Vad találkozások

Süha Derbent

Több, mint 30 év tapasztalattal a háta mögött, a fotósként dolgozó Süha Derbent már az egész világot beutazta, és a bolygó legelképesztőbb állatait örökítette meg, képeit pedig a Getty Images-től lehet megvásárolni. Legutóbbi kalandja alkalmával otthon hagyta megszokott felszerelését, és az elképesztő teljesítményű Sony RX10 IV-es modellre váltott, hogy megörökíthesse a rókákat a -28 fokos hidegben.

suha derbent fekszik a hóban sony rx10-es fényképezőgépével

„A rókák a hó alatt húzódó alagútjaikban mozgó egerek lépteit is képesek meghallani. A rókák egész nap talpon tudnak lenni, de amikor meghallják egy egér hangját a föld alól, elkezdik hegyezni a fülük. Amikor látom, hogy egy róka megdönti a fejét, már tudom, hogy valamit meghallott, és készen áll a vadászatra.”

suha derbent sony rx10IV hóban ugró róka

© Süha Derbent | Sony RX10 IV | 1/1000s @ f/4.0, ISO 80

Általában a Sony cserélhető objektívű α7R III-as modelljével dolgozik, de legújabb kalandja során, amikor a törökországi Karsban fényképezett rókákat dermesztő hidegben, pirkadattól napnyugtáig dolgozott folyamatosan a Sony prémium kompakt fényképezőgépével, az RX10 IV-el.

suha derbent sony rx10IV hóban sétáló róka, amint épp a fotósra néz

© Süha Derbent | Sony RX10 IV | 1/1000s @ f/4.0, ISO 80

„Hosszú utakat teszek meg, hogy eljussak a vadonba – meséli Süha – és igazi kihívás cipelni a súlyos felszerelést. Ezért az RX10 IV-es ideális, mivel pehelykönnyű, és megkímél a nehéz csomag hurcolásának fárasztó és kimerítő terhétől. Ezen túl pedig a gép 20,1 megapixeles 1.0 típusú Exmor RS érzékelőjének köszönhetően a minőség tekintetében sem kell lejjebb adnom az elvárásaim.”

suha derbent sony rx10IV egy róka, amint egy hóbucka mögül kukucskál és csak a szeme látszik

© Süha Derbent | Sony RX10 IV | 1/8000s @ f/4.0, ISO 200

A vezetés, az erdőben való túrázás és a rókák különböző távolságból történő megörökítése egy olyan fényképezőgépet kíván, amely lehetővé teszi Sühanak, hogy minél rugalmasabban dolgozhasson. Ugyan a Sony RX10 IV modell önmagában is egy fürge eszköznek mondható méretéből és súlyából adódóan, mégis a 24-600 mm-es, optikai stabilizációval rendelkező objektív viszi a prímet.

Ezzel az objektívvel Süha valóban elképesztő képeket tud készíteni a rókákról, anélkül, hogy azokat az igencsak méretes teleobjektíveket használná, amelyekkel általában a szafarikon dolgozik. „A 24 mm-ről 600 mm-re történő zoomolás már amúgy is kényelmessé teszi a munkát, de csakúgy, mint az α7R III, amit általában használok, az RX10 IV is rendkívül gyors automata fókuszrendszerrel rendelkezik. Az autofókusz-követés sebessége pedig igazán lenyűgöző.”

suha derbent sony rx10IV hóban ülő róka, mellette a lábnyomaival

© Süha Derbent | Sony RX10 IV | 1/6400s @ f/4.0, ISO 250

De a lenyűgöző objektív csak egy része a történetnek; ha a lencsevégre akarjuk kapni az eseményeket, akkor olyan fényképezőgépre van szükség, amely igazán gyorsan képes reagálni. „Természetfotók készítésekor – magyarázza – mindig sorozatfelvételimódban használjuk a gépet, és a 24 képkocka/mp-s sebességével az RX10 IV villámgyors. Képzeld el, hogy már kilométerek vannak mögötted, meglelted az állatot, valódi természetes környezetében, és pont úgy viselkedik, ahogy azt vártad, de a géped egyszerűen nem tudja tartani vele a lépést. Na, én ezt még elképzelni sem szeretném! De ha az RX10 IV-et használja az ember, akkor az szinte garancia arra, hogy semmiről sem marad le.”

suha derbent sony rx10IV egy róka, ahogy az orrával ás a hóban

© Süha Derbent | Sony RX10 IV | 1/640s @ f/4.0, ISO 80

Először a kars-i projekt alkalmával használta Süha az RX10 IV modellt extrém hideg időben, és aggódott kissé, vajon hogyan is fog teljesíteni a gép ilyen hidegben és ilyen magasban, de egyáltalán nem kellett volna. „Nagyon mostoha körülmények uralkodtak (-28 fok volt), és tapasztalatból tudom, hogy ilyenkor fontos minél melegebben tartani a gépet és az akkumulátorokat. Így igazán meglepett, hogy egy reggeli teljes töltés után az egész napot végig tudtam dolgozni egyetlen akkumulátorral!”

A cikkben bemutatott termékek
DSC-RX10M4

RX10 IV 0,03 másodperces sebességű AF/25x optikai zoommal

DSC-RX10M4

Süha Derbent
Alpha Universe

Süha Derbent

Törökország

Út a saját belső világba.

Profil megtekintése


x