözte az éjszakai égbolt, és éppen azért szeret a Sony felszerelésével dolgozni, mert ugyanazt az izgalmat élheti át, mint amit gyerekkorában érzett. „Olyan érzésem van, mintha rejtett kincseket fedeznék fel az égen, és teljesen ámulatba ejt a felettünk ragyogó csillagok és bolygók szépsége és titokzatossága. A Tejútrendszer íve alatt állni leírhatatlan és felejthetetlen élmény.”

Mihail az asztrofotózáshoz átalakított Sony Alpha 7 III fényképezőgépét gyors prímobjektívekkel, többek között a Sony FE 20mm f/1.8 G és az FE 24mm f/1.4 GM objektívvel használja. „Habár jó pár éves már, továbbra is ez az egyik legjobb fényképezőgép a piacon elérhető készülékek közül” – mondja Mihail.

Az első hely elnyerése egyben azt is jelenti, hogy Mihail egy Sony Alpha 7 IV készülékkel bővítheti fényképezőgép-gyűjteményét. „Alig várom, hogy megörökíthessem a holdkeltét és a Tejútrendszert Bulgáriában, a Fekete-tenger partvidékén. A Tejútrendszerről emellett timelapse felvételt is szeretnék készíteni, és azzal, hogy egy teljes mértékben forgatható képernyőt használhatok, sokkal egyszerűbben készíthetek majd álló tájolású képeket!”

Alig várjuk, hogy lássuk, Mihail milyen alkotásokat készít majd új fényképezőgépével.

Kövess bennünket az Instagramon Kövesd az Alpha Universe-t az Instagramon

Kövesd az α Universe-t az Instagramon naprakész tippekért, történetekért és versennyel kapcsolatos tudnivalókért

 

A második helyet Filip Hrebenda (@filiphrebenda) nyerte el egy hasonlóan lélegzetelállító tájképpel – a felvételen egy hegy és egy szivárvány gyönyörű kompozícióját láthatjuk, amelyet a fotós egy barlangból örökített meg.

Filip Hrebenda barlangnyílásból megörökített hegy képe © Filip Hrebenda | Sony α7R III + FE 16-35mm f/2.8 GM | 1/125s @ f/13, ISO 100
„A fénykép tavaly télen, Norvégia északi részén készült. Szerveztem egy fotós túrát, és az egyik reggelen a képen látható helyen voltunk. Beléptünk a barlangba, és néhány perccel később valami elképesztő dolog történt. A napfény áttört a vastag felhőtakarón, és csodálatos ragyogásba vonta az egész fjordot. Egy gyönyörű szivárvány is megjelent előttünk. A sok esős nap után egy tökéletes pillanat részesei lehettünk, amely nagy örömmel töltött el minket.”

Filip az FE 24mm f/1.4 G Master objektívet választotta nyereményeként. „Ez egy tökéletes objektív az éjszakai égbolt fotózásához. Tájképfotósként gyakran dolgozom éjjel, hogy megörökítsem a csillagos eget vagy a sarki fényt. Alig várom, hogy kipróbálhassam az objektívet az éjjeli fotózásokon.”

A harmadik helyezettnek járó díjat Aleksandar Valchev (@sashe.to) képe nyerte el, amelyet Izlandon, a híres Jökulsárlón gleccserlagúnánál készített.

Aleksandar Valchev kajakozó férfi egy jéghegy előtt © Aleksandar Valchev | Sony α7S III + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/250s @ f/2.8, ISO 2000
„Már sötétedett, és a turisták zöme elindult hazafelé. A szél kezdett lecsendesedni, és elképesztő volt látni, hogy ezek a turistalátványosságok milyen nyugodttá válnak, ahogy beesteledik. A kék óra közepén jártunk – néhány perccel napnyugta után, amikor az ég még világos. Észrevettem egy kivilágított kajakot a vízben, amelynek fénye visszatükröződött a víz felszínén. Elképzeltem a felvételt, majd felhelyeztem a teleobjektívemet, és gyorsan a partra szaladtam. Szerencsére sikerült beszélnem a kajakossal, és közösen elértük, hogy olyan pozíciót vegyen fel, amely a lehető legjobb kompozíciót garantálja.”

Aleksander ideje nagy részét felfedezéssel és túrázással tölti a tájképek készítésekor, a harmadik helyért járó díj pedig nagy segítséget nyújt majd a következő kalandja során.

„Kalandokat, tájakat és extrém sportokat egyaránt szeretek fotózni – ehhez gyakran kihívást jelentő és nehezen elérhető terepre kell merészkednem, a fényképezőgép-felszerelésemet pedig hosszú órákon át kell cipelnem. Nagyon örülök, hogy megnyertem a Sony FE 70-200mm f/4 Macro G OSS II objektívet. Kompakt méretével és kis tömegével tökéletes a számomra, a makró képességeinek köszönhetően pedig minden fontos részletet megörökíthetek majd.”

Gratulálunk minden nyertesünknek! Ha szeretnél a következő pályázatunk győztesei közé tartozni, kövesd be @alphauniversebysony.eu oldalunkat

 

* A Sony nem támogatja a Sony Alpha fényképezőgépek átalakítását 

Kiemelt termékek

Kapcsolódó történetek

Regisztrálj az α Universe hírlevelére

Gratulálunk! Sikerült feliratkoznod az α Universe hírlevélre.

Kérjük, adj meg érvényes e-mail-címet.

Elnézést! Valami elromlott.

Gratulálunk! Sikerült feliratkoznod.