Az Antorno-tó hegyei a vízben tükröződve

FE 35mm f/1.4 GM: Bármilyen fényben, bármilyen időjárásban

Stefan Liebermann és Dennis Schmelz

sony 35mm f/1.4 G master

A Sony nagykövetei, Stefan Liebermann és Dennis Schmelz a világon az elsők között próbálták ki az új FE 35mm f/1.4 G Master objektívet, amely, mint kiderült, inspirálónak bizonyult a fotós és videós projekteknél egyaránt.

Egy fa a reggeli fényben a Hinterseenél

© Stefan Liebermann | Sony α7 III + FE 35mm f/1.4 GM | 1/200s @ f/9.0, ISO 400

Új kreatív lehetőségeket kínál a fotósoknak és videósoknak, hogy az objektív ultraszéles blendéje és természetes perspektívája kivételes képminőséggel, könnyű felépítéssel és időjárásálló kivitelben készül, így mindenki számára tartogat valamit. Az utazási, reklám- és zenei videók készítésében tapasztalatokat szerzett Dennist arra inspirálta az FE 35mm f/1.4 GM, hogy egy gyenge megvilágítású és moziszerű rövidfilmet készítsen erős tónusokkal az Americanaról.

„Ki akartam használni az objektív új funkcióit, és létrehozni egy olyan történetet, amelyet csak ez segíthet elmesélni” – mondja. „A 35 mm tökéletes mozis gyújtótávolság számomra. Jól alkalmazkodik a különböző témákhoz, és imádom a filmes hangulatát. Nem túl széles, de térérzetet nyújt, és kiválóan alkalmas az emberekről készült felvételekhez. Talán a legjobb az, hogy az 1.4-es blende csodálatos bokeh-hatást teremt, és atmoszférikus megvilágítással dolgozhatunk.”

Az FE 35mm f/1.4 GM egy fizikai rekeszgyűrűt használ, amelyet a vázon található gombbal lehet fokozatmentesre állítani akár fotózáshoz, akár videókészítéshez. „Ez azt jelenti, hogy szinte láthatatlan blendeátmeneteket kaphatunk, a narratívától függően szűkítve vagy kiterjesztve a fókuszt, és ugyanígy módosíthatjuk az expozíciót” – mondja lelkesen Dennis. „Videósként ez sokat segített nekem, mert így nincs olyan kemény ugrás, amely kizökkentené a nézőt. Csodálatosan természetes és egyenletes.”

dennis schmelz tartja az alpha 7s3 készüléket a feje felett, amint egy zenekart filmez a színpadon

© Christopher Schmid

Az α7S III Arcfelismerő AF funkciójának használatakor Dennist az FE 35mm f/1.4 GM fókuszálási sebessége, precizitása és a motorzaj hiánya is lenyűgözte. „Súrlódásmentes XD lineáris motort használ, így az AF lenyűgözően gyors és pontos” – mondja. „Csak hat felvételt készítettünk manuális fókuszbeállítással. Az összes többi arcfelismeréssel készült f/1.4 mellett, és mindig pontos volt.” Kisfilmjét drámai, esős éjszakai utcákban készítette, ahol az FE 35mm f/1.4 GM időjárásálló kivitele állta a körülményeket, könnyű kialakításának köszönhetően pedig Dennis teljesen szabadon mozgathatta gimbalon. „Senki sem akar olyan objektívet, amelyik visszatart, az FE 35mm f/1.4 GM viszont épp az ellenkezőjét teszi. Heves eső volt a forgatás közben, és az objektív elég nedves lett, de ez egyáltalán nem jelentett problémát. A könnyű kivitel is nagyon fontos tényező. Az általam korábban használt 35 mm-es, nagy rekesznyílású objektívekhez képest a mindössze 524 g-os súlyának köszönhetően sokkal könnyebb hordozni.”

Az Antorno-tónál reggeli fények vetülnek a hegyre, mely tükröződik a nyugodt vízen

© Stefan Liebermann | Sony α7 III + FE 35mm f/1.4 GM | 1/15s @ f/8.0, ISO 100

Az éjszakai jelenetekre szakosodott természet- és tájképfotós Stefan számára az FE 35mm f/1.4 GM egyértelmű változást hozott, amelyet azonban nagyon gyorsan megszokott. „Általában szélesebb objektíveket használok, például 16 vagy 20 mm-es modelleket, ezért először arra gondoltam, hogy vajon mit adhat nekem ez az objektív” – mondja. „De ez hamar egyértelművé vált! Kiváló volt arra, hogy felfedezzem a természetet egy új perspektívából. Általában sok mindent helyezek az előtérbe, de a 35 mm-re váltva több mindent fedeztem fel a középtérben és az égen, így egy csodálatos, új perspektívát adott.”

kikötött csónakok sora a hegyi tóban

© Stefan Liebermann | Sony α7 III + FE 35mm f/1.4 GM | 1/160s @ f/9.0, ISO 250

Bár a perspektíva új volt Stefan számára, az optikai minőség minden várakozását teljesítette. Az FE 35mm f/1.4 GM egy ED (extraalacsony szórású) és két XA (extrém aszférikus) tagot használ, Nano AR II bevonattal rendelkezik, és egy 11 lamellás, körkörös kialakítású blendét tartalmaz, mely kivételes tisztaságot nyújt még a komoly kihívást jelentő fényviszonyok között is. „Ez az objektív nagyon sok élességet ad saroktól sarokig.”

„Elképesztően jó és széles f/1.4 mellett az éjszakai égboltról készült képeimhez, de nincs mindig szükségem a teljes blendére, különösen, ha csillagkövetőt használok éjjel, illetve ha szürkületben vagy hajnalban készítek normál tájképeket” – mondja Stefan. „F/2.8 és f/3.5 esetén sincs egyáltalán vignettálás, kóma vagy aberráció.”
autók féklámpacsíkjai egy hegyi úton egy furcsa templommal a háttérben

© Stefan Liebermann | Sony α7 III + FE 35mm f/1.4 GM | 30s @ f/5.0, ISO 3200

Stefan tapasztalt panoráma tájképkészítő is, és úgy találta, hogy az objektív ehhez is kiváló. 35 mm-nél kevesebbet torzít, mint a széles gyújtótávolságúak, ezért több részletet készített hatalmas felbontással. „Amikor több előtérre vagy szélesebb perspektívára volt szükségem, akkor több 35 mm-es felvétellel ragadtam meg a jelenetet, és az új objektív AF-rögzítő funkciója tökéletes volt ehhez, mivel rögzíteni tudtam az élességet az expozíciók között.”

napfelkelte a Hintersee felett a vízben tükröződő hegyekkel és fákkal

© Stefan Liebermann | Sony α7 III + FE 35mm f/1.4 GM | 30s @ f/5.0, ISO 3200

Dennishez hasonlóan Stefan számára is komoly előnyt jelentett az FE 35mm f/1.4 GM könnyű kialakítása. „Csodálatos, hogy be tudom tenni a táskámba az α7 III vázat, egy 24mm f/1.4 GM-et és ezt az új objektívet, és elindulhatok túrázni. Tudok hegyet mászni, sátrazni és nem fogok szenvedni. Biztos vagyok benne, hogy sokkal többet fogok fotózni ezzel az objektívvel.”

sony alpha 7 III egy állványon, és hegyi táj látható a hátsó kijelzőn

© Stefan Liebermann

Kiemelt termékek

Stefan Liebermann

Stefan Liebermann | Germany

„Igazán különleges válfaja a fotózásnak: az emberi szem számára láthatatlan, mégis valódi.”
Dennis Schmelz

Dennis Schmelz | Germany

„Mindig van mit mesélni, és mindig van felfedezésre váró perspektíva.”

Regisztrálj az α Universe hírlevelére

Gratulálunk! Sikerült feliratkoznod az α Universe hírlevélre.

Kérjük, adj meg érvényes e-mail-címet.

Elnézést! Valami elromlott.

Gratulálunk! Sikerült feliratkoznod.